Αχαΐα: Έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Πάτρας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αχαΐα: Έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Πάτρας

12:27 | 24/11/14
Αχαΐα: Έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Πάτρας
Αποκαλυπτική έρευνα της Μονάδας Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας του Εργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών για τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων γύρω από τον βιολογικό καθαρισμό της Πάτρας παρουσιάστηκε, χθες, στο 5ο Forum Δημόσιας Υγείας στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ άλλων έγινε ανίχνευση κολοβακτηριδίων και εντερόκοκκων και χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου στον αέρα σε ποσοστό περίπου 30%, ενώ εμφανίστηκε 67% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν αλλεργικά νοσήματα και γενικότερα νοσήματα του αναπνευστικού καθώς και του γαστρεντερικού.

Είναι η πρώτη μελέτη που συνδυάζει τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης και του πληθυσμού. Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, αναπληρωτής καθηγητής Απόστολος Βανταράκης, η μελέτη ασχολήθηκε με τη γενική εκτίμηση της υγείας καθώς και την ικανοποίηση της ζωής των ανθρώπων που ζουν γύρω από τον σταθμό. Επίσης μελετήθηκαν σε σημεία γύρω από τον Βιολογικό και οι συγκεντρώσεις των αερομεταφερόμενων σωματιδίων που περιλαμβάνουν μικροοργανισμούς (E.coli, Εντερόκοκκοι) που προέρχονταν από τον σταθμό επεξεργασίας.

Η ταυτότητα της μελέτης

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε μελέτη ασθενών-μαρτύρων που αφορούσε 235 κατοίκους που ζουν σε ακτίνα 500 m από τον Βιολογικό και συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα με κατοίκους που ζούσαν σε άλλες περιοχές. Χρησιμοποιήθηκε προτυποποιημένο ερωτηματολόγιο 60 ερωτήσεων και η επιλογή του δείγματος έγινε τυχαιοποιημένα. Η συλλογή του ερωτηματολογίου έγινε σε περίοδο τριών μηνών.

Η στατιστική επεξεργασία των ερωτηματολογίων κινήθηκε σε δύο άξονες: Στην ανάλυση των δημογραφικών χαρακτηριστικών του δείγματος και στην καταγραφή του ατομικού προφίλ υγείας των κατοίκων που ζούσαν δίπλα στο βιολογικό. Το μεγαλύτερο ποσοστό (66.7%) του δείγματος ανήκε στην ηλικία των 21 έως 40. Το 57% ζούσε με τον/τη σύζυγο και τα παιδιά τους και το 86.8% του δείγματος ζούσε για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ωρών δίπλα στον Βιολογικό. Επίσης ένα ποσοστό περίπου 36.8% εργαζόταν στην περιοχή.

Οπως υπογραμμίζει ο κ. Βανταράκης, η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι «εκτός από την ανάγκη βελτίωσης του βιολογικού καθαρισμού και της συστηματοποίησης της λειτουργίας τους, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα ανταποδοτικά μέτρα για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων γύρω από τον βιολογικό καθαρισμό. Επιπλέον θα πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθεί εκτεταμένη αναλυτική επιδημιολογική μελέτη για την καλύτερη μελέτη των επιπτώσεων της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού στον αστικό ιστό της πόλης».
ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών