Η Ηλεία καίει ακόμα μνήμες και συνειδήσεις | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η Ηλεία καίει ακόμα μνήμες και συνειδήσεις

11:44 | 12/11/14
Η Ηλεία καίει ακόμα μνήμες και συνειδήσεις
«Το δικαστήριο διαπίστωσε παραλείψεις συντονισμού και επίβλεψης του έργου της πρόληψης τω πυρκαγιών, κυρίως όμως απουσία σχεδίου δράσης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας κατέστη αδρανής και φθάσαμε σε αυτές τις τραγικές συνέπειες».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά την εκφώνηση της απόφασης για τις πυρκαγιές της Ηλείας του 2007 η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Πατρών χθες το πρωί. Με κομμένη την ανάσα και υποδειγματική αξιοπρέπεια άκουγαν οι συγγενείς των 36 θυμάτων των πυρκαγιών την απόφαση του δικαστηρίου.

Οι δικαστές έκριναν ενόχους τον τότε νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα, τον δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο, τον δασοφύλακα Μίνθης Παναγιώτης Τσούρα και την κάτοικο του Παλαιοχωρίου Σοφία Νικολοπούλου. Αντίθετα, αθώος κρίθηκε ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων, Νίκος Μιχαλόπουλος.

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ

Στους κατηγορουμένους επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 40 ετών για τα αδικήματα των 36 ανθρωποκτονιών από αμέλεια κατά συρροή, του εμπρησμού δάσους και του απλού εμπρησμού. Από τα 40 έτη εκτιτέα είναι τα 10, λόγω του πλημμεληματικού χαρακτήρα της πράξης. Σημειωτέων ότι τα 40 έτη φυλακή είναι κατά συγχώνευση, καθώς η αρχική ποινή ήταν... 77 έτη φυλακή.

Οι κατηγορούμενοι για να μην οδηγηθούν στην φυλακή θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 36.000 ευρώ σε δόσεις, εξαγοράζοντας έτσι την ποινή των 10 ετών φυλάκισης. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουν περί τα 1.000 ευρώ τον μήνα, μιας και ορίστηκε ένα χρονικό περιθώριο 36 δόσεων. Η μόνη που δεν θα καταβάλει χρήματα είναι η 85χρονη Σοφία Νικολοπούλου, από το σπίτι της οποία ξεκίνησε ένα από τα μέτωπα της πυρκαγιάς. Το δικαστήριο αποφάσισε να εκτίσει την ποινή σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών