Η επίσκεψη Αλαμουντίν προκάλεσε… χαμό στα διεθνή ΜΜΕ (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η επίσκεψη Αλαμουντίν προκάλεσε… χαμό στα διεθνή ΜΜΕ (video)

21:13 | 14/10/14
Η επίσκεψη Αλαμουντίν προκάλεσε… χαμό στα διεθνή ΜΜΕ (video)

Χολή στάζουν οι Βρετανοί

Μετά το γάμο της, τα διεθνή ΜΜΕ ασχολούνται ξανά με την Αμάλ Αλαμουντίν. Η επίσκεψη της στην Αθήνα και η βοήθεια που η ομάδα έμπειρων νομικών -που την πλαισιώνει- μπορεί να προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, φιγουράρει στα πρώτα θέματα των Μέσω του εξωτερικού.

Οι Βρετανοί πάντως, δεν παραλείπουν να σχολιάσουν καυστικά το θέμα. Τα ΜΜΕ της χώρας στάζουν… χολή. O «Guardian», γράφει «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα συναντούν το Hollywood» και αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση ούτε στα πιο τρελά της όνειρα, όταν έδωσε την υπόθεση στο συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, δεν φανταζόταν πως την υπόθεση θα φώτιζε η λάμψη της Αλαμουντίν.

Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι Times του Λονδίνου. «Σαν να μην έφτανε που έκλεψε τον πιο περιζήτητο εργένη του κόσμου, η κυρία Κλούνεϊ θέλει να κλέψει και τα πιο περιζήτητα μάρμαρα του κόσμου. Ή, ανάλογα πώς το βλέπει ο καθένας, να τα ελευθερώσει», γράφει η εφημερίδα. Η εφημερίδα εκφράζει την υπόθεση ότι η κα. Κλούνεϊ με τον συνάδελφό της Τζόφρεϊ Ρόμπερτσον θα προτείνουν στην Αθήνα να διεκδικήσει το αίτημά της μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και όχι μέσω διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία. Η εφημερίδα φιλοξενεί σχόλιο με τον τίτλο «Να μην χαθούν τα μάρμαρα».

Ο σχολιαστής γράφει, αναφέροντας τα επιχειρήματα του: «Η απάντηση που θα πρέπει να δώσει η όποια βρετανική κυβέρνηση είναι ότι η απόφαση αφορά τη διοίκηση του μουσείου, και η διοίκηση θα πρέπει να πει, φιλικά αλλά πειστικά, όχι. Τα γλυπτά αφαιρέθηκαν από τον λόρδο Έλγιν, μεταξύ 1801 και 1805, όταν ήταν πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εκτίθενται συνεχώς από το 1817 στο Βρετανικό Μουσείο, καλύτερος χώρος δεν θα μπορούσε να υπάρξει». Ο αρθογράφος διασαφηνίζει ότι η κίνηση του βρετανού πρέσβη δεν είναι προϊόν βανδαλισμού, αλλά ενθουσιασμού για την αρχαία Ελλάδα και καταλήγει: «Τα μάρμαρα δεν ανήκουν πλέον στη σύγχρονη Ελλάδα, όπως δεν ανήκει και στη βασίλισσα η πρώτη έκδοση του έργου του Σαίξπηρ το 1623, 7 χρόνια μετά τον θάνατό του, η οποία βρίσκεται στη Ουάσιγκτον, στη Folger Library. Και τα δύο ανήκουν στην παγκόσμια ιστορία του πολιτισμού».

Την ίδια ώρα, η Telegraph φιλοξενεί δηλώσεις Ιστορικού από την Οξφόρδη, του Σερ Τζον Μπόρντμαν, ο οποίος προειδοποιεί ότι η επιστροφή των Γλυπτών θα καταστρέψει τα μεγάλα μουσεία, δημιουργώντας «φρικτό προηγούμενο», ενώ παραδέχεται πως, νομικά, οι Βρετανοί δικηγόροι βρίσκονται «σε πολύ ισχυρή θέση». Απ' την άλλη η Daily Mail γράφει ότι ο μήνας του μέλιτος τελείωσε για την Αμάλ Αλαμουντίν που έφτασε στην Αθήνα για να συμβουλεύσει την ελληνική κυβέρνηση.

Αναφορές στην επίσκεψη της και στα Μάρμαρα του Παρθενώνα κάνει και η Deutsche Welle, αποκαλώντας «χρυσή ευκαιρία» για τους Έλληνες «την επίσκεψη της στην Αθήνα στην προσπάθεια να ξανακερδίσουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα». Η ιταλική La Republica αναφέρει «υποδοχή σταρ για την κα. Κλούνεϊ». Αναφορές κάνει και το CNN, με το αμερικάνικο δίκτυο να εντάσσει την επίσκεψη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για τον ελληνικό πολιτισμό, με αναφορές και στις ανασκαφές στην Αμφίπολη.

Δείτε το βίντεο του Alpha: 


Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών