14:55 | 16/12/14
Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 17%, φέρνοντας στη μνήμη τα επιτόκια πάνω από 100% του 1998, όταν η Ρωσία είχε χρεοκοπήσει
Το ρούβλι ανατιμήθηκε μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει στη μεγαλύτερη αύξηση του βασικού επιτοκίου της μετά το 1998 για να στηρίξει το νόμισμα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.Το ρούβλι έχει σημειώσει φέτος τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, με απώλειες 44%, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων που επέβαλαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση. Το ρούβλι ανατιμήθηκε έως 10,8% μετά το άνοιγμα της αγοράς στη Μόσχα, ενώ η ισοτιμία του διαμορφωνόταν αργότερα 7,4% υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο, στα 59,9985 ρούβλια ανά δολάριο
Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 17%, φέρνοντας στη μνήμη τα επιτόκια πάνω από 100% του 1998, όταν η Ρωσία είχε χρεοκοπήσει, και προκαλώντας ανησυχία ότι με την κίνηση αυτή θα πληγεί η οικονομία της χώρας που αντιμετωπίζει το φάσμα της ύφεσης το 2015. Ήταν η έκτη φορά μέσα στο 2014 που η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια, αφού είχε δαπανήσει περισσότερα από 80 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα για να στηρίξει το ρούβλι.
Η ισοτιμία μπορεί να σταθεροποιηθεί κοντά στα 60 ρούβλια ανά δολάρια επί του παρόντος, δήλωσε στέλεχος χρηματοπιστωτικής εταιρείας της Σιγκαπούρης. «Το κόστος κερδοσκοπικής πώλησης του νομίσματος είναι τώρα πολύ μεγάλο», δήλωσε το ίδιο στέλεχος, προσθέτοντας: «Αυτό, ωστόσο, δεν λύνει το βασικό πρόβλημα μίας αδύναμης οικονομίας που πλήττεται από τη δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου και τις οικονομικές κυρώσεις που συνεχίζονται. Η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων θα πλήξει την οικονομία περαιτέρω». Η Ρωσία μπορεί να εισέλθει σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2015, για πρώτη φορά από το 2009, προειδοποίησε αυτόν τον μήνα ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της χώρας Αλεξέι Βέντεφ.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας στον κόσμο και τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν το 50% περίπου των εσόδων του προϋπολογισμού της. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε στις 4 Δεκεμβρίου από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να συνεργασθούν για να στηρίξουν το νόμισμα, εξαγγέλλοντας «σκληρά» μέτρα κατά των κερδοσκόπων.
Σχετικές ετικέτες:Βλαντιμίρ ΠούτινΠολιτικήΡωσία
Σχετικά άρθρα