Βενιζέλος: Δεν αισθάνομαι απειλή από κανέναν - Θετικός να εκλεγεί “Δεξιός” Πρόεδρος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Βενιζέλος: Δεν αισθάνομαι απειλή από κανέναν - Θετικός να εκλεγεί “Δεξιός” Πρόεδρος

16:15 | 7/9/14
Τι σημαίνει η ομιλία Βενιζέλου στη ΔΕΘ της Θεσσαλονίκης - Διαβάστε το ρεπορτάζ

Με σαφή προσανατολισμο να μην ρίξει νερό στον μύλο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης με τον Γιώργο Παπανδρεου, εμφανίστηκε στην συνεντευξη τυπου στη ΔΕΘ ο Ευάγγελος Βενιζελος, στέλνοντας ωστοσο εντεχνως, τα μηνυματα του στον προκατοχο του.

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ.
Βενιζέλος απέφυγε να αναφερθεί στα γεγονότα των αποδοκιμασιών εναντίον του στην εκδήλωση του ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου.

"Δεν θα αναφερθώ σε εσωκομματικά" είπε με νόημα "αυτός ο κύκλος ολοκληρώθηκε την Τετάρτη".
Κάρφωσε ωστόσο λίγο αργότερα με το γάντι τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όταν αναφερόμενος στη συνεργασία με τη ΝΔ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "δεν έγινε επί των ημερών μου η συνεργασία με τη ΝΔ..."

Το ίδιο έκανε και στη συνέχεια με αφορμή μια ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική στο πρόσωπο του απο την Κουμουνδουρου: "Δεν λένε καμία κουβέντα για την περίοδο Καραμανλή, αλλά χτυπάνε το ΠΑΣΟΚ. Για όλα τους φταίει ο Βενιζέλος, ούτε καν άλλες φάσεις του ΠΑΣΟΚ...", φράση που ερμηνεύθηκε ως κριτική στον προκάτοχο του Γιώργο Παπανδρέου, έστω και ...μέσω του ΣΥΡΙΖΑ!

Επανέλαβε ωστόσο, την πρόσφατη φράση του οτι για να είσαι ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και στο παραβάν, λέγοντας μάλιστα οτι "δεν αισθάνομαι καμία απειλή απο κανέναν και για τίποτα. Για να αισθάνεσαι απειλή θα πρέπει να θεωρείς οτι κάτι έχεις να χάσεις".

Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας εμφανίστηκε βέβαιος οτι "δεν υπάρχει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που δεν θα ψηφίσει για πρόεδρο δημοκρατίας", αν και όπως είπε "ετοιμαζόμαστε για ολα τα ενδεχόμενα. Αν η επιλογή της πλειοψηφίας είναι να οδηγηθούμε πίσω στην ένταξη της χώρας στη ΕΕ η επιλογή αυτή θα γίνει σεβαστή".

Περιέγραψε μάλιστα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να εχει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενα πρόσωπο που "να ανταποκρίνεται στα θεσμικά του καθήκοντα, που να μιλάει πατριωτικά, να κινητοποιεί τα αισθήματα του κόσμου και να είναι δημοκράτης, αξιοπρεπής άνθρωπος".

Έδειξε πάντως να μη θέτει ως όρο αυτός να προέρχεται κατ ανάγκη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

"Δεν εχει σημασία η παραταξιακή διαδρομή" είπε και συνέχισε οτι "θα ήθελα να προέρχεται απο τον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλα δεν εχω προβλημα να ειναι και απο άλλους χώρους. Ο κ.Στεφανοπουλος δεν ήταν ενας αξιοπρεπής πρόεδρος;"

Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει όταν ρωτήθηκε για το αν θα έλεγε ναι σε μια πιθανή υποψηφιότητα του πρωην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Κωνσταντοπουλου λέγοντας απλως οτι "έχουμε καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει χωρις έλεγχο κομματικών φρονημάτων και να εκλέξουμε όλοι μαζι εναν Πρόεδρο Δημοκρατίας...".

Έστρεψε ωστόσο τα βέλη του εναντίον της σημερινής ηγεσιας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη στάση του στο θέμα του προέδρου Δημοκρατίας διερωτομενος: "Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει; Οτι θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και θα τις κερδίσει? Τι βεβαιότητα υπάρχει οτι θα είναι και πάλι πρώτο κόμμα όπως στις ευρωεκλογές?

Γιατί αγνοούν την κεντροαριστερά? Που το έχουν δέσει;".
Δεν δίστασε μάλιστα να δηλώσει οτι "ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την εξουσία εμφανιζόμενος ως άγουρο ΠΑΣΟΚ και μετεμψύχωση του  ΠΑΣΟΚ".

Ενόψει και του ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης απηύθυνε προσκλητήριο συνεργασίας σε όλες τις δυνάμεις της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς, ενω δήλωσε παρόν στην κούρσα της ηγεσίας του νέου εγχειρήματος: "Οι ηγέτες προκύπτουν μεσα απο το καμίνι της ιστορίας όχι απο μηχανισμούς και αν τους μουτζουρώνει το καμίνι καμία φορά, δεν πειράζει καθαρίζονται. Το θέμα ειναι να μπορείς να αντέξεις..."

Για το επίπεδο συνεργασίας του με τον Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μια έντιμη και οσο γίνεται πιο αποτελεσματική συνεργασία, εστω αν - όπως είπε - "ανήκουμε ομως σε δυο διαφορετικούς χώρους".

Συμπλήρωσε όμως οτι "το ΠΑΣΟΚ δεν ειναι ουρά ουτε συμπλήρωμα και ουτε μας ενδιαφέρει να είμαστε πάντα στην κυβέρνηση".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα - την οποία χαρακτήρισε "υβρίδιο" - ηταν κατηγορηματικός οτι δεν τίθεται θέμα ομαδικών απολύσεων, ενω άφησε να εννοηθεί, μετα τις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, οτι θα υπάρξουν και άλλες, εμμένοντας στην πρόταση του για την θέσπιση των 100 δόσεων για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ιδιαιτέρως κρίσιμους τους μήνες που απομένουν εώς την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, εξηγώντας οτι για τον ίδιο, το δίλημμα ειναι αν θα ολοκληρώσουμε την προσπάθεια με ασφάλεια ή θα τα θέσουμε ολα υπό διακινδύνευση με κίνδυνο να οδηγηθούμε πολύ κάτω απο το μηδέν.


Ο κ.Βενιζελος περιέγραψε τα 5 βήματα που πρεπει να γίνουν απο εδω και στο εξής:

1) απαλλαγή απο το μνημόνιο, χωρις νεα μετρα λιτότητας
2) Πολίτικη και θεσμική σταθερότητα
3) συσπείρωση δημιουργικών δυνάμεων χώρας με αιχμή την ενίσχυση της απασχόλησης
4) στήριξη ευπαθών ομάδων και το κράτος Πρόνοιας
5) η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο

Του Γιάννη Πιτταρά
Πηγή: news247.gr


Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών