Βαρβιτσιώτης: Δεν βλέπω πρόσωπο στη ΝΔ που να έχει μεγαλύτερη αποδοχή από τον Σαμαρά | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Βαρβιτσιώτης: Δεν βλέπω πρόσωπο στη ΝΔ που να έχει μεγαλύτερη αποδοχή από τον Σαμαρά

18:03 | 9/3/15
Βαρβιτσιώτης: Δεν βλέπω πρόσωπο στη ΝΔ που να έχει μεγαλύτερη αποδοχή από τον Σαμαρά

Για τους επίδοξους διεκδικητές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, για το μέλλον του κόμματος και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μίλησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι αυτή τη στιγμή ο καταλληλότερος να βρίσκεται στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος επεσήμανε ότι "σε περίοδο αχαρτογράφητων πολιτικών εξελίξεων, το κόμμα δεν χρειάζεται να μπει σε ένα βαθύ κύκλο εσωστρέφειας".

Αυτό υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του κόμματος σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84. "Εγώ δεν βλέπω το πρόσωπο να συγκεντρώνει τη λαϊκή αποδοχή ώστε να μπορεί να έχει ευρύτερη απήχηση, από ότι έχει σήμερα ο κ. Σαμαράς. Διότι περί αυτού μιλάμε. Δεν μιλάμε αν είναι καλός ο ένας ή κακός ο άλλος. Δεν είναι θέμα αν μου αρέσει ο κ. Σαμαράς ή δεν μου αρέσει ο κ. Σαμαράς. Είναι το ποιο πρόσωπο θα μπορούσε να δώσει σήμερα ευρύτερη απήχηση κοινωνικά από αυτή που έχει σήμερα η παράταξη μας. Αυτό είναι το ζητούμενο για ένα κόμμα εξουσίας", επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: "Ο κ. Σαμαράς έχει καταρχάς μία αξιοπιστία στο εξωτερικό. Αυτό είναι θετικό όχι μόνο για τον κ. Σαμαρά, αλλά και για τη χώρα. Δεύτερον, θεωρώ ότι ο κ. Σαμαράς είναι ένας από τους Πρωθυπουργούς της χώρας που δούλεψε σκληρά και αυτό αποτυπώθηκε στη συνείδηση του κόσμου, ενώ πέτυχε τον στόχο που έβαλε παραμονές των εκλογών του 2012. O στόχος, άλλωστε, ήταν να σταθεροποιηθεί η χώρα στη «Ζώνη» του Ευρώ και, τρίτον, θεωρώ ότι αν υπήρχε σήμερα η προσωπικότητα στη Νέα Δημοκρατία που θα συγκέντρωνε τη λαϊκή αποδοχή για την αντικατάσταση του κ. Σαμαρά, θα είχαν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες διαδοχής του".

Για τα σενάρια επανόδου του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, δήλωσε: "Ο κ. Καραμανλής δεν θέλει να επιστρέψει. Δεν βάζω στο μυαλό μου κάποιο σενάριο που ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής δεν θέλει να υπηρετήσει. Ο κ. Καραμανλής είναι σαφέστατα μία πολιτική προσωπικότητα με ευρύτατη απήχηση στη Νέα Δημοκρατία και στην κοινωνία. Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος σήμερα -δια μέσου της σιωπής του- έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον ακόμη περισσότερων ανθρώπων από εκείνους που τον ψήφισαν το 2009. Ο ίδιος, όμως, σε όλους τους συνομιλητές του, μεταξύ των οποίων και σε μένα, δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για να επανέλθει ως Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας".

Σχετικά με τα πρόσωπα της Ντόρας Μπακογιάννη, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και άλλων που θα μπορούσαν να δώσουν μία άλλη προοπτική στη Νέα Δημοκρατία, απάντησε: "Αν τεθεί θέμα ηγεσίας η συζήτηση θα γίνει και για πρόσωπα της νεότερης γενιάς. Θέμα ηγεσίας, όμως, δεν τίθεται. Εγώ σας είπα ξεκάθαρα ότι έχουμε μπροστά μας αχαρτογράφητες πολιτικές εξελίξεις. H Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να μπει σε μία διαδικασία εσωστρέφειας, εκτιμώντας μάλιστα προσωπικά ότι η Κυβέρνηση δεν θα έχει ισχυρή κοινοβουλευτική ισχύ για να περάσει την οποιαδήποτε συμφωνία με τους Εταίρους. Δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε 92 – 68 στην Κεντρική του Επιτροπή για αυτό που παρουσίασε ως τεράστια επιτυχία, που είναι η επιστολή του Βαρουφάκη προς το Eurogroup και η οποία σήμερα φαίνεται ότι στην εξειδίκευση των μέτρων δε γίνεται δεκτή από το Eurogroup. Θεωρώ ότι θα έχουμε παρά πολλές εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία σήμερα το μόνο που δεν πρέπει να κάνει είναι το να συζητήσει αν μας αρέσει ή δεν μας αρέσει ο Αντώνης Σαμαράς".

Αναφορικά με την ενέργειά του να μην ψηφίσει την Ζωή Κωνσταντοπούλου για Πρόεδρο της Βουλής: "Προσωπικά, άσκησα κριτική στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας για την επιλογή να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ζωής Κωνσταντοπούλου ως Προέδρου της Βουλής. Γιατί θεωρώ ότι η κ. Κωνσταντοπούλου είναι πρόσωπο  το οποίο δεν ενώνει. Δεν είναι ένα πρόσωπο σύνθεσης. Δεν είναι ένα πρόσωπο το οποίο μπορεί να εκφράσει το σύνολο των βουλευτών και, βέβαια, να εγγυηθεί και τη διεξαγωγή σωστών συζητήσεων στη Βουλή. Και, δυστυχώς, έχω επιβεβαιωθεί από τις πρώτες, κιόλας, τρεις συνεδριάσεις της Βουλής για τη θέση μου αυτή. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να “εξάγει” στο Κοινοβούλιο το εσωτερικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ".

Αναφορικά με το αν χρειάζεται ή όχι έκτακτο συνέδριο στη Νέα Δημοκρατία: "Εγώ δε θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή , μέσα στην περίοδο των αχαρτογράφητων νερών και των ρευστών πολιτικών εξελίξεων, εκείνο που χρειάζεται η νέα Δημοκρατία είναι ένας βαθύς κύκλος εσωστρέφειας. Θεωρώ ότι θα πρέπει να συζητήσει για την στρατηγική της το από εδώ και πέρα , αλλά θεωρώ, επίσης, ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να βρεθεί σε έναν  κύκλο εσωστρέφειας".

Για την πορεία της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους: "Υπάρχει θέμα άρνησης από ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ της πολιτικής πραγματικότητας. Θεωρώ πολύ ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση η οποιαδήποτε συμφωνία για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, να έρθει χωρίς κάποια μέτρα. Αυτά τα μέτρα σήμερα δεν φαίνεται η κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και η ίδια η Κυβέρνηση, να μπορεί να τα περάσει. Άρα θα υπάρξουν σαφέστατα πολιτικές εξελίξεις".

Σχετικά με τα σενάρια περί Οικουμενικής Κυβέρνησης ή μιας κυβέρνησης ευρύτερης από το υπάρχον πολιτικό πλαίσιο: "Αν η κυβέρνηση Ανεξαρτήτων Ελλήνων και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ικανή να περάσει μία συμφωνία με του Ευρωπαίους Εταίρους, η οποία θα περιλαμβάνει μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, κάτι πρέπει να γίνει για να αρθεί το αδιέξοδο. Από την πλευρά μας ως Νέα Δημοκρατία οφείλουμε να εγγυηθούμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ο τρόπος, όμως, που θα συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι απλά για να είμαστε το «δεκανίκι» μίας κυβέρνησης, η οποία αδυνατεί να λαμβάνει και τα δύσκολα μέτρα".

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών