«Στα μάρμαρα του Τύμβου Καστά έπαιζαν τα παιδιά της Ηράκλειας» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Στα μάρμαρα του Τύμβου Καστά έπαιζαν τα παιδιά της Ηράκλειας»

18:11 | 13/11/14
«Στα μάρμαρα του Τύμβου Καστά έπαιζαν τα παιδιά της Ηράκλειας»

Ο δήμαρχος της πόλης Κλ. Κοτσακιαχίδης αναφέρεται στα ευρήματα του περιβόλου κοντά στη λίμνη Κερκίνη

«Σε αυτά τα μάρμαρα μεγαλώσαμε και παίζαμε όταν ήμασταν μικροί και κάναμε μπάνιο στη λίμνη Κερκίνη», δηλώνει σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, αναφερόμενος στα μαρμάρινα τμήματα του περιβόλου του Τύμβου Καστά, που βρέθηκαν δίπλα στην όχθη του φράγματος Λιθοτόπου στη λίμνη Κερκίνη.

Να σημειωθεί ότι μέχρι το 1928, η λίμνη διαμορφωνόταν μόνο όταν ο Στρυμόνας κατέβαζε πολύ νερό. Τη χρονιά εκείνη η ελληνική κυβέρνηση, ανέθεσε στην Αμερικανική εταιρεία John Monks-Ulen & Co την υλοποίηση εξυγιαντικών έργων στην πεδιάδα των Σερρών. Έτσι, το 1932 παραδόθηκε το πρώτο φράγμα δίπλα στο χωριό Λιθότοπος, δημιουργώντας τον τεχνητό ταμιευτήρα της λίμνης Κερκίνης και αποστραγγίζοντας ταυτόχρονα τη λίμνη Αχινού και τις ελώδεις εκτάσεις που υπήρχαν στην πεδιάδα. Με αυτό το πολύ μεγάλο έργο για την εποχή, δόθηκε πνοή στον τόπο και στους παραλίμνιους οικισμούς.

Λόγω της μεταφοράς και απόθεσης στη λίμνη μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλών από τον ποταμό, έγινε επιτακτική η ανάγκη κατασκευής νέου υψηλότερου φράγματος, καθώς επίσης και η ανύψωση και επέκταση των αναχωμάτων. Στην κατασκευή του φράγματος φέρεται σύμφωνα με τις χθεσινές επισημάνεις από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι χρησιμοποιήθηκαν μαρμάρινα γείσα, ορθοστάτες και στέψεις που ανήκουν στον περίβολο του Τύμβου Καστά και χρησιμοποιήθηκαν από την Αμερικανική εταιρεία John Monks-Ulen & Co για την υποστύλωση του φράγματος.

Τα αρχαία πολύτιμα μάρμαρα αποκαλύφθηκαν πριν από μερικές μέρες, όταν τα νερά της λίμνης Κερκίνης υποχώρησαν και εκατό περίπου κομμάτια μαρμάρου ξεπρόβαλαν, για ακόμη μία φορά.

«Τα μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο τους από εκεί που έχουνε παρθεί» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσιακιαχίδης, επισημαίνοντας ότι «η αρχαία ιστορία της Αμφίπολης συνδέει όλο το νομό Σερρών καθώς η λίμνη Κερκινίδα έφτανε μέχρι τη σημερινή Ηράκλεια, όπου μέσω πλωτών καραβιών γινόταν και η διακίνηση εμπορίου από τη μία άκρη στην άλλη» είπε και συμπλήρωσε: «θα συνδράμομε με όποιον τρόπο χρειαστεί σε συνεργασία με την ΚΗ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προκειμένου τα αρχαιολογικά ευρήματα να μεταφερθούν με ασφάλεια εκεί όπου ανήκουν».

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών