09:31 | 7/9/14
Έγκριση κατά πλειοψηφία του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις στη Κύπρο...
Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις το οποίο ψηφίστηκε με 47 ψήφους υπέρ 7 εναντίον και 1 αποχής. Στο νομοσχέδιο θα περαστούν και οι τροποποιήσεις που πέρασαν από την πλειοψηφία της Βουλής.
Οι ψήφοι υπέρ ήταν από τα κόμματα του ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ενώ κατά τάχθηκαν ΕΔΕΚ, Οικολόγοι Συμμαχία Πολιτών και Ζαχαρίας Κουλίας . Αποχή τήρησε το ΕΥΡΩΚΟ.
Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις το οποίο ψηφίστηκε με 47 ψήφους υπέρ 7 εναντίον και 1 αποχής. Στο νομοσχέδιο θα περαστούν και οι τροποποιήσεις που πέρασαν από την πλειοψηφία της Βουλής.
Οι ψήφοι υπέρ ήταν από τα κόμματα του ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ενώ κατά τάχθηκαν ΕΔΕΚ, Οικολόγοι Συμμαχία Πολιτών και Ζαχαρίας Κουλίας . Αποχή τήρησε το ΕΥΡΩΚΟ.
Συγκεκριμένα οι τροποποιοήσεις οι οποίες πέρασαν από την Βουλή αφορούν τις κοινές τροπολογίες της ΕΔΕΚ, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ καθώς επίσης και το άρθρο 3 της κοινής τροπολογίας ΑΚΕΛ και Οικολόγων για τους αφερέγγυους developers.
Επίσης τα κοινοβουλευτικά κόμματα ψήφισαν ομόφωνα το νομοσχέδιο το οποίο θα αναστείλει την λειτουργία του νόμου περί εκποιήσεων σε περίπτωση που δεν κατατεθεί ο νόμος περί αφερεγγυότητας.
Δείτε το LIVE όπως το κάλυψε το 24h.com.cy:
17:07: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο των εκποιήσεων με 47 ψήφους υπέρ 7 εναντίον και 1 αποχή στο οποίο και θα προστεθούν οι τροπολογίες οι οποίες ψηφίστηκαν.
17:05: H τροπολογία ΕΔΕΚ απορίφθηκε
17:03: Οι κοινές τροπολογίες ΕΔΕΚ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ ψηφίστηκε με 34 υπέρ και 21 αποχές
17:01: Μόνο το άρθρο 3 της τροπολογία που κατέθεσε το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι για τους αφερέγγυους developers πέρασε από την βουλή με ομόφωνη ψήφιση με 55 υπέρ
16:55: Ο περί της Κεντρικης τράπεζας τροποποιητικός νόμος του 2014 ψηφίζεται με 35 ψήφους υπέρ και 20 κατά.
16:53: Ο περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων τροποποιητικός νόμος του 2014 ψυφίζεται με 35 υπέρ και 20 κατά.
16:49: Ο περί απαλλαγής εγγυητών από την εγγύηση εκπλήρωσης της υπόσχεσης ή της υποχρέωσης χρέους ψηφίζεται με 35 υπέρ και 20 κατά.
16:47: Ο περί πολιτικής οικονομίας τροποποιτικός νόμος ψηφίζεται και πάλι με 35 ψήφους και το ΔΗΣΥ με 20 ψήφους να το καταψηφίζει.
16:45: Ο περί προστασίας ακίνητης ιδιοκτησίας που βρίσκονται σε μη ελεγχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ψηφίζεται με 35 ψήφους υπέρ
16:44: Ο περί της αναστολής είσπραξης οφειλών προστασίας της κύριας κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης και της ρύθμισης άλλων συναφών θεμάτων ψηφίστηκε με 33 υπέρ με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ να το καταψηφίζει.
16:42: Αναβάλετε η πρόταση νόμου περί ποινικού κώδικα μετά από εισήγηση του κ. Παπαδόπουλου προς τον κ. Περδίκη
16:41: Ο περί της Νομικής Αρωγής και ο περί της Κεντρικής Τράπεζας ψηφίστηκε ομόφωνα
16:38: Ο περί ελευθεροποίησης του επιτοκίου και συναφών θεμάτων τροποποιητικών θεμάτων του 2004 ψηφίστηκε.
16:36: Ο περί καταχρηστικών ρητρών σε καταναλωτικές συμβάσεις νόμος του 2014 ψηφίστηκε από όλους τους Βουλευτές.
16:31: Ξεκίνησε εκ νέου η συνεδρία της Βουλής. Ο κ. Κουτσού με την κατάσταση που δημιουργήθηκε ανάφερε ότι "έχουμε γίνει ρεζίλη" και έθεσε θέμα αναβολής. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τον Πρόεδρο της Βουλής.
16:26: Επέστρεψαν στην αίθουσα της Βουλής τα μέλη που συμετείχαν στην Επιτροπή Οικονομικών και δεν προσήλθαν προηγουμένος εντός της ολομέλειας. Αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρία σε λίγο.
16:11: Μετά από ορισμένα λεπτά αποφασίστηκε η εκ νέου διακοπή της συνεδρείας ,για λίγη ώρα, της ολομέλειας της Βουλής αφού απουσιάζουν ορισμένα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και συγκεκριμένα 1 από κάθε κόμμα.
Ο Ομήρου ανάφερε ότι διακόπτεται η συνεδρία ενώ θα ενημερωθούν οι Βουλευτές για το πότε θα επαναρχίσει η συνεδρία.
16:04: Επαναρχίζει η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.
15:36: Το ΑΚΕΛ ζητά 15λεπτο διάλειμα για την μελέτη των προτάσεων και το οποίο γίνεται δεκτό από την ολομέλεια της Βουλής.
15:31: Ο κ. Νεοφύτου ζήτησε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις για "να βοηθήσουμε τις τράπεζες να κυνηγήσουν τους μεγαλοοφειλέτες" και όχι για να κυνηγήσουν οι τράπεζες τους μικρούς δανειολήπτες. Σε περίπτωση που οι τράπεζες ξεκινήσουν να κυνηγούν τους μικροοφειλέτες τότε θα συστρατευθεί με τα υπόλοιπα κόμματα για την δημιουργία τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.
15:28: Όπως ανάφερε o πρόεδρος του ΔΗΣΥ με την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα ξεπουληθεί η Κύπρος αλλά ούτε θα λυθούν όλα μας τα προβλήματα.
15:27: Αν δεν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αν δεν καταστήσουμε βιώσιμες τις επιχειρήσεις "όσους νόμους και να κάνουμε" ανάφερε "η απελπισία θα παραμένει στην κοινωνίας μας".
15:23: Ξεκινώντας ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανάφερε ότι ευχαριστεί τα πολιτικά κόμματα για την συνεννόηση που επέδειξαν κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης του νομοσχεδίου.
15:21: Στο βήμα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
15:16: Το ΑΚΕΛ όπως ανάφερε ο κ. Κυπριανού θα προσπαθήσει να κατοχυρώσει του εγγυητές και τους δανειολήπτες μέσω των τροπολογιών που κατέθεσε το ΑΚΕΛ.
Για το ενδεχόμενο να αναπέμψει τις προτάσεις νόμου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανάφερε ότι θα πρέπει σε περίπτωση αναπομπής των νόμων τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τάσεται στο πλευρό της τρόικας ενάντια στις επιθυμίες του Κυπριακού λαού. Όπως ανάφερε δεν πρόκειται να μείνει απαθής και αν και εφόσον συμβεί κάτι τέτειο θα ψάξουμε να βρούμε εναλακτικούς τρόπους προστασίας του Κυπριακού λαού.
15:11: Διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού γιατί ανάμενε η Κυβέρνηση και η Τρόικα να θέσει ενώπιον της Βουλής το νόμο για την αφερεγγυότητα. Επίσης όπως ανάφερε "δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε Κυβέρνηση και Τρόικα" ότι θα θέσει σε εφαρμογή το νόμο περί αφερεγγυότητα.
15:07: Οι αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις έγινε μετά από την "πίεση των κομμάτων και του λαού" ανάφερε ο κ. Κυπριανού.
15:04: Για έλλειψη διαπραγμάτευσης με την Τρόικα από την Κυβέρνηση έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ την οποία και κατηγόρησε για αλαζονεία. Όπως ανάφερε με τις τροποποιήσεις που ζήτησαν τα κόμματα η Τρόικα αποδέχθηκε τις τροποποιήσεις αυτές.
15:01: Στο βήμα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού
15:00: Οι μαζικές εκποιήσεις αναπόφευκτες, εκτός αν βρεθεί άλλος θεσμικός τρόπος, είπε ο Ν. Παπαδόπουλος.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα πως οι μαζικές εκποιήσεις θα είναι αναπόφευκτες, εκτός αν βρεθεί ένας άλλος θεσμικός τρόπος, για να σταματήσουν οι μαζικές εκποιήσεις, που θα επιδεινώσουν την ύφεση της κυπριακής οικονομίας, που θα αυξήσουν την ανεργία και που θα καταστρέψουν τη δομή της κυπριακής επιχειρηματικής δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι είναι ορθό να επιμένουν να προστατέψουν την κατοικία και θα προσπαθήσουν να την προστατέψουν, με τις προτάσεις νόμου και τις τροπολογίες.
Μιλώντας ενώπιον της έκτακτης ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε, ωστόσο, ότι “αν καταστραφούν οι κυπριακές επιχειρήσεις, δεν θα μείνουν κατοικίες”, για να προσθέσει πως “εάν η οικογένεια χάσει την οικογενειακή της επιχείρηση θα χάσει το σπίτι της”. “Με το να προστατέψουμε”, είπε, “την κατοικία και να διαλύσουμε τις επιχειρήσεις δεν κάναμε τίποτα”.
Όπως είπε, το κόμμα του σε αυτό το νομοσχέδιο “τοποθετήθηκε από την αρχή, λέγοντας ότι δεν ήταν ικανοποιητικό και αποδεκτό και από την πρώτη στιγμή ζήτησε να γίνουν σημαντικές αλλαγές, που θα προστατέψουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα κυπριακά νοικοκυριά και την οικονομία”, συμπληρώνοντας πως το ΔΗΚΟ επιμένει ότι “πρέπει να υπάρχει μια άμεση διασύνδεση μεταξύ του νόμου των εκποιήσεων και του πλαισίου αφερεγγυότητας”, το οποίο όπως τους έχει λεχθεί, “έχει ήδη αποδεχθεί η Τρόικα”.
“Έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου με την οποία θα προνοείται ότι δεν θα τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος περί εκποιήσεων, εκτός εάν πρώτα τεθεί σε εφαρμογή το πλαίσιο αφερεγγυότητας, όπως αυτό θα καθοριστεί με την απόφαση, που θα ψηφίσει η Βουλή. Επιμένουμε σε εισηγήσεις, ώστε να διαφυλαχθεί και να εφαρμοστεί η αναδρομικότητα των καταχρηστικών χρεών, που έχουν επιβάλει οι τράπεζες μέχρι σήμερα και θα προσυπογράψουμε τις προτάσεις νόμου, που θα διαφυλάξουν την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, την προστασία των εγγυητών και άλλες προτάσεις που θα θέσουν σε εφαρμογή ένα δίχτυ ασφαλείας των Κύπριων πολιτών”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
14:59: Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι η Ελλάδα θα έχει συνάντηση με τους δανειστές της ούτως ώστε να συζητήσει τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Το παράδειγμα αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει και η Κύπρος ανάφερε ο κ. Παπαδόπουλος.
14:57: Ο κ. Παπαδόπουλος ανάφερε ότι θα πρέπει να γίνει ένα θεσμικό πλαίσιο για την επαναδιαπραγμάτευση για το νομοσχέδιο.
14:54: Όπως ανάφερε ο κ. Παπαδόπουλος ανάφερε ότι επιμένει στις προτάσεις νόμου τις οποίες θα προστατεύουν την πρώτη κατοικία και θα λειτουργήσεις ως ασπίδα προστασίας των Κύπριων πολιτών.
14:51: Με το ξεπούλημα των Κυπριακών τραπεζών, ανάφερε ο κ. Παπαδόπουλος, εξαφανίστηκαν 20 δίς από την οικονομία από την "θεραπεία" που μας επέβαλε η Τρόικα. Η τρύπα των 20δις δεν θα κλείσει με το ξεπούλημα των σπιτιών ούτε και με το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας.
14:48: Στο βήμα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
14:46: Καταστροφικό το Ν/Σ για τις εκποιήσεις, είπε ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ν. Νικολαϊδης.
Καταστροφικό χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης το νομοσχέδιο που αφορά τις εκποιήσεις ακινήτων, ασκώντας κριτική κατά της Κυβέρνησης και του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε το όλο θέμα.
Μιλώντας ενώπιον της έκτακτης ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι όταν η χώρα υπέγραφε το μνημόνιο με την Τρόικα, “λέγαμε ότι τα χειρότερα έπονται και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδα και εκβιαστικά διλήμματα”, εξηγώντας ότι “καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο που κατά γενική ομολογία είναι καταστροφικό και να αποφασίσουμε επί της άλλης επιλογής ότι εάν δεν το ψηφίσουμε να καταστραφεί η πατρίδα μας. Καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ δύο καταστροφών. Αυτά είναι απόρροια των κακών προνοιών του μνημονίου του Μάρτη του 2013 και της αδυναμίας μας για εθνική συνεννόηση”.
Ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση επέδειξε ολιγωρία για το νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα, το οποίο έπρεπε να ήταν ήδη γνωστό πριν την τοποθέτηση της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις.
Σημείωσε ότι η ΕΔΕΚ κατέθεσε σειρά από “ισορροπημένες και τεκμηριωμένες προτάσεις”, που διορθώνουν το νομοσχέδιο και εφαρμόζουν δίκτυο κοινωνικής προστασίας, λέγοντας ότι “όμως η κυβέρνηση ακολούθησε από την αρχή πολιτική των εκβιασμών”. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ εξέφρασε την ελπίδα όπως με την κατάληξη της συνεδρίας να περάσει ένα νομοσχέδιο “σωστό και εκσυγχρονιστικό” και την επόμενη φορά η διαδικασία να γίνει με πιο σοφό και λογικό τρόπο για να “μην οδηγήσουμε τους εαυτούς μας σε αδιέξοδα”.
14:43: Όπως ανάφερε ο κ. Νικολαϊδης η πολιτική της Κυβέρνησης ήταν να θέτει εκβιαστικά διλήμματα
14:41: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ισχύσει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις χωρίς να υπάρχει σε ισχύ ο νόμος περί αφερρεγγυότητας των δανειοληπτών ανάφερε ο κ. Νικολαϊδης.
14:41: Για αδυναμία μας για εθνική συνεννόηση αναφέρθηκε ο κ. Νικολαϊδης και αυτός είναι ο λόγος που οδηγηθήκαμε να θέτουμε ενώπιον της Βουλής αυτά τα νομοσχέδια τα οποία είναι καταστροφικά. Επίσης ανάφερε ότι το μνημόνιο είναι αδιέξοδο
14:39: Στο βήμα ο κ. Νίκος Νικολαϊδης εκπροσωπώντας την ΕΔΕΚ.
14:38: Συλλούρης: Να μην δεχθεί ο ΠτΔ τους εκβιασμούς της Τρόικας
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης κάλεσε από το βήμα της Βουλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να μην δεχθεί τους εκβιασμούς της Τρόικας αναπέμποντας τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, προσθέτοντας ότι “ο Πρόεδρος χρειάζεται τη συνεργασία αυτής της Βουλής περισσότερο από ό,τι χρειάζεται τη συνεργασία των τεχνοκρατών της Τρόικας”.
Είπε, επίσης, ότι το όλο θέμα του μνημονίου θα πρέπει να συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο με την Τρόικα, καθώς πρέπει να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή του τόπου, σημειώνοντας ότι “χωρίς την κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να πετύχει το μνημόνιο όσες θυσίες και εάν κάνουμε”. Εξέφρασε και την άποψη ότι το πλαίσιο του νόμου για τη φερεγγυότητα έπρεπε να είχε προηγηθεί ή να ήταν παράλληλο με τις εκποιήσεις.
Μίλησε και για το κλίμα της ατιμωρησίας για τους υπαίτιους για την οικονομική καταστροφή λέγοντας ότι “δεν μπορεί να μην λογοδοτούν οι υπαίτιοι και αντί αυτού να αναβαθμίζονται στις τράπεζες” και άσκησε κριτική κατά των τραπεζών για το θέμα της αναδιάρθρωσης δανείων.
Παράλληλα, είπε ότι η Βουλή δεν μπορεί να βρίσκεται “μεταξύ των εκβιασμών της Τρόικας, των απειλών των πάνσοφων που έπρεπε να μας είχαν σώσει πριν φτάσουμε εδώ και των ύποπτων και ανίκανων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στο τέλος να φταίνε οι βουλευτές”.
14:37: Κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Συλλούρης, να μην δεχθεί τους εκβιασμούς της Τρόικας και να αναπέμψει τους νόμους. Όπως ανάφερε ο κ. Συλλούρης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρειάζεται την στήριξη της Βουλής και όχι την στήριξη των τεχνοκρατών της Τρόικας.
14:34: Διερωτήθηκε ο κ. Συλλούρης κατά πόσο αυτή η Βουλή θα είναι καταδικασμένο στις "εντολές της τρόικας". Όπως ανάφερε είμαστε εδώ γιατί "οι τράπεζες ανάγκασαν την Βουλή για το 1,8%".
14:31: Στο βήμα ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ κ. Δημήτρης Συλούρης.
14:29: Τις προτάσεις νόμου που θα προστατεύουν τους δανειολήπτες, θα ψηφίσει ο Γ. Περδίκης.
Δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και θα στηρίξει τις προτάσεις νόμου που θα δώσουν προστασία στους δανειολήπτες, δήλωσε ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.
Ανέφερε ότι κατά τη σημερινή ολομέλεια έχουν κατατεθεί 20 συνολικά προτάσεις νόμου και νομοσχέδια και ότι αυτός ο μεγάλος αριθμός κατατίθεται σε μια προσπάθεια, να διορθωθούν τα προβλήματα του «νομοσχεδίου καρμανιόλα», όπως είπε. Αυτό, πρόσθεσε, «αποδεικνύει πόσο καλή ήταν η διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με την Τρόικα». Ο κ. Περδίκης εξέφρασε τη θέση ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί μια λαιμητόμο και δεν πρόκειται να διορθωθεί με νομοσχέδια που είναι θνησιγενή και αναποτελεσματικά».
«Φταίνε οι μάγειροι που έφτιαξαν τη συνταγή», είπε. Διερωτήθηκε αν το πρόβλημα είναι τα στρες τεστ των κυπριακών τραπεζών, ή η ανεργία, η ύφεση, τα κοινωνικά παντοπωλεία και η φτώχεια. Εξέφρασε, επίσης, τη θέση ότι είναι αμφίβολο αν θα είναι επιτυχής η συνταγή που ακολουθείται. Ειδική αναφορά έκανε στους μεγαλοοφειλέτες, λέγοντας ότι Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα τους `κάνουν πλάτες`.
14:26: Για πλάτες από την Κυβέρνηση προς δύο 12άδες μεγαλοοφειλέτες κάνει λόγο ο κ. Περδίκης. Επίσης και ο ίδιος όπως ο κ. Κουλίας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του κ. Πισαρίδη. Τα μόνα νομοσχέδια τα οποία θα ψηφίσει το κίνημα οικολόγων όπως ανάφερε ο κ. Περδίκης είναι αυτά τα οποία θα στηρίξουν τον φτωχό δανειολήπτη. Συνεχίζοντας ανάφερε όμως ότι η Κυβέρνηση θα στείλει και αυτά τα νομοσχέδια στις "ελληνικές καλένδες"
14:24: Στο βήμα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.
14:23: Έπρεπε η Βουλή να έχει περισσότερο χρόνο, λέει ο Ν. Κουτσού
Έπρεπε να είχε δοθεί στη Βουλή περισσότερος χρόνος εξέτασης των νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις, δήλωσε ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού.
Σε σύντομη ομιλία του από τη θέση του, ο κ. Κουτσού ανέφερε ότι «η Βουλή και οι Βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν πάνω σε ένα πολύ βασικό θέμα». Τα νομοσχέδια, πρόσθεσε, ήταν από πολύ καιρό έτοιμα και διερωτήθηκε γιατί τώρα με το πιστόλι στον κρόταφο και η Βουλή πρέπει ν' αποφασίσει. Ευχήθηκε να ληφθούν «οι σωστές αποφάσεις» και ζήτησε την κατανόηση των πολιτών για οποιαδήποτε λάθη της Βουλής, αναφέροντας ότι δεν γίνονται λάθη με πρόθεση, αλλά λόγω πιέσεων.
14:22: Σε έλλειψη χρόνου για διαπραγμάτευση αναφέρθηκε ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού.
14:21: Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού προβαίνει σε δήλωση. Κατόπιν διευθέτησης η ομιλία γίνεται από την θέση του Βουλευτή και όχι από το βήμα.
14:20: Μόνο για τις τράπεζες λαμβάνονται μέτρα, είπε στη Βουλή ο Ζ. Κουλίας
Το ερώτημα ποιο μέτρο έχει ληφθεί υπέρ των πολιτών, έθεσε ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που παίρνονται μέχρι σήμερα είναι μόνο για τις τράπεζες.
Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων στη συζήτηση για τα νομοσχέδια που αφορούν τις εκποιήσεις, ο κ. Κουλίας υποστήριξε ότι λόγω των μέτρων που υπάρχουν η Κύπρος είναι «εκτός ευρώ». Ανέφερε ακόμη ότι αν περάσει το νομοσχέδιο “ασφαλώς δεν σωζόμαστε». Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς σε δηλώσεις του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη για «εγκλήματα στην Κεντρική Τράπεζα». Έκανε ακόμα λόγο για την ανάγκη τα κρίσιμα αξιώματα να αναλάβουν τα υπεύθυνα άτομα.
14:19: Αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Κύπριου νομπελίστα κ. Πισαρίδη ο οποίος έκανε λόγο για κούρεμα αν δεν περάσει το νομοσχέδιο των εκποιήσεων. Ο κ. Κουλίας συνέκρινε τις δηλώσεις αυτές με το SMS του "ανόητου" όπως ανάφερε.
14:17: Στη δήλωση του ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας ανάφερε ότι "δεν έγινε τίποτα για την διάσωση του κόσμου". Επίσης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Αθανάσιου Ορφανίδη ο οποίος κατήγγειλε για εγκλήματα που διαπράτονται στην Κεντρική Τράπεζα. Αναφερόμενος στους Βουλευτές είπε ότι "λειτουργούμε με το πιστόλι στον κρόταφο".
14:14: Στο βήμα αυτή την στιγμή ο Ζαχαρίας Κουλίας ως ανεξάρτητος Βουλευτής
14:11: Ψηφίστηκε η επέκταση της προθεσμίας για τις αιτήσεις των χαμηλοσυνταξιούχων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Προχωρούμε στο κύριος θέμα και τις ομιλίες για τις προτάσεις νόμου για τα θέματα των εκποιήσεων.
14:08: Αυτή την στιγμή μιλά ο Πρόεδρος της Βουλής ο οποίος και καθορίζει τα ζητήματα που θα απασχολήσουν την Ολομέλεια της Βουλής.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν την Βουλή αφορούν τόσο το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
14:06: Στην αίθουσα της Ολομέλειας για να παρακολουθήσουν τη συζήτηση παρευρίσκονται οι Υπουργοί Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.
14:01: Ξεκίνησε η συνεδρία της Βουλής
13:47: Συμφωνία για ψήφιση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του 24Η.
Σε 120 μέρες αντί 90 η εκποίηση του ακινήτου.
Ενας πλειστηριασμός στο 80% και μετά στην τιμή της αγοράς, όποια και εάν είναι τελικά αυτή που θα επιτευχθεί.
Το ΔΗΚΟ συμφώνησε να ψηφίσει τον νόμο με όρο να ισχύσει ταυτόχρονα με τον νόμο περί αφερρευγότητας.
Η τροποποίηση Συλλούρη περί εγγυητών δανείων δεν περνάει.
13:23: Σε δήλωση του μέσω του twitter ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρει ότι καταγράφει υπεύθυνη στάση των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αυτό το tweet μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους.
13:08: Η Τρόικα φαίνεται να διαμήνυσε σήμερα στην Κυβέρνηση εκ νέου τις απειλές της για την εκταμίευση της δόσης
12:58: Αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία σε λίγα λεπτά
12:44: Έντονες οι διεργασίες που γίνονται στη Βουλή με όλα τα ενδεχόμενα ακόμα να είναι ανοιχτά για το νομοσχέδιο.
12:11: Ο ΔΗΣΥ ζητά να κατατεθεί σχέδιο το οποίο θα δεσμεύει την κυβέρνηση ότι θα τεθεί σε ισχύ το πλαίσιο αφερεγγυότητας στα τέλη του 2014
12:04: Σκοπός της έλευσης των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών στη Βουλή φαίνεται να είναι για να κρατήσουν ισοροπίες ανάμεσα στις τροπολογίες που θα εξεταστούν στην ολομέλεια.
11:53: Νέα καθυστέρηση στην έναρξη της Ολομέλειας
Καθυστερεί τουλάχιστον για ακόμη μια ώρα η έναρξη της έκτακτης συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο λόγος της καθηστέρησης είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν την προετοιμασία των τροπολογιών.
11:45 Έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση! Ο Μάριος Κάρογιαν λείπει στην Κίνα σε αποστολή, με αποτέλεσμα η Βουλή να είναι 56μελής. Με τους 20 Βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού και τους 7 του ΔΗΚΟ, δεν συγκεντρώνονται οι απαραίτητες ψήφοι για να περάσει το νομοσχέδιο των εκποιήσεων. Επομένως, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ψήφος του ανεξάρτητου Ζαχαρία Κουλία καθώς επίσης και του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρη Συλλούρη, ώστε να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία!
11:32 Όλα δείχνουν ότι θα περάσει από την Ολομέλεια, η τροποποίηση του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρη Συλλούρη για την προστασία των εγγυητών από τη διαδικασία των εκποιήσεων.
Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και αυτές οι τροποποιήσεις που είναι δίκαιες για όσους έχουν μπει εγγυητές σε δάνεια που έχουν γίνει κάτω από τελείως διαφορετικούς όρους, από αυτούς που πρόκειται να ισχύσουν σήμερα...
11:19 Στις 12:30 η Ολομέλεια, σύσκεψη αυτήν την ώρα του Προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου με τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.
11:11 Κίνηση-ματ από το ΑΚΕΛ: Το ΑΚΕΛ προτείνει να πάει στις 120 μέρες η διαδικασία για τις εκποιήσεις, αλλά το πιο ουσιαστικό μέτρο που προτείνει είναι να φύγει από το νομοσχέδιο η πρόβλεψη για άλλους δύο πλειστηριασμούς στο 80% και στο 50% της αρχικής αξίας του ακινήτου και να μένει διαθέσιμο χωρίς να ορίζεται η τιμή του...
Άγνωστη η αντιμετώπιση της πρότασης από το ΔΗΣΥ.
10:54 Mόλις έφτασαν στο κτίριο της Βουλής, οι υπουργοί Χάρης Γεωργιάδης και Σωκράτης Χάσικος, χωρίς να κάνουν δηλώσεις.
10:50 Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων στη Βουλή, με την Ολομέλεια η οποία αρχικά προγραμματιζόταν να αρχίσει στις 10.30 να αναμένεται τώρα να αρχίσει γύρω στις 11.30.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο λόγος της μικρής καθυστέρησης έγκειται στην προετοιμασία από πλευράς των υπηρεσιών της Βουλής των τροπολογιών που έχουν καταθέσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
10:31 Έξω από τη Βουλή έχει στήσει αντίσκηνο και ο ΣΥΜΕΑ, με τον Σταύρο Αλαμπρίτη, τον πρόεδρο του ΣΥΜΕΑ να δηλώνει: "Το νομοσχέδιο είναι εθνική προδοσία, ελπίζουμε ότι οι Βουλευτές δεν θα μας προδώσουν".
10:28 Με καθυστέρηση θα ξεκινήσει η Ολομέλεια της Βουλής για τις εκποιήσεις
10:12 Λίγος είναι ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή για να διαμαρτυρηθεί για τις εκποιήσεις.
Νωρίτερα:
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις θα ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού επήλθε συμφωνία ανάμεσα στο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ δεσμεύτηκαν ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση νόμου που θα καταθέσει το ΔΗΚΟ για την αφερεγγυότητα, πρόταση νόμου που ορίζει ότι το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις δεν θα έχει ισχύ μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα.
Από τη στιγμή που έγινε η δέσμευση από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει ως έχει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι η Ολομέλεια της Βουλής είναι προγραμματισμένη για τις 10:30.
Τι θα συμβεί μετά την Ολομέλεια
Το ερωτηματικό, βέβαια, παραμένει για το τι θα γίνει μετά την Ολομέλεια της Βουλής και την υπερψήφιση των δύο νομοσχεδίων. Με την Τρόικα να τονίζει ότι ο νόμος των εκποιήσεων πρέπει να ισχύσει άμεσα, ίσως η μοναδική επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να αναπέμψει το νομοσχέδιο περί αφερεγγυότητας στο Ανώτατο Δικαστήριο για να κριθεί η συνταγματικότητα του νόμου και να κερδίσει χρόνο.
Πηγή: 24.com.cy
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων