14:17 | 24/10/14
Ο Λέων παραπέμπει σε επιφανή άνδρα της εποχής, υποστηρίζει ο Ευθύμης Λαζόγκας
Αντίθετη άποψη από την Ελένη Αρβελέρ για το ενδεχόμενο να έθαψαν τον Κάσσανδρο στην Αμφίπολη έχει ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης Ευθύμης Λαζόγκας, αποκλείοντας παράλληλα και το ενδεχόμενο να βρίσκεται στον τάφο η Ολυμπιάδα, η Ρωξάνη ή ο γιος του Μεγάλου Αλέξανδρου.Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Λαζόγκας υποστήριξε ότι δεν έχει καμία λογική να είναι θαμμένος ο Κάσσανδρος στην Αμφίπολη.
«Αποκλείω την πιθανότητα να βρίσκεται η Ολυμπιάδα εκεί, γιατί δεν ταυτίζεται χρονολογικά», σημείωσε και πρόσθεσε: «Το ψηφιδωτό ίσως θέλει να δείξει πως στον τάφο βρίσκεται γυναίκα, αλλά από την άλλη ο Λέων παραπέμπει σε επιφανή άνδρα».
Απέκλεισε την πιθανότητα στον τάφο να βρίσκεται ο Αλέξανδρος ο τέταρτος ή η Ρωξάνη, αλλά άφησε, ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για πολυάνδρειο επιφανών Αμφιπολιτών. Είπε επίσης πως αν πιστέψουμε τις πηγές ο Μέγας Αλέξανδρος είναι στην Αλεξάνδρεια.
Αναφερόμενος στις σφίγγες ο κ. Λαζόγκας, υπογράμμισε: «Οι σφίγγες που στρέφουν το κεφάλι τους προς τον θεατή στον τάφο της Αμφίπολης χρησιμοποιούνται συνήθως για ταφικούς λόγους. Οι σφίγγες είχαν να χρησιμοποιηθούν πολλά χρόνια και πως η εμφάνισή τους στην Αμφίπολη ίσως να αποτελεί πλεονασμό στον σχεδιασμό του τάφου. Άλλωστε ο τάφος είναι πληθωρικός και παραφορτωμένος με πολλά σύμβολα είτε για να αποτρέψει, είτε για να δείξει ότι όποιος είναι θαμμένος ήταν ένας επιφανής της εποχής εκείνης».
Σχετικές ετικέτες:ΑμφίποληΕλλάδαΕυθύμης ΛαζόγκαςΘεσσαλονίκηΠολιτισμόςΣέρρεςΤύμβος Καστά
Σχετικά άρθρα