12:01 | 21/4/15
Τι καταγράφει έρευνα του πανεπιστημίου Μακεδονίας για την δημοτικότητα της Κυβέρνησης, του πρωθυπουργού αλλά και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης - Πώς αξιολογούν οι πολίτες τις τελευταίες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις
Φόβο μπροστά σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ, ρωγμές στη δημοτικότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και αποδοκιμασία της απόφασης του Αντώνη Σαμαρά να παραμείνει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μετά την εκλογική ήττα καταγράφει -μεταξύ άλλων- νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο Μακεδονία για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, που διενεργήθηκε το διάστημα από 15 έως 17 Απριλίου.Εν μέσω των εξελίξεων των προηγούμενων ημερών, με την κατάληψη στα Προπύλαια και τη διαχείριση του ζητήματος των παράνομων μεταναστών, ο κ. Τσίπρας παραμένει μεν ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, ωστόσο οι θετικές γνώμες μετρώνται στο 55,5%, έναντι 70% που ήταν στις εθνικές εκλογές. Στο 15% μετρώνται οι θετικές γνώμες για τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά. Σε ερώτημα για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της προέδρου της Βουλής από την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, αρνητικά την αξιολογεί το 47,5% των ερωτηθέντων και θετικά το 39%.
Με άριστα το 10, η κυβέρνηση «περνάει» τη βάση μόνο στον τομέα εξωτερικής πολιτικής-άμυνας, όπου ο μέσος όρος βαθμολογίας που της δίνουν οι πολίτες είναι 5,5. Στους υπόλοιπους τομείς, οι επιδόσεις αξιολογούνται ως αρνητικές και ειδικότερα: στην οικονομία 4,6, στη μετανάστευση 3, στην εγκληματικότητα και ασφάλεια 3,7 (εμφανίζονται ως οι «μαύρες τρύπες» στην κυβερνητική εικόνα), στην Παιδεία 4,2, στη Δημόσια Διοίκηση 4,5, στην Υγεία 4,4. Η θετική αποτίμηση των κυβερνητικών επιδόσεων στην εξωτερική πολιτική και άμυνα αποτυπώνεται και στις απαντήσεις για το πρόσφατο ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, το οποίο οι πολίτες αποτιμούν θετικά και μάλλον θετικά σε ποσοστό 59,5%. Όσον αφορά την κατάληψη στην Πρυτανεία, το 68% των πολιτών τάχθηκαν υπέρ της παρέμβασης της αστυνομίας για να σταματήσει η κατάληψη.
Οι πολίτες, στην πλειονότητά τους και σε ποσοστό 52,5%, θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το σύνολο των προεκλογικών της υποσχέσεων, έναντι 44% που πιστεύει πως όχι. Την ίδια στιγμή, το 45,5% θεωρεί ότι η ακολουθούμενη στρατηγική διαπραγμάτευσης είναι σωστή, έναντι 39,5% που πιστεύει πως όχι. Να σημειωθεί ότι στις αρχές Φεβρουαρίου, στο ίδιο ερώτημα με τη διαπραγματευτική στρατηγική, εμφανιζόταν να συμφωνεί το 72% των πολιτών.
Επιπλέον, αυξητική είναι η τάση του αριθμού των πολιτών που απαντούν ότι το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ τούς προξενεί φόβο, με το σχετικό ποσοστό να διαμορφώνεται στο 56%, έναντι 45,5% τον προηγούμενο μήνα. Αυξητική είναι η τάση απαισιοδοξίας όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, με το 41,5% να πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερέψει το επόμενο 12μηνο.
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςδημοσκόπησηκυβέρνησηΠανεπιστήμιο ΜακεδονίαςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα