11:11 | 14/11/14
Συνάντηση "κορυφής" με στόχο τη συζήτηση και ανάλυση του οικονομικού μοντέλου, που βασίζεται στην καινοτομία και πρέπει να ακολουθήσουν Ελλάδα και Ευρώπη, για να έρθει η ανάπτυξη. Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και οι κ.κ. Παπαδήμος, Δένδιας και ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, Έντμουντ Φελπς
Με ένα παλιό πλοίο, πάνω στο οποίο βρίσκονταν οι οικογένειές μας, που κοιμούνταν και το οποίο βυθίστηκε, με αποτέλεσμα τώρα, να προσπαθούμε να κολυμπήσουμε, να μην πνιγούμε και να κάνουμε το παλιό πλοίο ταχύπλοο, παρομοίασε την ελληνική οικονομία ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε εκδήλωση του Harvard School Club of Greece, όπου το παρών έδωσαν πολιτικοί και οικονομολόγοι, ενώ μεταξύ των ομιλητών ήταν ο ίδιος, ο Νομπελίστας Έντμουντ Φελπς, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και τέως υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας και ο Κωνσταντίνος Αποστολίδης, ιδρυτής, Διευθύνων Σύμβουλος της Raycap Corporation SA.Ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας του, ότι τα τελευταία 5 χρόνια, στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά. "Έχουν κάνει οι Έλληνες πολύ μεγάλες θυσίες και επιβιώσαμε, χάρη στις προσπάθειες αυτές και τη συμπαράσταση της Ευρώπης. Η Ελλάδα, το 2015, θα κάνει την μεγάλη αλλαγή. Ανεβαίνουμε πάλι στο πλοίο, όμως και πάλι πρέπει να πληρώσουμε τα χρήματα για να το φτιάξουμε, γιατί οι γονείς μας που ήταν πάνω σε αυτό, δεν το φρόντισαν, όταν έπρεπε. Η Ελλάδα κάθε χρόνο, κάνει και κάτι καλύτερο και αυτό φαίνεται και από τις λίστες, που κατατάσσουν τη χώρα μας μεταξύ των πρώτων, όσον αφορά στην προσπάθειά της να επανέλθει".
"Η οικονομία σταθεροποιείται. Οι άνθρωποι βέβαια συνεχίζουν να παραπονιούνται, όχι για το τώρα, αλλά για το παρελθόν, γιατί παρά τη σταθεροποίηση της οικονομίας, δεν έχουν χρήματα, δεν έχουν τα εισοδήματα που είχαν και γιατί τα παιδιά τους δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Στην Ελλάδα, πάντα μπλοκάραμε τις επενδύσεις και τον ανταγωνισμό. Μαρκάραμε τη θέση μας και δεν θέλαμε, να μας κουνήσει κανένας από αυτήν. Τώρα όμως, έρχονται πράγματι τεράστιες επενδύσεις, όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και σε άλλους τομείς. Και τράπεζες πέρασαν τα stress tests, που ήταν και ο μεγάλος μας φόβος. Υπάρχει πια αισιοδοξία για το μέλλον, ότι και οι επενδύσεις θα σημειώσουν αύξηση και το εμπόριο θα αναπτυχθεί. Χρειαζόμαστε τις τράπεζες, χρειαζόμαστε τα χρήματα, χρειαζόμαστε όμως και το πνεύμα, αλλά και την οικονομική σταθερότητα", πρόσθεσε ο υπουργός.
Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδούβελης είπε, πως οι επενδύσεις που είχαν παραμείνει για χρόνια στο συρτάρι, τώρα αρχίζουν να έρχονται και πάλι. Όσον αφορά στο τι κάνει η κυβέρνηση, υπογράμμισε, πως "θέλει και πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα, κακή λέξη για τους Έλληνες, αλλά απαραίτητο για να μην πνιγούμε και να καταφέρουμε να κολυμπήσουμε. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις οριζόντιες μεταρρυθμίσεις γι'αυτόν τον σκοπό, ανεξάρτητα από το εάν είναι εδώ η Τρόικα ή όχι".
"Πρέπει να αναμορφώσουμε τον Δημόσιο Τομέα, που ήταν εγκαταλελειμμένος στη μοίρα του για χρόνια. Πρέπει να λύσουμε τις ανισότητες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπου έχουμε πολλές απολύσεις και ο υπάλληλος μπορεί να παίρνει το ένα πέμπτο του μισθού ενός τεμπέλη δημοσίου υπαλλήλου, που δεν πηγαίνει στη δουλειά του. Η σταθερότητα θα επιτευχθεί από τους ίδιους τους ανθρώπους, όχι από τους πολιτικούς. Να γίνουμε εμείς οι πολιτικοί και ακόμα κι όταν φύγει η Τρόικα, εμείς πρέπει να συνεχίσουμε. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με φως, ήλιο, που όλοι θέλουν να επισκεφτούν. Έχουμε την Αμφίπολη, πρέπει να ωθήσουμε τον τουρισμό, τις τεχνολογίες και την καινοτομία", είπε, αναγνωρίζοντας πως οι πολίτες υπερφορολογούνται λόγω της κρίσης και σημειώνοντας πως εργάζεται εντατικά τόσο για τον εξορθολογισμό, όσο για ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, το οποίο θα προσελκύσει επενδύσεις.
"Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2015 για να καλύψει τις ανάγκες της και θα βγει από το πρόγραμμα στήριξης. Θα συνεχίσουμε με το δικό μας πρόγραμμα, που θα γίνει δικό μας, μόλις δουν οι Έλληνες ότι έχουμε ανάπτυξη, μόλις τα παιδιά τους βρουν δουλειές. Είμαι αισιόδοξος, ότι θα τα καταφέρουμε. Το να κάνουμε το παλιό καράβι ταχύπλοο, δεν μπορεί να γίνει, με το να κοιμόμαστε στο τιμόνι", κατέληξε.
Δένδιας: Σε 2-3 μήνες, το 60% των αδειοδοτήσεων θα καταργηθούν
Για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και δη της επιχειρηματικότητας, έκανε λόγο ο τέως υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε, πως το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας όπως το γνωρίζαμε, απέτυχε τελείως και τώρα είναι η ώρα να αλλάξει.Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ανησυχία του για τον χαμηλό όγκο εξαγωγών σε σχέση με τις εισαγωγές της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως η συμμετοχή της καινοτομίας στο ΑΕΠ αγγίζει το 0,47%, είναι δηλαδή σχεδόν μηδενική. "Η Ελλάδα χρειάζεται τις νέες επιχειρήσεις και πρέπει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους", πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας πως αν ο προγραμματισμός συνεχιστεί ως έχει, σε 2 με 3 μήνες το 60% των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων θα καταργηθούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας τη χώρα "οδηγό" στον τομέα της καινοτομίας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ισραηλινή επιχείρηση Γιόσμα, που έκανε το Ισραήλ από αγροτικό, start up έθνος. "Μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς. Αλλάζουμε τελείως με το νέο ΕΣΠΑ. Αν 1 στις 500 start up επιχειρήσεις πετύχει, θα πάρουμε πίσω όλα τα χρήματα που δόθηκαν. Απλοποιούμε τις διαδικασίες για την έναρξη των επιχειρήσεων, πράγμα που ήδη γίνεται. Η κυβέρνηση Σαμαρά φέρνει τον νέο πολιτισμό, χωρίς την ύπαρξη του οποίου δεν μπορούν να επιβιώσουν οι αξίες, για την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε, είναι να δημιουργήσουμε αυτόν τον πολιτισμό", είπε χαρακτηριστικά.
Παπαδήμος: Χρειάζεται ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και αλλαγή θεσμών
Ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, αναφέρθηκε στο τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη, για να ξεκινήσει η ανάπτυξη, αναλύοντας τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των τραπεζών εν γένει, αλλά και την ανάγκη ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. "Πρέπει να δούμε, πώς ο δυναμισμός μίας χώρας μπορεί να οδηγήσει σε θέσεις εργασίας και πλούτο, γεγονός που αποτελεί και πρόκληση για όσους διαμορφώνουν πολιτική. Είναι σημαντικό, να κατανοήσουμε τους παράγοντες εκείνους που επηρεάζουν την οικονομία και είναι τόσο τεχνικοί, όσο θεσμικοί", είπε.Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα χαρακτήρισε μάλλον θετικά, για την εξασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών και ειδικά τη χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, σημειώνοντας ακόμη, πως η ανάκαμψη στη χώρα μας θα έρθει με την αναμόρφωση της νομισματικής πολιτικής και των θεσμών, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και κοινών αποφάσεων στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Χρειάζεται να ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή Ενοποίηση, με την Τραπεζική Ένωση στην Ευρωζώνη, χρειάζεται να θεσμοθετηθεί εκ νέου η Ένωση, κάτι για το οποίο απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις. Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν, να γίνουν πριν μας αναγκάσουν οι αγορές να αναλάβουμε δράση", πρόσθεσε.
Φελπς: Η Ελλάδα του Ομήρου και του Αριστοτέλη μπορεί να τα καταφέρει
Την πεποίθησή του για την ανάπτυξη της οικονομίας, ειδικά στην Ελλάδα, μέσω της καινοτομίας, με περιορισμό της κρατικής παρέμβασης και αναζήτηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων, ανέπτυξε ο Νομπελίστας οικονομολόγος Έντμουντ Φελπς.Ο Αμερικανός Νομπελίστας υποστήριξε, ότι ο καλύτερος δρόμος για την ανάπτυξη της οικονομίας είναι η αναζήτηση της καινοτομίας, με αποφυγή της επιβολής περαιτέρω μέτρων λιτότητας και την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων, για τη γένεση του επιχειρηματικού τομέα. Η Ελλάδα, κατά τον Φελπς, πρέπει να εγκαταλείψει τις παλιές συνήθειες και να οργανώσει την οικονομία της, αναλαμβάνοντας έργα που θα φέρουν έσοδα και κέρδη, με παράλληλο μετασχηματισμό της υπάρχουσας νοοτροπίας.
Ο κ. Φελπς αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου οι άνθρωποι καινοτομούν κι επιλέγουν τον τομέα που θέλουν να εργάζονται, βάσει των όρων εργασίας ή της συμμετοχής σε τομείς, όπου παράγονται νέες ιδέες και λύνονται προβλήματα. "Αυτό για μένα είναι η ζωή, το 1900 οι μεγάλες μάζες πειραματίζονταν και οραματίζονταν νέα προϊόντα, τα οποία οι άνθρωποι δοκίμαζαν. Το ερώτημα είναι, τι χρειάζεται η Ελλάδα και η Ευρώπη να κάνουν, για να επιτύχουν αυτού του είδους τις οικονομίες", διερωτήθηκε.
"Μία κοινωνία πρέπει να έχει τον δυναμισμό για να ανάψει αυτή τη φλόγα. Ο δυναμισμός είναι ο πολιτισμός, που πυροδοτεί όλα αυτά σε ένα έθνος. Μία κοινωνία πρέπει να θέλει, να μπορεί να λέει όχι σε ξένους, σε εκείνους που έρχονται απ' έξω με νέες ιδέες, για να προστατεύσει τις δικές της. Ποιοι είναι όμως εκείνοι, που μπορούν να καινοτομούν; Είναι εκείνοι που σκέφτονται 'έξω από το κουτί' κι έχουν την πολύτιμη εμπειρία να το κάνουν. Η καρδιά του δυναμισμού είναι να έχεις την επιθυμία να καινοτομήσεις και τα κίνητρα, που ωθούν τους ανθρώπους στο να καινοτομούν ποικίλουν. Αξίες μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως ο Σαίξπηρ, ο Θερβάντες, ωθούν τους ανθρώπους να κάνουν επαγγέλματα για την προσωπική τους ευημερία", σημείωσε.
"Οι δυτικές κοινωνίες πρέπει να αναθεωρήσουν τις σύγχρονες αξίες, πάνω στις οποίες στηρίζονται οι σύγχρονες οικονομίες. Αρχές και αξίες όπως η Ιστορία και η Φιλοσοφία θα εμπνεύσουν τους νέους. Η Ελλάδα, η χώρα του Ομήρου, του Αριστοτέλη, του Σοφοκλή, μπορεί να το κάνει και να τα καταφέρει", σημείωσε με έμφαση.
Ο Εντμουντ Φελπς βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομίας το 2006, καθώς με το έργο του τη δεκαετία του '60 ανέτρεψε τα καθιερωμένα περί της αντίστροφης σχέσης πληθωρισμού και ανεργίας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη μακροοικονομική πολιτική.
Το παρών στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, έδωσαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, η κα Μαρία Δαμανάκη, ο κ. Τάσος Γιαννίτσης, ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο κ. Ανδρίκος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, η πρώην υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Πικραμμένου, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, οι πρέσβεις της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας και πλήθος ακαδημαϊκών και βουλευτών.
Της Σοφίας Κατσαρέλη
Πηγή: news247.gr
Σχετικές ετικέτες:Γκίκας ΧαρδούβεληςΟικονομίατρόικα
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων