Σε «αξιοποίηση» του Γιούνκερ προσβλέπει ο Σαμαράς | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σε «αξιοποίηση» του Γιούνκερ προσβλέπει ο Σαμαράς

09:38 | 16/7/14
Ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης προς τις Βρυξέλλες με τον υπουργό των Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη όλη την έως τώρα εικόνα από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα που για την κυβέρνηση κύλησε σχετικά ανώδυνα αν και οι εταίροι έδειξαν έτοιμοι να ανοίξουν όλα τα μέτωπα μαζί σε μια κατά τα άλλα επίσκεψη προετοιμασίας της κρίσιμης αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου.

Η Αθήνα φαίνεται να παίρνει τελικά το «πράσινο φως» για τον οδικό χάρτη των φοροελαφρύνσεων που έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, παρά το ότι οι τροϊκανοί δεν έχουν δώσει ακόμη σαφείς απαντήσεις. Ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει ακόμη χάσμα ως προς το ζήτημα της αύξησης των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ έντονες είναι πλέον οι πιέσεις για το κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων όπου οι εταίροι βλέπουν στασιμότητα.

Στις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον νέο ισχυρό άντρα της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο η Αθήνα στήριξε ολόθερμα τόσο για τα αμιγώς ευρωπαϊκά θέματα που αφορούν στην κατανομή των επιτροπών και τα αξιώματα όσο και για τις πολιτικές ανάπτυξης που ο ίδιος υποσχέθηκε στη χθεσινή του ομιλία στο ευρωκοινοβούλιο σε ένα μανιφέστο κατά της ύφεσης και των στενών δημοσιονομικών πλαισίων που έχουν επιβληθεί από το Βερολίνο σε όλες σχεδόν τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Άλλωστε η Αθήνα «βλέπει» στο πρόσωπό του μια χρυσή ευκαιρία να ενισχύσει τις θέσεις της στο επίπεδο των πολιτικών συζητήσεων για την τόνωση των πολιτικών της ανάπτυξης κόντρα στα σκληρά προγράμματα της δημοσιονομικής προσαρμογής που στην περίπτωση της Ελλάδας βασίστηκαν εξ' αρχής στις περικοπές μισθών, συντάξεων και στη δραματική αύξηση των φόρων.

Χωρίς κανείς από το Μέγαρο Μαξίμου να το λέει επίσημα, οι πληροφορίες επιμένουν πως η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει ένα τετ α τετ του κ. Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ ίσως και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να συζητηθούν - με όση ευκαιρία δίνουν αυτού του είδους οι συναντήσεις - τα θέματα που «καίνε» την Αθήνα: Διορθωτικές κινήσεις πάνω σε πολιτικές του προγράμματος που απέτυχαν και το χρέος που για την κυβέρνηση αποτελεί και τη μεγάλη «εικόνα» που θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Όπως έχει γράψει το real.gr η δρομολόγηση των εξελίξεων στο ζήτημα του χρέους θα επιτρέψει στον κ. Σαμαρά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, να ξεκινήσει την ανίχνευση των πιθανοτήτων να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία του «μαγικού» αριθμού των 180 από ισχυρότερη θέση ως προς τα επιχειρήματα που θα οικοδομήσει απέναντι στους βουλευτές της αντιπολίτευσης και την ομάδα των ανεξάρτητων. 

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών