Ηλεία: Παραδοσιακοί σπόροι στην Αμαλιάδα το Σάββατο 8 Νοέμβρη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ηλεία: Παραδοσιακοί σπόροι στην Αμαλιάδα το Σάββατο 8 Νοέμβρη

12:26 | 6/11/14

Ηλεία: Παραδοσιακοί σπόροι στην Αμαλιάδα το Σάββατο 8 Νοέμβρη
Η τοπική ομάδα Αρχαίας Ολυμπίας Πελίτι, διοργανώνει την εκδήλωση «Παραδοσιακοί σπόροι: Κίνδυνος εξαφάνισης και ανάγκη διατήρησής τους»

Η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι, είναι η μεγαλύτερη και η πιο παλιά οργάνωση στην Ελλάδα, με στόχο την συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών.

Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων. Ίδιοι είναι οι στόχοι και της ομάδας Αρχαίας Ολυμπίας Πελίτι, αλλά σε τοπικό επίπεδο.

Με την υποστήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, της Ομάδας Παραδοσιακών Σπόρων Πύργου και της ομάδας Τριπτόλεμος, η Τοπική ομάδα Αρχαίας Ολυμπίας Πελίτι, διοργανώνει εκδήλωση, στις 8 Νοεμβρίου 5.30-8.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του εμπορικού συλλόγου Αμαλιάδας.

Εκτός από τα θέματα των σπόρων, φέτος θα  απασχολήσουν δυο άλλα θέματα. Οι ελληνικοί οίνοι και το πηνειώτικο άλογο.

Θα γίνει μια προσπάθεια, από τον Νίκο Μπετενίτη, μαθηματικό, να γνωρίσει ο κόσμος τους οίνους στην Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη. Δηλαδή, πως ονομάζονταν, ποιες ήταν οι περιοχές παραγωγής τους, με ποια διαδικασία παράγονταν κλπ. Διαδρομή του ρετσινιού στους οίνους, μέχρι σήμερα. Σχέση ανθρώπου με αλκοόλ. Ξενάγηση στις ξεχασμένες και μη ποικιλίες αμπέλου.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει ο Θεόδωρος Τσάμης, ο οποίος θα μας μιλήσει για το πηνειώτικο άλογο. Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται τώρα πια, πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας των αγροτικών ζώων. Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθάει η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για την ποικιλομορφία των γενετικών πόρων των αγροτικών ζώων της Ελλάδας. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας των γενετικών πόρων, εκτός από την σημασία της ως συστατικό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, επιτρέπει την επιλογή των κατάλληλων φυλών ή την ανάπτυξη νέων τύπων, που να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, στις οποίες περιλαμβάνονται η κλιματική αλλαγή, και οι αλλαγές στις συνθήκες της αγοράς και στις ανάγκες της κοινωνίας. Μια μικρή συμβολή στην ενημέρωση του κοινού, είναι και η ομιλία που θα γίνει στην εκδήλωσή.  Ακολουθεί ο Ζεματούρας Δημήτρης, που θα μας μιλήσει για τον κίνδυνο επιμόλυνσης των ντόπιων ποικιλιών από τα υβρίδια. Με 35 χρόνια εμπειρία, είναι ο πλέον κατάλληλος για να απαντήσει και σε πρακτικά ζητήματα.

Θα κλείσει εκπρόσωπος της τοπικής ομάδας Πελίτι, ο οποίος θα μιλήσει για την αναγκαιότητα διατήρησης των ντόπιων ποικιλιών.

Θα ακολουθήσει ανταλλαγή –μοίρασμα ντόπιων σπόρων

Καλούνται  καλλιεργητές που διαθέτουν ντόπιες ποικιλίες, να πάνε στην εκδήλωση και να τους ανταλλάξουν με σπόρους άλλων ποικιλιών. Από την ανταλλαγή, όλοι θα επωφεληθούν και θα βοηθήσουμε τις ντόπιες ποικιλίες να διατηρηθούν ώστε να παραδωθούν στις επόμενες γενιές

Συνεργαζόμενοι φορείς

  • Τοπική ομάδα Αρχαίας Ολυμπίας Πελίτι
  • Εμπορικός σύλλογος Αμαλιάδας
  • Πανελλήνια ένωση νέων αγροτών
  • Ομάδα παραδοσιακών σπόρων Πύργου
  • Τριπτόλεμος, για την βελτίωση της ζωής των γεωργών
  • Ομάδα Μελίτη (ομάδα σπόρων Πετραλώνων)
  • Κλεισθένης, ίδρυμα μελέτης και προαγωγής των θεσμών και της αξιοκρατίας

Παραδοσιακοί σπόροι:

  • Κίνδυνος εξαφάνισης και ανάγκη διατήρησής τους
  • Αίθουσα Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας
  • Πλατεία Ανεμόμυλου

Το ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 5.30-8.30

Πρόγραμμα

5.30 Έναρξη, χαιρετισμοί
6.00 Ο οίνος στην Αρχαία Ελλάδα και Αρχαία Ρώμη, Νίκος Μπετενίτης, μαθηματικός
6.20 Πηνειώτικο Άλογο, Τσάμης Θεόδωρος
6.45 Διάλλειμα
7.00 Παρέμβαση συνεργαζόμενων ομάδων
7.10 Ζεματούρας Δημήτριος, «Η σημασία των παραδοσιακών ντόπιων ποικιλιών. Μόλυνση και εξαφάνιση»
7.30 Εκπρόσωπος της τοπικής ομάδας Πελίτι «Εξαφάνιση των ντόπιων σπόρων. Η ανάγκη διατήρησής τους»

Θα ακολουθήσει ανταλλαγή –μοίρασμα ντόπιων σπόρων.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών