Σκληρή επίθεση Βενιζέλου σε Τσίπρα: Υπονομεύεις το μέλλον της χώρας και ταπείνωσες τον Παπούλια (videos) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σκληρή επίθεση Βενιζέλου σε Τσίπρα: Υπονομεύεις το μέλλον της χώρας και ταπείνωσες τον Παπούλια (videos)

02:09 | 11/10/14
Σκληρή επίθεση Βενιζέλου σε Τσίπρα: Υπονομεύεις το μέλλον της χώρας και ταπείνωσες τον κ.Παπούλια (videos)

Για την προεδρική εκλογή τόνισε ότι είναι συνταγματικά επιβεβλημένη, αλλά «δεν είμαστε αφελείς», όπως είπε να θεωρείται δεδομένη η πλειοψηφία για τον νέο Πρόεδρο

Λίγο πριν την ψηψοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με όσα είπε ο δεύτερος στην ομιλία του και για τους 4 μήνες ζωής της κυβέρνησης, δηλαδή μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για πρόωρη κομματική αλαζονεία του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως με τρόπο προκλητικό και αδιανόητο υπονόμευσε το εθνικό συμφέρον και τη διαπραγματευτική θέση της χώρας για έξοδο από τα Μνημόνια.



Μάλιστα, με όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον κατηγόρησε πως έβλαψε συνειδητά το εθνικό συμφέρον, τον άνεργο, κάθε επιχείρηση και την εθνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκβίασε τη Βουλή και όπως είπε "ταπείνωσατε και ευτελίσατε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια".



Νωρίτερα στην κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε, βαριές κατηγορίες και υπονοούμενα για την αντιπολίτευση, αλλά και πρόσκληση προς αυτήν, για συμμετοχή στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και στο πλαίσιο ενός "ολοκληρωμένου σχεδίου εξόδου απ' την κρίση, σε συμφωνία με τους εταίρους και πριν την προεδρική εκλογή", .

Ο κ. Βενιζέλος, χαρακτήρισε την προσφυγή της κυβέρνησης στην κρίση της Βουλής, «έμπρακτη απάντηση στα σενάρια, στους εμπόρους της αβεβαιότητας και τη φούσκα της εφόδου προς την εξουσία που ονειρεύονται κάποιοι», ενώ επανέλαβε και τις αιτιάσεις του, πως ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνει το μάτι «στα συμφέροντα που περιμένουν να αγοράσουν την Ελλάδα για ένα κομμάτι ψωμί».

Θα υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους για το χρέος πριν την προεδρική εκλογή, εκτίμησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής. Το σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα η έλλειψη υπευθυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε. Έως τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης θα φανούν πλήρως τα αποτελέσματα, εκτίμησε αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Φεβρουαρίου, αν δεν βρεθούν 180 βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης είναι μια ευκαιρία να συζητηθεί η στρατηγική εξόδου από το Μνημόνιο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης .

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία αυτή δεν συνιστά προκαταβολή της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής.

Για την προεδρική εκλογή τόνισε ότι είναι συνταγματικά επιβεβλημένη, αλλά «δεν είμαστε αφελείς», όπως είπε να θεωρείται δεδομένη η πλειοψηφία για τον νέο Πρόεδρο.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής ήδη φαίνονται, αλλά θα γίνουν ακόμα πιο ορατά στο τέλος της συνταγματικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε ποια είναι η εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση, την οποία διατυπώνει σύσσωμη η αντιμνημονιακή αντιπολίτευση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε μία μικρή αναφορά σε όλα τα θετικά που έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό, όπως στην έναρξη των προσλήψεων, στην ανάπτυξη από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το έλλειμμα, που όπως είπε, είναι μικρότερο από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν σκληρά μέτρα, έχοντας τεράστιο κόστος ηθικό και πολιτικό.

Σκληρή κριτική εξαπέλυσε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως όσα ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, δεν θα βοηθήσουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά θα επιστρέψουν τη χώρα κυριολεκτικά σε χρεοκοπία και πίσω στο 2009.

Κατακεραύνωσε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας με ειρωνεία πως η Μέρκελ τον ΣΥΡΙΖΑ περιμένει για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη, ενώ παρομοίως σημείωσε πως και ο Ντράγκι παίρνει αποφάσεις με εντολές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι απειλεί τις επενδύσεις και για το γεγονός πως δηλώνουν πως δεν θα δεχθούν την όποια συμφωνία για το χρέος. Μάλιστα, όπως είπε, το γεγονός πως δεν υπάρχει εθνική συνεννόηση δυσκολεύει την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις.

Έχω πει πολλές φορές ότι οι προσπάθειες πέντε ετών μπορούν εύκολα να καταστραφούν σε πέντε μέρες. «Η καταστροφή θα είναι ασύμμετρη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για όσους πιστεύουν ότι η χώρα ζει «μέρες του 1981», ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε: «Πιστεύει κανείς ότι το 2014 έχει σχέση με το 1981; Η πραγματικότητα που ζούμε σήμερα έχει σχέση με εκείνη την περίοδο;»

Πιστεύω στο ένστικτο του ελληνικού λαού, ότι τελικά θα κάνει την σωστή λύση, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι είναι ευκαιρία να συνομολογήσουμε την μεγάλη αλήθεια, ότι δεν υπήρξε ποτέ Σχέδιο Β.

Ο οδικός χάρτης επτά σημείων μέχρι τον Φεβρουάριο

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο σχέδιο εξόδου της χώρας από το μνημόνιο με  μέτρα, ξεκινώντας από τη συμφωνία με την τρόικα και την επικύρωση αυτής της συμφωνίας από το Eurogroup, χωρίς νέα μέτρα και χωρίς μειώσεις μισθών και συντάξεων.

1. Συμφωνία με την τρόικα, η οποία θα επιβεβαιωθεί στο Eurogroup της 18ης Δεκεμβρίου, συμφωνία που δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα, αναγνωρίζει τα δημοσιονομικά επιτεύγματα, επιβεβαιώνει και ενισχύει τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

2. Ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών, με ιδιαίτερη αναφορά στη συνολική λύση για τα κόκκινα δάνεια.

3. Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος προσαρμογής με επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

4. Η διαμόρφωση της περιόδου μετά το πρόγραμμα χωρίς δάνειο, χωρίς μνημόνιο και χωρίς τρόικα με τη χρήση των υπαρχόντων μηχανισμών της Ευρωζώνης.

5. Η συμφωνημένη ολοκλήρωση της σχέσης με το ΔΝΤ, το οποίο προυποθέτει ευρωπαϊκή συμφωνία για το ύψος των επιτοκίων.

6. Εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών, «δική μας ιδιοκτησίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

7. Ισχυρές κοινωνικές εγγυήσεις. «Το κοινωνικό μέρισμα προς τις ευπαθείς ομάδες, η ασφάλιση για όλους, το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα», όπως τόνισε.


Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πάντως, ότι όλα αυτά απαιτούν πολιτική σταθερότητα και συναίνεση και «εθνικό καθήκον αλήθειας, όχι ψευδείς υποσχέσεις».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα σενάρια περί κυβέρνησης εθνικής ανάγκης και εθνικού σκοπού, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έτσι αντιλαμβάνεται αυτή την κυβέρνηση και για αυτό συμμετέχει σε αυτήν, καλώντας σε συστράτευση όλους τους πολίτες, «για να νικήσουμε εθνικά και πολιτικά».

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών