Βενιζέλος: Ένα βήμα πριν την τελική διαπραγμάτευση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Βενιζέλος: Ένα βήμα πριν την τελική διαπραγμάτευση

18:17 | 1/12/14
Βενιζέλος: Ένα βήμα πριν την τελική διαπραγμάτευση

Μηνύματα για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα έρχονται από την Αθήνα, αλλά και από τις Βρυξέλλες. Τι δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

«Βρισκόμαστε ένα ακριβώς βήμα πριν από την ολοκλήρωση μιας πολύ σκληρής, επίπονης διπλής διαπραγμάτευσης» για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και την αλλαγή σελίδας, τη νέα κατάσταση για τη χώρα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, γιατί δεν αφορά μόνο την ολοκλήρωση του τρέχοντος ευρωπαϊκού προγράμματος, την ολοκλήρωση μιας από τις πολλές αξιολογήσεις της τρόικας, αλλά πρόκειται για την διαπραγμάτευση με την οποία ολοκληρώνεται μια επίπονη προσπάθεια πέντε ετών, πρόκειται για τον επανακαθορισμό της σχέσης μας με τους Ευρωπαίους εταίρους».

Πρόσθεσε: «Διαπραγματευόμαστε ταυτόχρονα και τη νέα φάση, την αλλαγή σελίδας, μια νέα κατάσταση για τη χώρα, χωρίς μνημόνιο με την έννοια των ασφυκτικής υπαγόρευσης όρων, χωρίς τρόικα, δηλαδή χωρίς τον ιδιάζοντα ρόλο του ΔΝΤ ως επιτηρητή των επιτηρητών της χώρας, αλλά με τους μηχανισμούς παρακολούθησης εν λειτουργία μέσα στο τακτικό θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη. Αυτό προβλέπει και τη συνεργασία με το ΔΝΤ, αλλά με έναν διαφορετικό πολύ πιο ευέλικτο τρόπο» είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση αυτή την περίοδο δεν περιλαμβάνεται το ζήτημα της προοπτικής του ελληνικού δημοσίου χρέους που «είναι και εξυπηρετήσιμο και βιώσιμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια νέα γενιά παρεμβάσεων». Στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα, αφού διαμορφωθεί το επόμενο θεσμικό πλαίσιο της χώρας και αφού ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα να επιτευχθεί η πιο γενναία και αποτελεσματική εφαρμογή των προβλέψεων που ήδη υπάρχουν σε σχέση με το χρέος. Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η πολιτική αβεβαιότητα είναι αυτή που επηρεάζει περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο τη διαπραγμάτευση.

Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το ταχύτερο δυνατό, στόχος είναι αυτό να συμβεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, σε κάθε περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί πριν εμφανιστούν οποιεσδήποτε ανάγκες «και σε κάθε περίπτωση αυτό θα έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας». Τόνισε: «Έχουμε ήδη επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες που αφορούν αυτό το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε έναν λειτουργικό, αλλά διαφορετικό ρόλο για το ΔΝΤ που θα επιτρέψει στη χώρα να αποκτήσει πολύ σημαντικούς βαθμούς διακριτικής ευχέρειας και αποφασιστικότητας, στρέφοντας την προσοχή της στην πραγματική οικονομία, στη διατήρηση και την ενθάρρυνση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να απαντήσει με σαφή τρόπο τι σημαίνει για τον απλό πολίτη μια επίπονη και μακρά διαπραγμάτευση, πού μπορεί να καταλήξει και τι κίνδυνοι υπάρχουν να εγκλωβιστεί ξανά η χώρα σε δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας: «Η απάντησή μου είναι πολύ απλή και σαφής: η χώρα δεν πρέπει και δεν θα ξεναεμπλακεί σε δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, δεν θα θιγούν τα εισοδήματα, οι μισθοί και οι συντάξεις».

Είπε επίσης ότι «η νομοθεσία που εφαρμόζεται, γιατί ισχύει, σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, χρειάζεται ελάχιστες προσθήκες ή βελτιώσεις και ως εκ του τούτου ένα κλίμα πανικού που κάποιοι επιδιώκουν να καλλιεργήσουν είναι παντελώς αβάσιμο και δεν σχετίζεται με τη φιλοσοφία της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται». Αντίθετα, τόνισε, η Ελλάδα θα μείνει πιστή στις διαρθρωτικές αλλαγές, προσθέτοντας ότι όμως χρειάζεται η κοινωνία να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα αυτών.

Τέτοιου είδους κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, συνέχισε, ακούγονται με επιφυλακτικότητα, γιατί κι άλλες φορές τις έχει επαναλάβει η κυβέρνηση, «αλλά η διαπραγμάτευση έχει παραταθεί και τώρα που έχουμε φτάσει πια στο τέλος, υπάρχει μια κόπωση». «Πέντε χρόνια αγωνίζεται η ελληνική οικονομία να αποκτήσει την αυτοπεποίθησή της και η χώρα να ανακτήσει τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη και τον κόσμο» πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Μα ακριβώς επειδή δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε μέτρα που λειτουργούν κατά τρόπο ενοχλητικό ή βλαπτικό για τις προοπτικές της πραγματικής οικονομίας και ιδίως για την κοινωνία, δεν έχουμε συμφωνήσει και παρατείνεται η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση παρατείνεται γιατί θέλουμε ένα καθαρό συμφωνημένο πλαίσιο και για τον τρόπο που λήγει το πρόγραμμα, αλλά και γι αυτό που θα υπάρχει ως θώρακας προστασίας της χώρας μετά την 1η Ιανουαρίου» τόνισε.

Υποστήριξε ότι τα πράγματα θα ήταν πιο απλά αν δεν υπήρχε πολιτική αβεβαιότητα, αν υπήρχε συναίνεση γύρω από τα αυτονόητα, χαρακτηρίζοντας «αυτονόητο» να υπάρξει συναίνεση γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Αντέξαμε και τώρα που μπορούμε να ολοκληρώσουμε την πολύ δύσκολη προσπάθεια και να ανοίξουμε μια άλλη σελίδα πρέπει να κάνουμε δύο απλά πράγματα: να συνειδητοποιήσουμε τι έχουμε πετύχει και να συμφωνήσουμε ότι οι κίνδυνοι είναι πάντα παρόντες» είπε. Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι όσα επιτεύχθηκαν με θυσίες σε πέντε χρόνια, μπορούν να χαθούν μέσα σε πέντε μέρες με πολύ μεγάλη ευκολία.

«Ο ίδιος όμως ο ελληνικός λαός είναι αυτός που δίνει την τελική απάντησε σε όλα» είπε και αφού πρόσθεσε ότι οι πολίτες πλέον τα ξέρουν άλλα, σε αυτούς εναπόκειται να κάνουν τις επιλογές και να ασκήσουν τις πιέσεις που οδηγούν σε συναινέσεις, σε συνεννόηση, σε συγκρότηση αξιόπιστου εσωτερικού μετώπου με το οποίο μπορεί πιο εύκολα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. «Και επειδή θα ολοκληρωθεί πριν συγκροτηθεί το μέτωπο αυτό» κατέληξε «ελπίζουμε με τις νέες συνθήκες να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το νέο πλαίσιο μετά το μνημόνιο και μετά την τρόικα».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών