15:28 | 19/3/15
Έλεγχο στο ΤΑΙΠΕΔ σε σχέση με τα έσοδα του και την απομείωση του δημόσιου χρέους ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Μάρδας
Σε έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ για να διαπιστωθεί αν τα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας χρησιμοποιήθηκαν κανονικά για την απομείωση του δημόσιου ελληνικού χρέους θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑνΕλ, Δημήτρη Καμμένου.Ο κ. Καμμένος τόνισε την ανάγκη διαχειριστικού ελέγχου στο ΤΑΙΠΕΔ τόσο γιατί διαπιστώνονται, όπως είπε, «πάρα πολλά έξοδα που αγγίζουν τα όρια της νομιμότητας», όσο και για να ξεκαθαρίσει η θολή εικόνα που υπάρχει σχετικά με το σύνολο των χρημάτων που έχει δοθεί από το Ταμείο για την απομείωση του χρέους της χώρας.
Όπως υποστήριξε ο κ. Καμμένος, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται ότι τα έσοδα που εισέπραξε το ΤΑΙΠΕΔ από την αξιοποίηση μέχρι σήμερα της ακίνητης δημόσιας περιουσίας και πήγαν απευθείας στην εξυπηρέτηση του δημόσιου ελληνικού χρέους, πλησιάζουν συνολικά τα 3.020.000.000 ευρώ, ποσό το οποίο εκτίμησε ότι ήταν πολύ χαμηλό. Επισήμανε δε, ότι τα δύο τελευταία χρόνια πήγε μόλις 1 δισ. ευρώ για την απομείωση του χρέους.
Ενδεικτικό, όπως είπε, ήταν και το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, όταν του έθεσε το ζήτημα αυτό. «Αν τυχόν διαπιστωθεί ότι τα χρήματα από τις πωλήσεις ακινήτων του δημοσίου δεν πήγαν για την απομείωση του χρέους, θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα διαπραγματευτικά μας όπλα, καθώς δύο από τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ που είναι εκπρόσωποι των δανειστών, φαίνεται να ενήργησαν σε βάρος του Ταμείου» του είπε- σύμφωνα με τον κ. Καμμένο- ο κ. Βαρουφάκης.
Από την πλευρά του, ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι θέλει να ερευνήσει αν πράγματι τα δύο τελευταία χρόνια πήγε μόλις 1 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις για την εξόφληση του χρέους. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι από μια πρώτη εικόνα, φαίνεται το σύνολο των χρημάτων από τις αποκρατικοποιήσεις να πήγαινε για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά να υπάρχει μια λάθος εντύπωση επειδή τα λεφτά, πριν το 2013, έμπαιναν σε διαφορετικό λογαριασμό. «Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα δούμε αν ένα μικρό ποσό δεν πήγε στον σκοπό που έπρεπε» συμπλήρωσε, συμφωνώντας παράλληλα ότι αυτή η απογοητευτική εικόνα των εσόδων είναι ένα καλό διαπραγματευτικό χαρτί.
«Πουλήθηκαν φιλέτα και έδωσαν μόλις 5 δισ. ευρώ, όταν στο Ζάππειο 1, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έλεγε την ιστορία ότι μέρος της εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας και τολμηρές αποκρατικοποιήσεις θα οδηγούσε σε έσοδα 50 δισ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Μάρδας και πρόσθεσε: «Το γεγονός πάντως, ότι πουλήθηκαν φιλέτα και έδωσαν μόλις 5 δισ. ευρώ, εγείρουν ερωτήματα που συνδέονται με την απαξίωση της δημόσιας περιουσίας. Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο γεγονός ή σκοπιμότητα. Ο Στίγκλιτς το αποκαλούσε «δωροδικοποίηση». Κάποιοι που έχουν προσωπικά οφέλη και ξυρίζουν περιουσίες δημοσίου. Αυτό το έχουμε δει. Αν είναι δωροδικοποίηση κατά Στίγκλιτς απομένει ενδελεχής έρευνα για να διαπιστωθεί».
Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για εγκλήματα που έχουν συμβεί με τις αποκρατικοποιήσεις, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να πουλήσουμε κρατική περιουσία, γιατί σε αυτή τη φάση κερδίζει μόνο ο αγοραστής και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, γιατί κάποια στιγμή θα μείνουμε χωρίς ασημικά και αυτά είναι επικίνδυνα ζητήματα».
«Ο έλεγχος στο ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχιστεί όχι μόνο για τα τρία τελευταία χρόνια αλλά και για τα προηγούμενα, ώστε να υπάρξει μια καθαρή εικόνα και για τα φιλέτα που πουλήθηκαν και για το αν τα χρήματα από την πώλησή τους πήγαν για την απομείωση του χρέους» κατέληξε ο κ. Μάρδας.
Πηγή: ΑΠΕ
Σχετικές ετικέτες:Δημήτρης Μάρδαςδημόσια περιουσίαελληνικό χρέοςΟικονομίαΤΑΙΠΕΔυπουργείο οικονομικών
Σχετικά άρθρα