Απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι για τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι για τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία

17:00 | 14/10/14
Απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι για τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία
Για μια «σειρά λαθών από πλευράς Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, που οδήγησαν στην τραγωδία» μίλησε χθες απευθυνόμενος στους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Πατρών, ο πρώην Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, κατά την απολογία του για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν για τις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία. Η εκδίκαση της υπόθεσης οδεύει προς το τέλος της, καθώς σήμερα αναμένεται η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Ευριπίδη Νικολάου.

Δεν ήταν όμως ο μόνος που απολογήθηκε: Στο εδώλιο βρέθηκε ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρος Πανταζής Χρονόπουλος, ο οποίος απολολογούμενος υποστήριξε ότι οι φωτιές εκείνης της περιόδου οφείλονταν σε οργανωμένο σχέδιο καταστροφής και δεν υπήρχε πιθανότητα διάσωσης.Η χθεσινή ακροαματική διαδικασία ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη, καθώς έπειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, ακούστηκε και η πλευρά των κατηγορουμένων.

Ο Χ. ΚΑΦΥΡΑΣ

Ο κ. Καφύρας σημείωσε ότι «δεν περιμέναμε με τέτοια βιβλική καταστροφή, ούτε μπορούσαμε να την αντιληφθούμε» και τόνισε ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τον βαθμό επικινδυνότητας εκείνων των 24ώρων.

«Υπήρχε πρόεδρος κοινότητας, που όταν η φωτιά πλησίαζε εκείνος κοιμόταν. Θεωρώ ότι γίνανε λάθη από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με το κατά πόσο είχε προβλεφτεί από τις προηγούμενες ημέρες να υπάρξει ένας χώρος σε κάθε χωριό, όπου θα συγκεντρώνονταν οι κάτοικοι στην περίπτωση καταστροφής, ο κ. Καφύρας υποστήριξε ότι «δεν μπορούσα εγώ να το υποδείξω αυτό. Ηταν ευθύνη της Πυροσβεστικής και του Δασαρχείου. Δεν μπορούσαμε εμείς να πάρουμε μια τέτοια ευθύνη, γιατί ο νόμος είχε αλλάξει».

Η ΕΥΘΥΝΗ


Ο κ. Καφύρας επεσήμανε επίσης ότι ο ίδιος έχει αναλάβει, στον βαθμό που του αναλογεί, την ηθική ευθύνη και γι' αυτόν τον λόγο δεν κατήλθε υποψήφιος στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Παρέθεσε επίσης στοιχεία των καταστροφών της Ηλείας, καθώς πάνω από 4.000.000 ρίζες ελιών και 23.000 αιγοπρόβατα είχαν χαθεί, και η καταστροφή στην περιοχή ήταν πέρα του ανθρώπινου νου.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών