Economist: Δύο στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα φοροδιαφεύγουν | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Economist: Δύο στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα φοροδιαφεύγουν

22:40 | 11/10/14
Economist: Δύο στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα φοροδιαφεύγουν

"Το να επιβάλεις στους Έλληνες να πληρώσουν περισσότερους φόρους δεν είναι μόνο σκληρό αλλά ρίσκο", υποστηρίζει ο Economist, σε δημοσίευμα για την παραοικονομία που ανθεί στη χώρα

Εκτενές δημοσίευμα για την παραοικονομία στην Ελλάδα, που ανθεί, φιλοξενεί ο Economist, σημειώνοντας ότι δύο στους τρεις εργαζόμενους είτε αποκρύπτουν μέρος των εσόδων τους είτε δεν αποκαλύπτουν τα συνολικά τους κέρδη στην εφορία, σύμφωνα με τον Στέφεν Χολ, σύμβουλο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα πέρσι έφτασε το 24% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη ήταν 19%. Όπως σημειώνεται, το ΔΝΤ θέλει να φέρει στο φως το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής αυτής δραστηριότητας για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Υπάρχει, ωστόσο, ο κίνδυνος το πρόβλημα να γίνει ακόμα μεγαλύτερο αν ακολουθηθεί μια υπερβολικά επιθετική επιβολή φόρων.

Το δημοσίευμα, συνεχίζοντας, αναφέρεται σε κάποια από τα αίτια του προβλήματα, όπως τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα, τα υψηλά ποσοστά αυτοαπασχόλησης, τη χαμηλή ικανοποίηση από τις δημόσιες υπηρεσίες.

"Το ΔΝΤ θέλει η Ελλάδα να μάθει από το Περού, το οποίο τη δεκαετία του 1990 αντιμετώπισε τη φοροδιαφυγή με τη δημιουργία μία μικρής αλλά καλά εκπαιδευμένης task force. Η εξάλειψη των πολλών εξαιρέσεων και των ‘παραθύρων’ στο δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα θα βοηθήσει, καθιστώντας δυνατό να μειωθούν τα επιτόκια και μαζί με αυτά το κίνητρο για φοροδιαφυγή.

Αλλά οι φορολογικές Αρχές πρέπει να δράσουν με προσοχή. Πάνω από το 25% των Ελλήνων είναι επισήμως άνεργοι και η παραοικονομία είναι μια σανίδα σωτηρίας για πολλούς από αυτούς (…) Τα δύο τρίτα των αδήλωτων εισοδημάτων ξοδεύονται σχεδόν αμέσως σε επιχειρήσεις που πληρώνουν τους φόρους τους. Μία πολύ δραστική πάταξη της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να θέσει όλα αυτά σε κίνδυνο.

Η καλύτερη θεραπεία, όμως, θα ήταν μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα θα αναπτυχθεί κατά 0,6% φέτος και κατά 2,9% τον επόμενο χρόνο. Η ανεργία στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 ήταν 3,6% χαμηλότερα από ό,τι ένα χρόνο πριν. Καθώς η ανεργία πέφτει και οι μισθοί αυξάνονται, η παρόρμηση για φοροδιαφυγή θα φθίνει. Σε κάθε περίπτωση, αυτό συνέβη την περίοδο 1993-2003, όταν η ανάπτυξη ήταν στο 2,5% κατά μέσο όρο και η σκιώδης οικονομία συρρικνώθηκε κατά το ένα τρίτο", αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών