00:37 | 11/11/14
Διήμερο συνέδριο για τη «γαλάζια ανάπτυξη» στον ΟΛΠ
«Η οργανωμένη αξιοποίηση των θαλασσών μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά τόσο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά, όσο και στην καταπολέμηση της ανεργίας. Ο τουρισμός παραμένει η βασική παράμετρος» τόνισε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Νίκος Ζωϊδης, ανοίγοντας τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ το Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα η Κοσμητεία Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, με θέμα «Ολοκληρωμένη ανάπτυξη μέσα από τη διάδραση γης-θάλασσας:Διαστάσεις και προοπτικές της γαλάζιας ανάπτυξης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα».Ο γγ Αιγαίου, αφού επεσήμανε τη σημασία και τη μεγάλη χρησιμότητα του ευρωπαϊκού δικτύου παρακολούθησης για την εδαφική ανάπτυξη και συνοχή, πρόσθεσε, ότι «η γαλάζια οικονομία βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της ευρωπαϊκής επιτροπής και έχει υπολογιστεί ότι με τις κατάλληλες επενδύσεις μπορούν να δημιουργηθούν γύρω στο 1.500.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020».
Τόνισε εξάλλου, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν κλάδοι της θαλάσσιας οικονομίας που παρουσιάζουν ενδιαφέρουν και έχουν μεγάλο αναπτυξιακό δυναμικό και στους οποίους οφείλουμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας, όπως ο θαλάσσιος τουρισμός, η αλιεία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εξόρυξη ορυκτών πόρων, οι ιχθυοκαλλιέργειες και η βιοτεχνολογία. Σε αυτό το σημείο, ο κ.Ζωίδης επεσήμανε την ανάγκη για ένα αποτελεσματικό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, που αναμένεται να διαμορφωθεί στα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γαλάζιας Στρατηγικής για την ανάπτυξη της ΕΕ.
Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις θαλάσσιες μεταφορές, προσθέτοντας, ότι η γενικότερη κατάσταση χρήζει βελτίωσης και ανέφερε ως παράδειγμα το μεταφορικό ισοδύναμο που δυστυχώς έχει παραπεμφθεί στις καλένδες. Ο κ. Ζωίδης δήλωσε, ότι οι θαλάσσιες μεταφορές είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση των νησιωτών και ότι η Γενική Γραμματεία φιλοδοξεί να είναι παρούσα στις εξελίξεις και στη διαμορφωση πολιτικών για την ανάπτυξη στα νησιά.
Η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Ισμήνη Κριάρη ανέφερε από την πλευρά της, ότι το συνέδριο παρουσιάζει ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τη Μεσόγειο αλλά και και την Ελλάδα, ειδικά στη σημερινή συγκυρία. Πρόσθεσε επίσης, ότι προσβλέπουμε στην ανάπτυξη και σύνδεσής της με την καινοτομία,την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα και τις νέες θέσεις εργασίας.
Το συνέδριο, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή από φοιτητές, στελέχη διεθνών φορέων και υπουργείων.
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΝίκος ΖωϊδηςΟΛΠ
Σχετικά άρθρα