Παρέμβαση Κεφαλογιάννη για τα ιστορικά βιβλία της Αλβανίας - Ζητά αποφυγή κάθε προπαγάνδας στο μέλλον | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Παρέμβαση Κεφαλογιάννη για τα ιστορικά βιβλία της Αλβανίας - Ζητά αποφυγή κάθε προπαγάνδας στο μέλλον

16:28 | 30/9/14

Τι αναφέρει στην παρέμβασή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης

Την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας στα σχολική βιβλία της Αλβανίας και την ρητή αποφυγή στο μέλλον κάθε αλυτρωτικής ενέργειας και προπαγάνδας ζητά με παρέμβαση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

Οι Αλβανοί ονομάζουν στα σχολικά βιβλία τους τις Ελληνικές πόλεις Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα,  Πάργα και  Καστοριά σαν δήθεν Αλβανικές.

Τα σχολικά βιβλία μίας υπό ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Αλβανίας βρίθουν αλυτρωτικών αναφορών και χαρακτηρισμών περί εδαφών  που δήθεν τους ανήκουν μίας χώρας μέλους της Ευρωπαικής Ένωσης.

Παρά το γεγονός ότι επί υπουργού της Ελλάδος Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου η ομόλογός του υπουργός Παιδείας, Λιντίτα Νικόλα είχε συμφωνήσει να απαλειφθούν όλοι οι χαρακτηρισμοί από τα σχολικά βιβλία, τούτο φαίνεται πως έμεινε κενό γράμμα.

Συγκεκριμένα:

1) Βιβλίο Ιστορίας :

• Στην τελευταία παράγραφο της σελίδας 4 αναφέρονται ως αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα οι: Τσαμουριά, Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα κλπ, αφού προηγηθούν οι αλβανικές περιοχές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της "Μακεδονίας" δηλαδή των Σκοπίων.

• Στη σελίδα 7 αναφορά στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου το 1913 που "μοίρασε τα αλβανικά εδάφη στα γύρω κράτη". Εθνικά, πολιτισμικά και γεωγραφικά η Αλβανία εκτείνεται μέχρι την Πρέβεζα!

• Στη σελίδα 8 ιστορικές αναφορές, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης της αλβανικής περιοχής της Τσαμουριάς στην Ελλάδα το 1913. Δεσπόζει κάτω αριστερά ο πολιτικός χάρτης των αλβανικών περιοχών.

• Στη σελίδα 29 στοιχεία απογραφών για τον πληθυσμό "αλύτρωτων αλβανικών περιοχών", μεταξύ των οποίων και η Τσαμουριά.

• Στις σελίδες 134-135 ιδιαίτερο αφιέρωμα με γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία για τις "αλβανικές περιοχές της Ελλάδας" με φωτογραφίες από Ηγουμενίτσα και Πάργα.

2) Βιβλίο Γεωγραφίας 12ης τάξης :

• Στις σελίδες 10-11 των ιστορικών αναφορών για την Ήπειρο από την αρχαιότητα ως το 1913 όταν οι Πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων άφησαν τις περιοχές αυτές της Αρμπερίας εκτός αλβανικού κράτους.

• Στις σελίδες 188-190: Όπως και της 9ης έτσι και το βιβλίο Γεωγραφίας της 12ης κλείνει με φωτογραφίες της Ηγουμενίτσας και της Πάργας, γράφοντας διάφορα στοιχεία για την "Τσαμουριά"...

• Στις σελίδες 188-190: Όπως και της 9ης έτσι και το βιβλίο Γεωγραφίας της 12ης κλείνει με φωτογραφίες της Ηγουμενίτσας και της Πάργας, γράφοντας διάφορα στοιχεία για την "Τσαμουριά.

Ερωτάσθε, τι πρόκειται να πράξει η Επιτροπή για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας στα σχολική βιβλία της Αλβανίας και την ρητή αποφυγή στο μέλλον κάθε αλυτρωτικής ενέργειας και προπαγάνδας;

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών