Αναδίπλωση λόγω αγορών: Το μαύρο τριήμερο, η μακρά χθεσινή νύχτα και το δύσκολο αύριο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αναδίπλωση λόγω αγορών: Το μαύρο τριήμερο, η μακρά χθεσινή νύχτα και το δύσκολο αύριο

09:39 | 16/10/14
Αναδίπλωση λόγω αγορών: Το μαύρο τριήμερο, η μακρά χθεσινή νύχτα και το δύσκολο αύριο

Ενόψει της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης, ο Σαμαράς καθησύχασε εταίρους και πιστωτές. Το δημοσίευμα του Reuters που έφερε νέα αναστάτωση και τι απαντά η κυβέρνηση. Η μακρά νύχτα και τα σενάρια για τρίτο μνημόνιο

Το “μαύρο” τριήμερο με την πτώση του χρηματιστηρίου και την άνοδο των ομολόγων και των spread αναγκάζει την Αθήνα σε αναδίπλωση όσον αφορά στην επιχείρηση βεβιασμένης εξόδου από το μνημόνιο, ακόμη και σε σύγκρουση με την τρόικα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου απευθύνθηκε κυρίως σε αγορές και πιστωτές, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα παρεκκλίνει από την οικονομική πολιτική της εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή ούτε από την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος ούτε από τους αυστηρούς όρους ενός μετα-μνημονίου.

Επέρριψε δε την ευθύνη για την πόλωση, το κλίμα πρόωρων εκλογών και την αναταραχή στις αγορές, αποκλειστικά στο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλησε έτσι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αντίδραση των αγορών στο σχέδιο εξόδου στις αγορές πάση θυσία κόντρα στις διαθέσεις των πιστωτών. Αντίδραση η οποία σύμφωνα με γνώστες της αγοράς ενδέχεται να έχει προκαλέσει οικονομική ζημιά με βάθος χρόνου και αποτέλεσμα να μην πλησιάζουν επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα. Αλλά και πολιτική ζημιά στο προφίλ της κυβέρνησης ως η “υπεύθυνη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό”.

Αν και μίλησε πάντως για τη “μετά το μνημόνιο εποχή” ο κ.Σαμαράς απέφυγε την πολεμική ρητορική, που χαρακτήριζε προηγούμενες παρεμβάσεις του στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και όποια ρητή αναφορά σε πρόωρη αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση, δημοσίευμα του Reuters επικαλούμενο κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριζε ότι η Ελλάδα “αλλάζει γνώμη” και “μοιάζει να έχει δεύτερες σκέψεις” όσον αφορά στην επιστροφή της αποκλειστικά στις αγορές για χρηματοδότηση, μετά από την πίεση από πλευράς της Ευρώπης και των επενδυτών, οι οποίοι επιδόθηκαν σε ξεπούλημα ελληνικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα.

«Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι μια πλήρης αποκοπή από τα προγράμματα της ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν είναι προς το συμφέρον της» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ευρωπαίος αξιωματούχος. “Οι επενδυτές δε θα πλησιάσουν χωρίς πρόγραμμα”, πρόσθεσε, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης θα καταστεί στην πραγματικότητα υποχρεωτική και σε κάθε περίπτωση -όπως η ίδια πηγή ξεκαθάρισε- όροι θα ισχύσουν σε κάθε νέα χρηματοδότηση. Το ρεπορτάζ σημείωνε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι είναι απρόθυμοι να επιτρέψουν να βγει το ΔΝΤ από την εξίσωση.

Η μακρά χθεσινή νύχτα

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν απολύτως αβάσιμο το δημοσίευμα του Reuters και επέμεναν στην εφαρμογή του σχεδίου για έξοδο από το μνημόνιο χωρίς όμως σύγκρουση με τους εταίρους. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν μπορεί εύκολα να κάνει πίσω από τη γραμμή αυτή πάνω στην οποία έχει οικοδομήσει όλη την πολιτική της στρατηγική ενόψει προεδρικής εκλογής και πιθανών εθνικών εκλογών, χωρίς να προβεί σε ομολογία αποτυχίας.

Για αυτό και επιζητείται μία στήριξη από τις Βρυξέλλες, καταρχήν προκειμένου να κατευναστούν οι αγορές και με την ελπίδα ότι εφόσον στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης η Αθήνα δείξει να συμμορφώνεται, μέχρι το Δεκέμβριο θα έχει επέλθει μία κάποια συμφωνία, οι όροι και οι προϋποθέσεις της οποίας ωστόσο είναι νεφελώδεις.

Σύμφωνα όμως με καλά πληροφορημένες πηγές το δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου βασίζεται σε υπαρκτές πληροφορίες για μήνυμα “από πολύ ψηλά” προς την Αθήνα να εγκαταλείψει τη ρητορική εξόδου από το μνημόνιο και απαλλαγής από την τρόικα. Ορισμένες εκτιμήσεις μάλιστα έκαναν λόγο για νέα δανειακή σύμβαση (κοινώς τρίτο μνημόνιο) ύψους από 25 έως 35 ή ακόμη και 42 δισ ευρώ.

Μέχρι τον καθοριστικό Δεκέμβριο (οπότε ολοκληρώνεται το ευρωπαϊκό μέρος του τρέχοντος προγράμματος) αναμένονται κινήσεις πολιτικής στήριξης της κυβέρνησης και προσωπικά του κ.Σαμαρά σε υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν προβλέπονται -πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- εύκολη υπόθεση λόγω των ανοιχτών μετώπων σε ασφαλιστικό και εργασιακά.

Της Βίκυς Σαμαρά
Πηγή: news247.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών