Σε αναζήτηση “καλών ειδήσεων” η κυβέρνηση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σε αναζήτηση “καλών ειδήσεων” η κυβέρνηση

14:40 | 28/10/14
Σε αναζήτηση "καλών ειδήσεων" η κυβέρνηση

Η ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των stress tests δεν λυτρώνει την κυβέρνηση από το stress για την αξιολόγηση της τρόικας

Και ενός έντιμου συμβιβασμού με την τρόικα, με το ασφαλιστικό να παραμένει κόκκινη γραμμή και τα εργασιακά στο τραπέζι. Ποιες σκέψεις υπάρχουν για τους χαμηλοσυνταξιούχους και το ιατρικό προσωπικό του δημοσίου τομέα

Η ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των stress tests δεν λυτρώνει την κυβέρνηση από το stress για την αξιολόγηση της τρόικας, εν όψει της οποίας το ασφαλιστικό παραμένει η βασική κόκκινη γραμμή, τα εργασιακά όμως μπαίνουν στο τραπέζι.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται κυρίως σε αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, τις οποίες φέρεται να αποδέχεται εκτός από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ υπό την προϋπόθεση της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, ως αντάλλαγμα για τη μετάθεση των αποφάσεων για το ασφαλιστικό στα τέλη του 2015, που οι εκπρόσωποι των δανειστών δε φέρονται να δέχονται. Το σκεπτικό του Μαξίμου είναι πως όσα είναι “ανώδυνα” δηλαδή δεν έχουν άμεση επίπτωση στη τσέπη των πολιτών μπορούν να συζητηθούν, ώστε τα “επώδυνα” (όπως για παράδειγμα νέες μειώσεις στις συντάξεις) να αναβληθούν και ει δυνατόν να αποφευχθούν.

Παράλληλα αναζητούνται και άλλες “καλές ειδήσεις” με αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς για παράδειγμα η ρύθμιση των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ήταν μία κίνηση που οι ψηφοφόρο αντιλαμβάνονται ότι τους αφορά άμεσα σε αντίθεση με τα τραπεζικά τεστ αντοχής, τα αποτελέσματα των οποίων δεν νιώθει ο καταναλωτής στην τσέπη άμεσα. Αυτά όμως τα αποτελέσματα των stress tests φέρνουν πιο κοντά και τη διευθέτηση της εκκρεμότητας με τα κόκκινα δάνεια, ένα από τα θετικά νέα που προσδοκά η κυβέρνηση.

Η ρύθμιση, που αναμένεται ακόμη και τα επόμενα 24ωρα παρόλο που ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες με την τρόικα, αφορά περίπου 200.000 επιχειρήσεις. Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας έχει μιλήσει επανειλημμένα για κούρεμα χρεών έως 30% για τις βιώσιμες επιχειρήσεις. Θα αφορά τα μη ενήμερα χρέη και σε αυτή δεν θα μπορούν να υπάγονται επιχειρηματίες που διαθέτουν περιουσία και δεν εξυπηρετούν τις οφειλές τους. Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες θα “επικοινωνεί” με τις ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τις εφορίες και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα επιχειρηματιών που εξυπηρετούν μέρος μόνον των οφειλών τους.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η δρομολόγηση του σχεδίου για την επόμενη ημέρα αποτελεί και την προϋπόθεση για τα υπόλοιπα βήματα που επιθυμεί να πραγματοποιήσει το Μαξίμου, με το βλέμμα φυσικά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπως η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων στα πρότυπα της αποκατάστασης των ενστόλων και χωρίς να πειραχθούν τα ταμεία και η μισθολογική στήριξη του ιατρικού προσωπικού στη δημόσια υγεία, στην οποία έχει αναφερθεί εμμέσως πολλές φορές ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Όλα αυτά όμως έπονται της εξόδου από το πρόγραμμα και βρίσκονται πάντα σε συνάρτηση με τα σφιχτά δημοσιονομικά περιθώρια.

της Βίκυς Σαμαρά
Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών