22:21 | 10/1/15
Τις δράσεις, που προτείνει για την εξομάλυνση των προβλημάτων στη δημόσια διοίκηση, παρουσίασε το Ποτάμι. Ποιες είναι αυτές
Τις θέσεις του για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, παρουσίασε το Σάββατο (10/01) το Ποτάμι.Σύμφωνα με το κόμμα, τα προβλήματα είναι η πολυνομία και η χαμηλή ποιότητα νόμων, οι επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, η έλλειψη στοχοθεσίας, η έλλειψη ρυθμιστικού προγραμματισμού και η απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού.
Οι δράσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να εξομαλυνθούν τα προαναφερόμενα προβλήματα είναι:
• Για την βελτίωση της ποιότητας κανόνων: ο ρυθμιστικός προγραμματισμός, η συμμετοχικότητα, η εκτίμηση επιπτώσεων και νέοι τρόποι ρύθμισης, ο ex post έλεγχος εφαρμογής, η κωδικοποίηση, η ενίσχυση των δομών καλής νομοθέτησης,• Για την βελτίωση του κυβερνητικού συντονισμού: ο εκσυγχρονισμός λειτουργίας, η αποκάθαρση και ανακατανομή των αρμοδιοτήτων των υπουργείων, επιχειρησιακά σχέδια δράσης, ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων, η αξιολόγηση των υπουργείων, η αναδιοργάνωση των δημόσιων νομικών προσώπων, η αξιολόγηση των δομών
• Για την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου: Ο στρατηγικός προγραμματισμός, ο εκσυγχρονισμός των προσλήψεων, τα περιγράμματα των θέσεων, το σύστημα εξέλιξης, τα προγράμματα εκπαίδευσης και οι διαδικασίες αξιολόγησης.
Θεοδωράκης: "Βασίλισσα όλων των μεταρρυθμίσεων η διοικητική μεταρρύθμιση"
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε: "Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι για μας η βασίλισσα όλων των μεταρρυθμίσεων. Καμιά δημόσια πολιτική δεν μπορεί να αποδώσει, στους πολίτες, στις επιχειρήσεις, στην εθνική οικονομία εάν δε λειτουργεί επαρκώς ο κρατικός μηχανισμός.Είμαστε δυστυχώς οι μόνοι που τολμάμε να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Όχι γενικοτήτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι ψευδο-μεταρρυθμίσεων, όπως η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ.
Η μεταρρύθμιση του κράτους δεν είναι για μας μια «τεχνική» υπόθεση.
Υπάρχουν προβλήματα για τα οποία απαιτούνται, βεβαίως, τεχνικές επίλυσής τους, αλλά η επιλογή του τρόπου, του χρόνου και, ιδίως, της στόχευσης των λύσεων είναι αμιγώς πολιτικές επιλογές.
Τι κράτος, λοιπόν, θέλουμε; Αυτή είναι η κεντρική ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε.
Το Ποτάμι απαντάει: Ένα κράτος όλων των Ελλήνων, ένα κράτος που δεν ανήκει στους κομματικούς πάτρωνες και τις τοπικές βαρωνίες.
Ένα κράτος που στηρίζεται, ενεργεί και αναπαράγεται μέσω του δικαίου, μέσω του νόμου που έχει καθολική ισχύ.
Ένα κράτος που δεν χρησιμοποιεί το δίκαιο και τους νόμους για να περνάει φωτογραφικές διατάξεις για την προστασία ημετέρων, που δεν «ξεχειλώνει» την έννοια της νομιμότητας.
Ένα κράτος που δεν επιτρέπει να ψηφίζονται στα θερινά τμήματα της Βουλής περισσότεροι νόμοι απ’ ότι στην κανονική σύνοδο.
Ένα κράτος που θεωρεί προτεραιότητά του οι πολίτες του να έχουν ακώλυτη πρόσβαση στους νόμους που πρέπει να είναι ευσύνοπτοι, λιτοί και, κατά το δυνατόν, σταθεροί.
Μόνο ένα τέτοιο κράτος μπορεί να δημιουργήσει και να εδραιώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης που ο τόπος έχει τόσο πολύ ανάγκη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάπτυξη".
Σχετικές ετικέτες:Εκλογές 2015ΠολιτικήΣταύρος ΘεοδωράκηςΤο Ποτάμι
Σχετικά άρθρα