Συνωστισμός για τις υπόλοιπες εκλόγιμες θέσεις του Επικρατείας της ΝΔ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Συνωστισμός για τις υπόλοιπες εκλόγιμες θέσεις του Επικρατείας της ΝΔ

13:10 | 10/1/15
Συνωστισμός για τις υπόλοιπες εκλόγιμες θέσεις του Επικρατείας της ΝΔ

Μετά την ανακοίνωση Σαμαρά για Φορτσάκη στην πρώτη θέση, την άτακτη υποχώρηση Μαξίμου μπροστά στις αντιδράσεις για Χατζημαρκάκη και την ενόχληση για το ενδεχόμενο να τεθεί ο Οικονόμου τέταρτος, συνεργάτες του πρωθυπουργού διαγκωνίζονται για τη σειρά

Η ανακοίνωση χθες από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά της επιλογής του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρου Φορτσάκη για την πρώτη θέση του Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας έλυσε ένα γρίφο, όχι όμως και το ζήτημα του συνωστισμού για τις υπόλοιπες εκλόγιμες θέσεις του μόνου ψηφοδελτίου χωρίς σταυρό.

Δεδομένου ότι το εκλογικό μέτρο για την ανάδειξη βουλευτή Επικρατείας είναι περίπου 8,33, εάν η Νέα Δημοκρατία είναι δεύτερο κόμμα με ποσοστό από 25% τουλάχιστον εκλέγει τρεις βουλευτές Επικρατείας και έχει ελπίδες για τέταρτο εφόσον πιάσει 29% με 30% και ανάλογα με το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή με ποσοστό οριακά άνω του 3% και άρα θα εκλέξουν από ένα βουλευτή Επικρατείας.

Για τις υπόλοιπες εκλόγιμες θέσεις του Επικρατείας ως επικρατέστεροι φέρονται ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο γραμματέας του κόμματος της Ν.Δ Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο σύμβουλος επίσης του κ.Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου.

Η σειρά προφανώς είναι κρίσιμη για την εκλογή και το γεγονός ότι πληροφορίες έφεραν τον ανεξάρτητο βουλευτή με διαδρομή στη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ Βασίλη Οικονόμου στην τέταρτη και υπό προϋποθέσεις εκλόγιμη θέση προκάλεσε αντιδράσεις και εφέ ντόμινο στο γαλάζιο παρασκήνιο.

Στη 12η τιμητική θέση του Επικρατείας της Ν.Δ θα βρίσκεται σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η πρώην ευρωβουλευτής προερχόμενη από το ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα.

Αλλά και η επιλογή του κ.Φορτσάκη δεν προκάλεσε μόνο θετικές αντιδράσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο. Πολλοί βουλευτές τις προηγούμενες ημέρες αναζητώντας τον ιδανικό επικεφαλής του Επικρατείας συζητούσαν ονόματα όπως αυτό της Μαριέττας Γιαννάκου (κάτι πάντως που ουδέποτε είχε συζητηθεί). Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών δε θεωρείται από όλους στη Ν.Δ επιτυχημένο πρόσωπο με ευρύτερη απήχηση στην κοινωνία και οι δηλώσεις του πως τα κόμματα δεν πρέπει να ανακατεύονται στα πανεπιστήμια, αλλά και η εμπλοκή του στη ΝΕΡΙΤ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν κατά κόρον από την αντιπολίτευση. Πολλοί ωστόσο θεωρούν ότι η διαμάχη του με τους εκπροσώπους των αριστερών κυρίως φοιτητικών παρατάξεων εκφράζει μία σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας, που επιθυμεί τα πανεπιστήμια ανοιχτά και όχι έρμαιο κομματικών διαθέσεων.

Η υποχώρηση του Μαξίμου όσον αφορά στο πρόσωπο του Γιώργου Χατζημαρκάκη, γλύτωσε τουλάχιστον τη Ν.Δ από ένα μικρό “εμφύλιο”. Ο πρώην ευρωβουλευτής όχι μόνο φέρει το βάρος της αφαίρεσης του διδακτορικού του από το πανεπιστήμιο της Βόννης με την κατηγορία της λογοκλοπής, αλλά δήλωνε το 2010 -όταν ως ευρωβουλευτής του κόμματος των Γερμανών Φιλελεύθερων είχε καλές σχέσεις με το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου- ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής βούλιαξε τη χώρα και θα έπρεπε να μπει στη φυλακή.
Από το περιβάλλον του κ.Καραμανλή διευκρίνιζαν ότι ο ίδιος δεν ασχολείται με το θέμα, ωστόσο είναι γεγονός πως στο παρασκήνιο έγιναν κινήσεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα ο κ.Χατζημαρκάκης που δήλωνε το πρωί τη συμπόρευση του με τη Ν.Δ, αφού τις προηγούμενες ημέρες συνομιλούσε ταυτόχρονα με Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, να αποσυρθεί από το Επικρατείας. Πάντως ένας κύριος στόχος του Μαξίμου επετεύχθη, δηλαδή το να κόψει ψήφους από τον άσπονδο κυβερνητικό του εταίρο, με τον οποίο πλέον στο πλαίσιο της διεύρυνσης κυρίως προς το κέντρο ανταγωνίζεται εκλογικά.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών