11:06 | 16/1/15
Προτεραιότητα της Συγγρού οι αναποφάσιστοι, με την ελπίδα ότι σημαντικό ποσοστό εξ αυτών θα συσπειρωθεί γύρω από το Σαμαρά υπό το φόβο του ΣΥΡΙΖΑ και με τη γνώση ότι η αποχή ενισχύει το πρώτο κόμμα. Για αυτό και συνεχίζεται ο πόλεμος για τη φορολογία, αλλά και η επιχείρηση πολιτικής απομόνωσης της Κουμουνδούρου. Διαβάστε το ρεπορτάζ
H καταπολέμηση της αποχής και η προσέλκυση των κατά βάση κεντρώων αναποφάσιστων ψηφοφόρων αποτελούν τα δύο κρίσιμα στοιχήματα της Νέας Δημοκρατίας εν όψει της 25ης Ιανουαρίου.Η αποχή είναι ο μεγάλος “εχθρός”, καθώς παραδοσιακά ενισχύει το πρώτο κόμμα. Το 2009 άλλωστε σε αυτό τον παράγοντα αποδόθηκε η έκταση της ήττας, καθώς η συσπείρωση της Ν.Δ είχε πέσει στο 64% και παρά τη μεγάλη διαφορά το ΠΑΣΟΚ δεν είχε λάβει σημαντικά υψηλότερο αριθμό ψήφων.
Σε απόλυτους αριθμούς η Ν.Δ το 2009 είχε λάβει 2,295,719 ψήφους ενώ το 2007 2,994,979. Το ποσοστό της αποχής είχε φτάσει το 30%, έναντι 26% το 2007. Στις εκλογές του Μαϊου 2012 άγγιξε το 35% και τον Ιούνιο το 37,5%.
Ο φόβος υψηλού ποσοστού αποχής και σε αυτές τις εκλογές προκαλεί ανησυχία στο πρωθυπουργικό επιτελείο για μία μη διαχειρίσιμη ήττα , καθώς για τον Αντώνη Σαμαρά το ζήτημα είναι να χάσει τουλάχιστον με μικρή διαφορά ώστε να παραμείνει χωρίς προβλήματα στην ηγεσία.
Κρίσιμη είναι και η συμπεριφορά των αναποφάσιστων, στους οποίους προσβλέπει η Ν.Δ με γαλάζια στελέχη να επικαλούνται στοιχεία που δείχνουν ότι σημαντικό ποσοστό αυτών αμφιταλαντεύεται μεταξύ Ν.Δ και Ποταμιού. Και εδώ το ζητούμενο είναι να πάνε να ψηφίσουν και όχι μόνο να μην οδηγηθούν στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να ψηφίσουν Ν.Δ λόγω του φόβου για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τη φορολογική πολιτική της επόμενης ημέρας, λαμβάνοντας υπόψη ότι ναι μεν το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων δηλώνει υπέρ της παραμονής στο ευρώ.
Τα ίδια στοιχεία όμως δείχνουν και πως το 70% των αναποφάσιστων τοποθετείται πολιτικά στο κέντρο και εκεί θα κριθεί η πολιτική μάχη, παρά την εμμονή του Μαξίμου να στρέφει το βλέμμα προς τα δεξιά. Δηλώσεις όπως της Ραχήλ Μακρή περί κοπής ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος και του Ευκλείδη Τσακαλώτου για φορολόγηση με βάση το περιουσιολόγιο, αξιοποιούνται ως προς αυτό το στόχο.
Ταυτόχρονα, η Ν.Δ με το βλέμμα πάντα στους αναποφάσιστους και τους δυσαρεστημένους γαλάζιους που σκέπτονται το δρόμο της αποχής, επισείει την απειλή της ακυβερνησίας με βάση το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή δεν δείχνουν αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ν.Δ θα επένδυε στην παρουσίαση του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα πολιτικά απομονωμένο κόμμα χωρίς πιθανούς κυβερνητικούς συμμάχους την επόμενη ημερα και πράγματι ο κ.Σαμαράς συνδυάζει την επιχείρηση αυτή με την προσπάθεια δημιουργίας ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι χθες στο Περιστέρι έκανε λόγο για «αδυναμία» συμμαχιών, την οποία όπως υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ βάφτισε αυτοδυναμία επειδή δεν έχει με ποιον να πάει. Και εκτίμησε ότι ο κόσμος “προσδοκά όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να δώσουν τη μάχη” προσθέτοντας ότι “εγώ λέω ότι και αυτοδύναμος να είμαι, ως Ν.Δ, αυτοί θα είναι μαζί μου. Σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για πρόοδο μέσα στην Ευρώπη.”
Ο κ.Σαμαράς μάλιστα δε θέτει το δίλημμα των εκλογών σε κομματική αλλά σε εθνική βάση, υποστηρίζοντας ότι: “Στις 25 Ιανουαρίου δεν αποφασίζουμε ποιο κόμμα θέλουμε, αλλά σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας”.
Και ο γραμματέας της Ν.Δ Ανδρέας Παπαμιμίκος καλεί τους ανθρώπους του “μεταρρυθμιστικού κέντρου” που “ασπάζονται την κοινή λογική, το ευρωπαϊκό όραμα και επιζητούν τις μεταρρυθμίσεις” να συσπειρωθούν στη Ν.Δ και να γίνουν ρυθμιστές της επόμενης μέρας, υποστηρίζοντας ότι: “Κάθε άλλη ψήφος, μας βάζει σε περιπέτειες”.
Πηγή: news247.gr
Σχετικές ετικέτες:Αντώνης ΣαμαράςΕκλογές 2015ΝΔΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων