Επενδύσεις 1,18 εκ. ευρώ στη Λακωνία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Επενδύσεις 1,18 εκ. ευρώ στη Λακωνία

20:44 | 8/10/14
Επενδύσεις 1,18 εκ. ευρώ στη Λακωνία

Ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο

Μέσα στην πρώτη τριάδα, σε σύνολο 40 τοπικών προγραμμάτων Πανελλαδικά, «τρέχει» το τοπικό πρόγραμμα Leader της Ανατολικής Πελοποννήσου που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα ΑΕ ΟΤΑ.

Προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, το Μάρτιο του 2014 υποβλήθηκε αίτημα χορήγησης δαπάνης 1.3 εκ. ευρώ προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο και εγκρίθηκε στο σύνολό του.

Το ποσό της κατανομής θα χρησιμοποιηθεί για την ένταξη 9-10 επιλαχουσών προτάσεων που υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της 4ης πρόσκλησης του προγράμματος Leader. Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Διαχείρισης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Σπάρτης, την περασμένη  Παρασκευή 3/10, παρουσία του δημάρχου Β. Βαλιώτη.
Στην εισήγησή της η κ. Μαριλού Μπούζιου γνωστοποίησε ότι το 20% του συνολικού ποσού, που αντιστοιχεί σε 260 χιλ. ευρώ, θα κατανεμηθεί στο Μέτρο 431 για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της Ομάδας Έργου.

Το υπολειπόμενο ποσό της πρόσθετης κατανομής, που ανέρχεται σε 1,040 εκ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για την ένταξη των νέων επενδυτικών προτάσεων κατόπιν επιλογής από τις επιλαχούσες του πίνακα κατάταξης των οριστικών αποτελεσμάτων αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της 4ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Μέτρο 41.

Η επιλογή των επιλαχουσών προτάσεων που θα ενταχθούν θα γίνει με το κριτήριο του βαθμού ωριμότητας, δεδομένου ότι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του προγράμματος έχει καταληκτική ημερομηνία την 31 Δεκεμβρίου 2015 και απαιτείται η διαδικασία αδειοδοτήσεων να έχει ολοκληρωθεί ή να βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης. Επιπλέον, το ποσοστό των έργων των ΟΤΑ δεν πρέπει να υπερβαίνει το 35% του μέτρου 41. Το μέτρο 41 μετά την κατανομή ανέρχεται σε 6.673.000,00 Ευρώ, ενώ το 35% αυτού είναι 2.335.550 ευρώ. Τα μέχρι σήμερα ενταγμένα έργα ΟΤΑ αθροίζουν ποσό δημόσιας δαπάνης ίσο με 1.753.567,90 ευρώ.

Πέντε επενδύσεις στη Λακωνία

Στις υπό ένταξη προτάσεις για τη Λακωνία συμπεριλαμβάνονται και δυο δημόσια έργα, ένα του Δήμου Σπάρτης με τίτλο «Βελτίωση - ανάπλαση πλατείας στην ΤΚ Σκούρας», συνολικού εγκεκριμένου  προϋπολογισμού  50 χιλ. ευρώ και ένα του Δήμου Ευρώτα με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου και Διαχείρισης Δικτύου Άρδευσης και αντλιοστασίου του Δήμου Ευρώτα», προϋπολογισμού 119.826,60 ευρώ.


Επίσης, στο πλαίσιο του μέτρου L123 και της δράσης L123α «Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων», προτείνεται η ένταξη των παρακάτω ιδιωτικών έργων στη Λακωνία: «Εκσυγχρονισμός  ελαιοτριβείου» του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Αποστόλου Βοιών, συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού 496.650 ευρώ, «Ίδρυση νέας μονάδας τυποποίησης ελαιολάδου, αποθήκευσης ελαιολάδου, διαλογή, επεξεργασία και συσκευασία βρώσιμων ελιών, παραγωγή και συσκευασία πάστας ελιάς» του Ι. Σταματάκου στις Γούβες Λακωνίας, προϋπολογισμού 461.602,82 και «Δημιουργία μονάδας παραγωγής μαρμελάδας, κομπόστας, γλυκών κουταλιού και παρόμοιων ειδών από φρούτα και άλλους καρπούς», με την επωνυμία «Αντώνιος Δαμιανάκης-Παντελής Μεϊμέτης ΟΕ» στον Άγιο Νικόλαο Βοιών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των παραπάνω επενδύσεων ανέρχεται σε 1.180.407,42 ευρώ, ενώ η εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη υπολογίζεται σε 643.360,82 ευρώ.

«Είμαστε κοντά στους ανθρώπους»

Αναφορικά με την έγκριση των κονδυλίων και των επενδύσεων, εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Πάρνωνα παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, την Παρασκευή 3/10, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Βιβλιοθήκης Σπάρτης.

Ο κ. Σπύρος Φλώρος, πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Leader, είπε ότι «παρά την ύφεση τρέξαμε το πρόγραμμα επενδύσεων με μεγάλες εντάσεις, αγώνα, βοήθεια και συνεργασία με τους επενδυτές, τα αρμόδια υπουργεία και την ΕΕ και γι’ αυτό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είμαστε τρίτοι στη χώρα στη σχετική λίστα με τις εγκρινόμενες δαπάνες», ενώ αποκάλυψε ότι η Αναπτυξιακή Πάρνωνα πρόκειται να διεκδικήσει τις επόμενες ημέρες επιπλέον ποσό για την κάλυψη νέας προκήρυξης, αλλά και προτάσεων που έμειναν εκτός στο τρέχον πρόγραμμα. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο ίδιος, η εταιρεία έχει, ήδη, εντάξει 60-65 αναπτυξιακές προτάσεις σε προγράμματα Leader στις ευρύτερες περιοχές του Πάρνωνα.


Ο κ. Φλώρος κάλεσε όσους ενδιαφέρονται να υποβάλλουν προτάσεις προς ένταξη σε επενδυτικά προγράμματα να απευθυνθούν στην Αναπτυξιακή Πάρνωνα, καθώς όπως υπογράμμισε «δεν μπλέκουμε με τη γραφειοκρατία του δημοσίου, ελεγχόμαστε από όλους και είμαστε κοντά στους ανθρώπους που έχουν μία πρόταση», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η εταιρεία ξέρει καλά το “παιχνίδι”. Προσφέρει βοήθεια εκτός από τους επενδυτές και στη ντόπια οικονομία, αλλά και τους εργαζομένους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1995 από τη Μονεμβασιά και έκτοτε έχει διαχειριστεί 400 επενδύσεις, με τη μεγαλύτερη να αγγίζει τις 500 χιλ. ευρώ και τη μικρότερη να ανέρχεται σε 10 χιλ. ευρώ. Κλείνοντας, ο κ. Φλώρος είπε ότι «εμείς δε ζητάμε τίποτα από κανέναν, αντίθετα δίνουμε σε αυτούς που έχουν όρεξη να δουλέψουν και επιθυμούν να υλοποιήσουν μία επένδυση στον τόπο τους».


Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Πάρνωνα κ. Μαρίνος Μπερέτσος τόνισε ότι «το 75% των πόρων έχει απορροφηθεί στη Λακωνία, καθώς η περιοχή χαρακτηρίζεται από παραγωγική ζωντάνια», ενώ παρατήρησε ότι οι κύριες επενδύσεις αφορούν τη μεταποίηση της πράσινης ελιάς, το ελαιόλαδο και την τυροκομία. «Το πρόγραμμα μας έχει “σκαρφαλώσει” τρίτο σε Πανελλαδικό επίπεδο και αυτό είναι μία καλή παρακαταθήκη για την επόμενη προγραμματική περίοδο, όπου τα χρήματα θα είναι περισσότερα και με αυτά θέλουμε να στηρίξουμε μία “νότα”  αισιοδοξίας στην περιοχή μας σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία», συμπλήρωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι η Αναπτυξιακή, πέρα από τον Πάρνωνα, δραστηριοποιείται, πλέον, στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.

Τέλος, ο κ. Μπερέτσος, εξήγησε ότι η νέα προγραμματική περίοδος θα δίνει έμφαση στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη από το χωράφι στο ράφι. Θα τεκμηριώνονται επενδύσεις που θα εξασφαλίζουν από τον πρωτογενή τομέα τη διάθεση στο δευτερογενή –με εξαγωγικό προσανατολισμό- τομέα, δηλαδή επενδύσεις στη μεταποίηση που εξασφαλίζουν εξωστρέφεια. Επίσης, αναμένεται να υπάρξει στήριξη των υπηρεσιών στις αγροτικές περιοχές, καθώς θα χρηματοδοτηθούν μικρά ιατρεία, ωδεία, ΚΑΠΗ, στο πλαίσιο της βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο. Ακόμα, όπως είπε ο δ/νων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, «θα στηριχθούν δράσεις πολιτισμού στοχευμένα και γενικά θα υπάρχει συνέχεια των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα».

Οι περιοχές όπου θα δραστηριοποιηθεί η εταιρεία, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, αφορούν το σύνολο του νομού Λακωνίας -πλην της πόλης της Σπάρτης, καθώς τα αγροτικά προγράμματα απευθύνονται σε τόπους με πληθυσμό μικρότερο των 10 χιλιάδων- η επαρχία Κυνουρίας και ένα τμήμα του νομού Αργολίδας.

Πηγή: lakonikos.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών