01:52 | 16/12/14
Θέμα οι «Οικονομικές διαστάσεις της συνταγματικής αναθεώρησης σε συνθήκες κρίσης»
Ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα της Γερουσίας το διήμερο επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους με θέμα «Οικονομικές διαστάσεις της συνταγματικής αναθεώρησης σε συνθήκες κρίσης».Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έκανε με σύντομο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου:
Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε τα εξής: « Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους αποτελεί ένα σπάνιο, αλλά κλασσικό παράδειγμα δημόσιας υπηρεσίας που δημιουργήθηκε με καινοτόμο τρόπο και έπιασε ρίζες. Μετά την ταραγμένη αφετηρία του θεσμού πολύ σύντομα χάρη και στον καθηγητή Π. Λιαργκόβα, την Επιστημονική Επιτροπή και τη στελέχωσή του έπιασε ρίζες. Και έπιασε ρίζες γιατί αφέθηκε να κάνει τη δουλειά του.Η επιλογή του Προέδρου και της Βουλής ήταν να δημιουργήσουμε ένα θεσμό, τον οποίο θα στελεχώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα τον αφήσουμε να κάνει τη δουλειά του. Πράγματι διασφαλίζοντας την επιστημονική εκπροσώπηση όλων των τάσεων των κλάδων της Οικονομικής επιστήμης και παρέχοντας επαρκή υποδομή, αφέθηκαν να κάνουν τη δουλειά τους.
Ευχή θα ήταν όλοι οι Έλληνες να διαβάζουν ολόκληρη τη μελέτη και όχι οι μισοί την μισή και οι άλλοι μισοί την υπόλοιπη. Γιατί αν διαβάσει κανείς ολόκληρη την μελέτη μπορεί να έχει μιας σφαιρική εικόνα για την κατάσταση. Αλλιώς παίρνει την εικόνα που τον βολεύει.
Αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που κάνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους όχι μόνο με τις μελέτες τους αλλά και τις προσπάθειες να ενθαρρύνει τον διάλογο, είναι και το συνέδριο που κάνουμε σήμερα. Ένα συνέδριο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που επικεντρώνονται όμως στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα και θίγει κεφάλαια όπως οι εργασιακές σχέσεις, που δεν είχαν αποτελέσει αντικείμενο συνταγματικής προβληματικής στο παρελθόν και για την εκπαίδευση, που συζητήθηκε στο παρελθόν αλλά το κλίμα ήταν τόσο φορτισμένο ώστε δεν προχώρησε τίποτα.
Εκτιμώ ότι οδηγός στην αναθεωρητική διαδικασία πρέπει να είναι οι αρχές καλής νομοθέτησης, δηλαδή να κυριαρχούν τα ερωτήματα αν όντως υπάρχει πρόβλημα στη διάταξη που θέλουμε να αλλάξει κι αν ο καλύτερος τρόπος είναι η αλλαγή της συνταγματικής διάταξης ή στον κακό εφαρμοστικό νόμο ή τη μη εφαρμογή της. Ένα ακόμα ερώτημα είναι αν πηγαίνοντας να λύσουμε ένα ζήτημα μπορεί να δημιουργήσουμε άλλα. Στο Σύνταγμα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αφού οι αλλαγές γίνονται με πολύ βραδύτερο ρυθμό από ότι η αλλαγή ενός απλού νόμου.
Κλείνοντας θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες στον υπεύθυνο του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, την Επιστημονική Επιτροπή και τους εργαζόμενους για την εργασία τους.»
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει 4 συνεδρίες. Στην 1η Συνεδρία, με τίτλο «Δημοσιονομικά ζητήματα στη Συνταγματική Αναθεώρηση» προεδρεύει ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους. Στην 2η συνεδρία με τίτλο « Άμεσες επενδύσεις, περιουσιακά δικαιώματα και κράτος» προεδρεύει η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργός. Στη 3η με τίτλο «Ανώτατη Εκπαίδευση και Συνταγματική Αναθεώρηση» προεδρεύει ο Ναπολέων Μαραβέγιας, μέλος του Γραφείου Προϋπολογισμού και καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην 4 συνεδρία με τίτλο «Συνταγματικοί περιορισμοί στις Μεταρρυθμίσεις; Κοινωνική Πολιτική και Εργασιακές Σχέσεις» προεδρεύει ο Σπύρος Λαπατσιώρας, επίκ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μέλος του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους.
Μεταξύ άλλων έχει προγραμματιστεί να μιλήσουν οι : Γκίκας Χαρδούβελης, Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Σκρέκας, υπουργός Ανάπτυξης Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Χριστοδουλάκης, πρώην υπουργός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Κώστας Μποτόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πάνος Καζάκος μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους και ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αντιγόνη Λυμπεράκη καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών, Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών, Πλάτων Τήνιος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ξενοφών Κοντιάδης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Παναγιώτης Γκλαβίνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Ιωάννης Υφαντόπουλος, καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιος Δελλής, αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μιχάλης Μητσόπουλος, συντονιστής στο Τομέα Υποδομών και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος στον ΣΕΒ.
Σχετικές ετικέτες:Γραφείο Προϋπολογισμού του ΚράτουςΕλλάδασυνέδριο
Σχετικά άρθρα