13:18 | 10/1/15
Οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ένα νομοθετικό κενό πολλών χρόνων έρχεται να καλύψει το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή.Με δελτίο τύπου ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων-Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ) ανακοινώνει ότι υποδέχεται με μεγάλη χαρά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που θεσμοθετεί την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για τους λογοθεραπευτές, καθώς όπως προειπώθηκε, έρχεται να ρυθμίσει ένα νομοθετικό κενό πολλών χρόνων και να καθορίσει το πλαίσιο χορήγησης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Λογοθεραπευτή, θέτοντας τους όρους, τα κριτήρια και τις σχετικές προϋποθέσεις.
Οι επαγγελματίες του κλάδου, τονίζει ο Σύλλογος θα μπορούν, επιτέλους, να εργάζονται ως αναγνωρισμένοι επιστήμονες, με πιστοποιημένη θεωρητική και κλινική κατάρτιση, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους επαγγελματίες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία.
Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου «σύμφωνα με το Π.Δ. που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή απαιτείται: Πτυχίο του Τμήματος Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) ή Πτυχίο της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο με τα πτυχία της ημεδαπής από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ή απόφαση του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων. Το Π.Δ. καθορίζει επίσης με μεταβατικές διατάξεις όσους, κατ’εξαίρεση, μπορούν να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Λογοθεραπευτή αναγνωρίζοντας την θεωρητική και επαγγελματική τους κατάρτιση μέχρι την έκδοση του Π.Δ. Αρμόδια αρχή για τη χορήγηση της βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή ορίζεται η κατά τόπους Περιφέρεια, η οποία θα είναι υποχρεωμένη να κοινοποιεί το μητρώο αδειών στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας».
«Μετά τη δημοσίευση του Π.Δ., η πρόεδρος του ΣΕΛΛΕ κα Φιλιώ Βλάχου δήλωσε: «18 χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου τμήματος Λογοθεραπείας στην Ελλάδα, το ελληνικό κράτος, επιτέλους, ρύθμισε το νομοθετικό κενό και καθόρισε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άσκηση της επιστήμης της Λογοθεραπείας. Την θετική αυτή κατάληξη οφείλουμε, αρχικά, στον πρώην Υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα που αναγνώρισε από την πρωτη στιγμή την επιτακτική ανάγκη θεσμοθέτησης μιας άδειας η οποία θα προστατεύει όχι μόνο τους λογοθεραπευτές ως επιστήμονες αλλά και όλες εκείνες τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που αναζητούν τις υπηρεσίες τους, και συνέταξε το Σχέδιο του Π.Δ. και, κυρίως, στον Υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη ο οποίος έδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να δώσει λύση σε ένα ουσιαστικό πρόβλημα που βασανίζει τους επιστήμονες λογοθεραπευτές εδώ και πολλά χρόνια» αναφέρεται στο δελτίο τύπου.
Το Προεδρικό Διάταγμα
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή απαιτείται:
α) Πτυχίο του Τμήματος Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) ήβ) Πτυχίο της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) με τα πτυχία της ημεδαπής ή
γ) Απόφαση αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 38/2010 (Α΄78)(Οδηγία 2005/36/ΕΚ).
Αρμόδια αρχή για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή ορίζεται η κατά τόπους Περιφέρεια.
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν στην αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α. Αίτηση.β. Όλα τα έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται ότι πληρούνται οι τασσόμενες προϋποθέσεις των άρθρων 1 και 2 του παρόντος διατάγματος στο πρόσωπο του ενδιαφερομένου.
γ. Παράβολο δημοσίου ταμείου, όπως αυτό ορίζεται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
δ. Παράβολο χαρτοσήμου, όπως αυτό ορίζεται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
ε. Αντίγραφο ποινικού Μητρώου Γενικής Χρήσης (τρίμηνης ισχύος).
στ. Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή οποιουδήποτε δημοσίου εγγράφου πιστοποίησης της ταυτότητας του ενδιαφερομένου.
ζ. Δύο (2) φωτογραφίες.
3. α. Για τους πολίτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών και η χορηγηθείσα βεβαίωση εγγραφής στους πολίτες της Ένωσης συμφώνως προς το άρθρο 8 του π.δ. 106/2007 (Α΄135) όπως αυτό ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 42 του ν. 4071/2012 (Α΄85).
β. Για τους αλλοδαπούς απαιτούνται εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών και άδεια διαμονής και εργασίας.
γ. Για τους ομογενείς της Αλβανίας απαιτείται εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών και το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών.
δ. Για τους ομογενείς της Κύπρου και της Τουρκίας απαιτούνται εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών και τα επίσημα έγγραφα που ορίζονται από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 17 και της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν.1975/91 (Α΄184).
Ανακαλείται η βεβαίωση άσκησης του επαγγέλματος Λογοθεραπευτή με αιτιολογημένη απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη στις ακόλουθες περιπτώσεις:
1. Στην περίπτωση έκδοσης αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης για κακούργημα, κλοπή, υπεξαίρεση,απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, κιβδηλεία, παραχάραξη, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παιδοκτονία, για αρπαγή προσώπου, για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, για αισχροκέρδεια, για δωροδοκία ή δωροληψία, παράβαση καθήκοντος, για έγκλημα κατά των ηθών και λιποταξία.2. Στην περίπτωση στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης και για άλλα αδικήματα, εκτός όσων αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.
3. Στην περίπτωση χορήγησης της βεβαίωσης λόγω πλάνης για την ύπαρξη των απαιτούμενων προϋποθέσεων με εφαρμογή των γενικών αρχών περί ανακλήσεως των διοικητικών πράξεων, ανεξαρτήτως της υποκειμενικής συμπεριφοράς του αιτηθέντος τη χορήγηση.
4. Στην περίπτωση που ο αδειούχος επαγγελματίας καταστεί μη ικανός για την άσκηση του επαγγέλματος εξαιτίας σωματικής ή διανοητικής βλάβης ή νοσήματος που θα πιστοποιείται με απόφαση των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών.
Το ΦΕΚ
Σχετικές ετικέτες:ΕκπαίδευσηΕλλάδαλογοθεραπευτής
Σχετικά άρθρα