13:30 | 16/1/15
Δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της DATA RC για την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος στην Αχαΐα
Όπως πρκύπτει από την δημοσκόπηση, οι αναποφάσιστοι στην Αχαΐα φθάνουν το 10,5% του συνόλου του εκλογικού σώματος. Διαμορφώνοντας το προφίλ των αναποφάσιστων προκύπτει ότι είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό νεαρές ηλικίες έως 47 ετών και περισσότερες γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες που παρουσιάζονται περισσότερο συνειδητοποιημένοι.Ως προς την κομματική τους προέλευση αναποφάσιστοι είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόροι που ψήφισαν στις ευρωεκλογές ΠΟΤΑΜΙ ή ΕΛΙΑ-ΠΑΣΟΚ αλλά και αυτοί που ψήφισαν ΛΕΥΚΟ/ ΑΚΥΡΟ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση του εκλογικού σώματος ως προς την πρόθεση ψήφου του, όπως καταγράφηκε στη δημοσκόπηση για τους ψηφοφόρους του Δήμου Πατρέων και των άλλων δήμων της Αχαΐας.
Οπως προκύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 36,5% στο Δήμο Πατρέων και 28,3% στους λοιπούς δήμους ενώ αντίστοιχα η ΝΔ στον Δήμο Πατρέων συγκεντρώνει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 16,3% ενώ στους λοιπούς δήμους 22,4%.
Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει πρόθεση να το ψηφίσει το 3,5% των ψηφοφόρων του Δήμου Πατρέων και το 4,2% των ψηφοφόρων των άλλων δήμων του νομού.
Το ΠΟΤΑΜΙ συγκεντρώνει πρόθεση ψήφου 7,4% στην Πάτρα και 4,2% στους λοιπούς δήμους ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για το ΚΚΕ είναι 5,9% και 3,5% αντίστοιχα.
Το νεοϊδρυθέν κόμμα του Γ. Παπανδρέου - ΚΙΔΗΣΟ συγκεντρώνει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 2,5% στο Δήμο Πατρέων και 6,6% στους λοιπούς δήμους της Αχαΐας.
Οπως καταγράφεται υπάρχει σημαντική διαφορά στον τρόπο που ψηφίζουν οι Αχαιοί ανάλογα με τον τόπο που ψηφίζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζεται περισσότερο στο αστικό κέντρο της Πάτρας. Ομοίως το ΚΚΕ. το ΠΟΤΑΜΙ και οι ΑΝΕΛ. Κόμματα με κοινό περισσότερο νεανικό, μορφωμένο και με διάθεση για ρήξεις. Η ΝΔ. περισσότερο στην Αιγιάλεια και τη Δύμη.
Στην επαρχία της Αχαΐας έχουν την μεγάλη του δύναμη η ΧΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ. Κόμματα με εκλογείς προσηλωμένα σε «παραδόσεις», «ιδέες» και με την αίσθηση ότι «διώκονται».
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΏΝ: Κυρίαρχη δύναμη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται να επαναλάβει την επίδοση των ευρωεκλογών αλλά και των εκλογών του (Ιουνίου)
του 2012, δηλαδή ποσοστό άνω του 35%. Η ΝΔ αναμένεται να ξεπεράσει το σοκ του 2014 (17,6%) και να επανέλθει στα ποσοστά του 2012, δηλαδή περί το 22%. Τρίτο κόμμα αναμένεται το ΠΟΤΑΜΙ με επίδοση ελαφρά καλύτερη αυτής του 2014. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την πτώση που ξεκίνησε το 2009.
Η Χρυσή Αυγή δεν θα έχει καλές επιδόσεις στην Πάτρα αλλά, «θερίζει» στην επαρχία τη «σπορά» της στο μεταναστευτικό ζήτημα που αποτελεί τη βάση της επιρροή της.
ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: Η ΝΔ μπορεί να θέσει στόχο να παραμείνει πρώτο κόμμα και να ανακάμψει από την πολύ κακή επίδοση του 2014. Η σημερινός Δήμος περιλαμβάνει και δήμους που η ΝΔ είχε μεγάλα ποσοστά όπως ο Δ. Ακράτας και ο Δ. Ερινεού. Το ΠΑΣΟΚ προβλέπεται να συνεχίσει την πτώση του.
ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ: Η ΝΔ προβλέπεται να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Ο σημερινός Δήμος περιλαμβάνει και δήμους που η ΝΔ είχε μεγάλα ποσοστά όπως Δ. Λαρισσού, Δ. Δύμης. Το ΠΑ- ΣΟΚ προβλέπεται να σημειώσει και στον Δήμο αυτό χαμηλό ποσοστό.
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Η ΝΔ προβλέπεται να δώσει μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτιά. Ο σημερινός Δήμος περιλαμβάνει και δήμους που η ΝΔ είχε μεγάλα ποσοστά όπως Δ. Κλειτορίας, Δ. Παΐων.
ΔΗΜΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ: Η ΝΔ προβλέπεται να λάβει το χαμηλότερο ποσοστό της. Ο σημερινός Δήμος περιλαμβάνει δήμους που η ΝΔ είχε μεγαλύτερα ποσοστά όπως ο Δ. Φαρρών και η Κ. Λεοντίου. Το ΠΑΣΟΚ προβλέπεται να σημειώσει το υψηλότερο ποσοστό του. Ομοίως και το ΚΙΔΗΣΟ.
ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ
Εξετάζοντας τις στάσεις των ψηφοφόρων αναφορικά με τη σταυροδοσία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές προκύπτει ότι περίπου ένας στους τρεις (33,9%) Ψηφοφόρους των κομμάτων πρόκειται να σταυρώσουν κάποιον από τους υποψηφίους για το βουλευτικό αξίωμα. Το 37% των ψηφοφόρων δεν έχουν αποφασίσει εάν θα σταυρώσει ή ποιον θα σταυρώσει ενώ το 29,1% δηλώνουνότι πρόκειται να ψηφίσουν μόνο το κόμμα χωρίς να σταυρώσουν κάποιον υποψήφιοβουλευτή.
Η πρόθεση για σταυροδοσία μεταβάλλεται στους ψηφοφόρους των διαφορετικών κομμάτων. Το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων που δεν θα σταυρώσουν είναι οι ψηφοφόροι του ΠΟΤΑΜΙΟΥ (52,4%) αλλά και του ΚΚΕ (47,1%) ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων ως προς τη σταυροδοσία παρουσιάζεται στο κόμμα των ΑΝΕΛ (50%), στο ΠΑΣΟΚ (46,2%) αλλά και στοΠΟΤΑΜΙ (42,9%).
Ως προς την πρόθεση των ψηφοφόρων για να σταυρώσουν έναν και μοναδικό υποψήφιο προκύπτει ότι η πρόθεση αυτή για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 7,9% για της ΝΔ στο 8,5%, για το ΠΑΣΟΚ στο 11,5%, για το ΚΚΕ στο 11,8%, για το ΠΟΤΑΜΙ στο 9,5% ενώ για το ΑΝΕΛ και ΚΙΔΗΣΟ διαμορφώνεται σε χαμηλά ποσοστά της τάξης του 5,6% και 6,9% αντίστοιχα.
Ο Νομός Αχαΐας έχει οκτώ έδρες. Το ποσοστό που απαιτείται να εξασφαλίσει ένα κόμμα μια έδρα είναι 12,50% και για να εξασφαλίσει δύο έδρες είναι 25%.
Εάν είχαμε εκλογές σήμερα, από την πρώτη κατανομή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξασφαλίσει Τρείς έδρες και έχει και υπόλοιπο 1,3%. Η ΝΔ μία έδρα και έχει και υπόλοιπο 9,6%. Οι τέσσερες έδρες μοιράζονται από την πρώτη κατανομή.
Οι υπόλοιπες τέσσερες θα μοιραστούν στα μικρότερα κόμματα. Εάν η σημερινή Τάση του εκλογικού σώματος, (που είναι η έστω και βραδεία συσπείρωση της Εκλογικής βάσης των δύο μεγάλων κομμάτων), συνεχιστεί η ΝΔ διεκδικεί 2η Έδρα από την πρώτη κατανομή. Για όλα τα άλλα κόμματα, η πιθανότητα να Εξασφαλίσουν έδρα είναι πολύ ισχυρή αλλά όχι βέβαιη. Βάσει του εκλογικού νόμου, η κατανομή των εδρών στα κόμματα που δεν συμπληρώσουν το εκλογικό μέτρο του 12,5% στον Νομό, προβλέπει πως όποιο κόμμα λάβει πανελλαδικά ποσοστό άνω του 3% δικαιούται έδρα στον Νομό. Εάν πιάσουν το 3% περισσότερα κόμματα από όσες είναι οι αδιάθετες έδρες από την πρώτη κατανομή, πρώτο έδρα λαμβάνει το μικρότερο κόμμα πανελλαδικά.
Εάν μπουν στην Βουλή οκτώ κόμματα (και ΑΝΕΛ - ΚΙΔΗΣΟ) τότε στην
Αχαΐα πρέπει να μοιραστούν 4 (ή και 3) έδρες τα έξι μικρότερα κόμματα.
Από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο (σε επίπεδο χώρας). Με βάση τα σημερινά δεδομένα λιγότερο σίγουρη έδρα έχει το ΠΟΤΑΜΙ και ΧΑ.
Σχετικές ετικέτες:Αχαΐαδημοσκόπησηδημοσκόπηση DATA RCΕκλογές 2015Πελοπόννησος
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων