Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από την κρίση στο Ιράκ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από την κρίση στο Ιράκ

00:03 | 17/7/14
Περίπου 600.000 άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Ιράκ λόγω της κρίσης του ταλανίζει από τα μέσα Ιουνίου τη μεσανατολική χώρα, που έχει δει σουνίτες αντάρτες να καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις στο βορρά και τη δύση, όπως εκτίμησε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Γκουτέρες τόνισε πως η εκτόπιση του πληθυσμού είναι ανησυχητική, καθώς απειλεί να οδηγήσει σε μια «ομογενοποίηση των εδαφών» με τις κοινότητες «των σιιτών και των σουνιτών να ζουν χωριστά», στερώντας από τη χώρα τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα.

«Η διατήρηση της (εθνοτικής και θρησκευτικής) ποικιλομορφίας είναι κάτι εξαιρετικά χρήσιμο για την ειρήνη, για το μέλλον και για την ανοικοδόμηση της χώρας», υπογράμμισε.

Οι πληθυσμοί των σιιτών έχουν εγκαταλείψει μαζικά τις περιοχές που ελέγχουν πλέον οι σουνίτες μαχητές. Την ίδια ώρα πολλοί σουνίτες που ζουν σε περιοχές με μικτό πληθυσμό έχουν οργανωθεί σε ένοπλες ομάδες λόγω του φόβου τους για τους πολιτοφύλακες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, στην οποία κυριαρχούν οι σιίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες αυτή η τάση θα μπορούσε να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση όλες τις μειονότητες του Ιράκ, τους χριστιανούς, τους Τουρκομάνους, τους Γεζίντι, τους Σαμπάκ.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών