Προίκα διετούς απασχόλησης στα «χρυσά μυαλά» για να μη φεύγουν στο εξωτερικό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Προίκα διετούς απασχόλησης στα «χρυσά μυαλά» για να μη φεύγουν στο εξωτερικό

12:36 | 2/9/14
Δυνατότητα εργασίας θα δίνεται σε αριστούχους των Πανεπιστημίων ώστε να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία...

Με στόχο τη διαρροή αριστούχων φοιτητών στο εξωτερικό, ο υπουργός Εργασίας θα ανακοινώσει άμεσα ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για τα "χρυσά μυαλά".

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του προγράμματος είναι να καλυφθούν οι τρεις έως και πέντε πρώτοι απόφοιτοι της κάθε σχολής, ενώ δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και όσοι τελειώνουν τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Το επόμενο διάστημα θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από τον Γιάννη Βρούτση και για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Το πρόγραμμα θα δίνει τη δυνατότητα στους νέους να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ώστε να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία.

Για τον σκοπό αυτό ανακοινώνει ένα μείγμα γενναίων κινήτρων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων, με τους πόρους να προέρχονται κυρίως από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η διάρκεια του προγράμματος θα ξεπερνά τον μέσο όρο των αντίστοιχων δράσεων και στόχος είναι η επιδότηση να είναι διετής.

Μάλιστα θα υπάρχει και δίχτυ προστασίας για τους νέους, καθώς μετά τη λήξη της επιδότησης η επιχείρηση καλείται να διατηρήσει τις θέσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με απώτερο στόχο να δημιουργηθούν σταθερές θέσεις εργασίας.


"Τα "χρυσά μυαλά" που θα βγαίνουν κάθε χρόνο από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα εισέρχονται με τις καλύτερες προϋποθέσεις στην παραγωγή και τη δημιουργία, ενδυναμώνοντας το νέο, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα" επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βρούτσης.

Στόχος είναι το πρόγραμμα να τρέξει άμεσα και να καλυφθούν όσοι πάρουν φέτος πτυχίο ή ολοκληρώσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές. Το επόμενο διάστημα θα καθοριστεί και το ποσό της επιδότησης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι κλιμακούμενο ανάλογα με τον κλάδο.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην καταγραφή των αναγκών της αγοράς εργασίας και δημιουργείται μηχανισμός σε διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Μάλιστα θα αποσταλεί στις επιχειρήσεις ένα ερωτηματολόγιο, μέσα από το οποίο θα καταγραφούν οι ανάγκες για απασχόληση, για δεξιότητες, τα ηλικιακά κριτήρια και τα προσόντα που αναζητούνται.

Τέλος θα υπάρξουν συμπράξεις των κοινωνικών εταίρων με τον ΟΑΕΔ με στόχο την οργάνωση δράσεων σχετικά με την απασχόληση των νέων (π.χ. μαθητεία, πρακτική άσκηση, νεανική επιχειρηματικότητα).

Μάλιστα θα δημιουργηθεί ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για την πρακτική άσκηση, καθώς σήμερα το νομικό πλαίσιο είναι κατακερματισμένο.

Πηγή: Έθνος

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών