Βόμβες Προβόπουλου: Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε έτοιμο σχέδιο εκτάκτου ανάγκης το 2012 | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Βόμβες Προβόπουλου: Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε έτοιμο σχέδιο εκτάκτου ανάγκης το 2012

12:51 | 12/11/14
Βόμβες Προβόπουλου: Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε έτοιμο σχέδιο εκτάκτου ανάγκης το 2012

Υπήρχε σχέδιο Β για την Ελλάδα λέει ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης είχε έτοιμο η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) το 2012 σε περίπτωση που προέκυπτε πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα. Οπως παραδέχθηκε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha, "υπήρξε πράγματι σχέδιο Β, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης".

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι το σχέδιο αυτό "δεν προέβλεπε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά το τι θα μπορούσε να γίνει σε κατάσταση τραπεζικού πανικού. Μερικά από αυτά που προέβλεπε τα είδαμε και στην περίπτωση της Κύπρου".

Και έδωσε ως παράδειγμα ότι δεν θα "υπήρχε η δυνατότητα ανάληψης καταθέσεων, παρά μόνον ενός συγκεκριμένου ποσού την εβδομάδα". Ανέφερε, πάντως, ότι "υπήρξαν κάποιοι κύκλοι στην Ευρώπη που μας ενθάρρυναν, μας προέτρεπαν να βγούμε από την Ευρωζώνη. Και δεν ήταν λίγοι".
Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε, δε, πως το φθινόπωρο του 2011 με το δημοψήφισμα που δεν έγινε και στις διπλές εκλογές του 2012 υπήρξε πανικός στους καταθέτες.

"Έγιναν δύο αερομεταφορές πριν από τις κρίσιμες περιόδους. Το φθινόπωρο του 2011 με το δημοψήφισμα που δεν έγινε τελικά και τις διπλές εκλογές του Ιουνίου", όπως σημείωσε και πρόσθεσε ότι υπήρξε απόλυτη μυστικότητα για να μην προκληθεί πανικός.

"Πήραμε χρήματα από πολλές χώρες τις Ευρωζώνης και εφοδιάσαμε όλες τις τράπεζες μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό. Ήρθαν σε εποχή που δεν χρειάζονταν, σπεύσαμε να τα φέρουμε προβλεπτικά", κατά τον κ. Προβόπουλο.

Επίσης, ο κ. Προβόπουλος άσκησε κριτική και για το μείγμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος πρότεινε από την αρχή η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει κυρίως από το σκέλος των δαπανών και όχι των φόρων.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών