Τις επόμενες μέρες το τελικό σχέδιο του νέου Π.Δ για τους λογοθεραπευτές | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τις επόμενες μέρες το τελικό σχέδιο του νέου Π.Δ για τους λογοθεραπευτές

22:28 | 21/4/15
tis-epomenes-meres-to-teliko-shedio-tou-neou-pd-gia-tous-logotherapeutes

Έντονες οι αντιδράσεις των λογοθεραπευτών για το υπό διαβούλευση ΠΔ

Πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας σύσκεψη μεταξύ στελεχών του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και του γραφείου του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, με θέμα την επικείμενη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άδεια άσκησης του επαγγέλματος των λογοθεραπευτών.

Με αυτή τη συνάντηση ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαφών του υπουργείου Υγείας με τους συναρμόδιους Φορείς και τους επαγγελματικούς συλλόγους του κλάδου. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τηςανοιχτής διακυβέρνησης (opengov.gr) .

Μετά το πέρας των παραπάνω ενεργειών, διαπιστώθηκε σύγκλιση των απόψεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων δικαιώνοντας την πρωτοβουλία του υπουργείου να αντικαταστήσει το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα μέσα από διαδικασίες δημοσίου διαλόγου.

Τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο του νέου Π.Δ. το οποίο αναθεωρείται στα σημεία και εμπλουτίζεται ενσωματώνοντας και προτάσεις των φορέων.

Θυμίζουμε ότι το νέο ΠΔ έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδας. Η δημόσια διαβούλεση ολοκληρώθηκε στις 7 Απριλίου συγκεντρώνοντας 476 σχόλια με τα περισσότερα εξ αυτών – 354 – να αφορούν το άρθρο 1 που ορίζει τα εξής:

1. Για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή απαιτείται:
α. Πτυχίο του Τμήματος Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) ή

β. Πτυχίο της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) με τα πτυχία της ημεδαπής ή

γ. Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ισότιμο και όχι αντίστοιχο και άδεια άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή στο εξωτερικό ή αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα διετής (2ετής) τουλάχιστον κύρια επαγγελματική απασχόληση ως Λογοθεραπευτής στην ημεδαπή ή αλλοδαπή ή

δ. Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής ή της ημεδαπής και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στη Λογοθεραπεία της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) έτους αναγνωρισμένος από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ισότιμος και άδεια άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή στο εξωτερικό ή αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα διετής (2ετής) τουλάχιστον κύρια επαγγελματική απασχόληση ως Λογοθεραπευτής στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή ή

ε. Απόφαση αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 38/2010 (Α΄78/ Οδηγία 2005/36/ΕΚ).



Αν κάνουμε μια σύγκριση με το προηγούμενο ΠΔ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ 176 στο άρθρο 1 για τη χορήγηση βεβαίωσης αναφέρονταν ότι απαιτείται:



α) Πτυχίο του Τμήματος Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) ή
β) Πτυχίο της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) με τα πτυχία της ημεδαπής ή
γ) Απόφαση αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 38/2010 (Α΄78)(Οδηγία 2005/36/ΕΚ).

Συγκρίνοντας κανείς τα σχετικά με τη χορήγηση της άδειας άσκησης διαπιστώνουμε ότι στο ΠΔ του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε πριν μερικές μέρες εισάγονται άλλες δυο κατηγορίες:

γ. Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ισότιμο και όχι αντίστοιχο και άδεια άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή στο εξωτερικό ή αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα διετής (2ετής) τουλάχιστον κύρια επαγγελματική απασχόληση ως Λογοθεραπευτής στην ημεδαπή ή αλλοδαπή ή

δ. Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής ή της ημεδαπής και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στη Λογοθεραπεία της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) έτους αναγνωρισμένος από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ισότιμος και άδεια άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή στο εξωτερικό ή αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα διετής (2ετής) τουλάχιστον κύρια επαγγελματική απασχόληση ως Λογοθεραπευτής στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή



Το ΔΣ του ΣΕΛΛΕ προχώρησε στη συλλογή υπογραφών με ψήφισμα διαμαρτυρίας με το οποίο εκφράζει την αντίθεσή του στην αντικατάσταση του ΠΔ176/31.12.14, ΦΕΚ Α279, με το οποίο καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του λογοθεραπευτή. Η ψηφοφορία έχει κλείσει και έχουν συγκεντρωθεί 2.582 υπογραφές.

Τις προσπάθειας του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδας (ΣΕΛΛΕ) για τη μη κατάργηση του ΠΔ 176/31.12.14 στηρίζουν ο Σύλλογος Εργοθεραπευτών, η Ένωση Οδοντοτεχνολόγων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων.

Επιστολές προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Ξάνθο έχουν αποστείλει η Πρόεδρος του Τμήματος Λογοθεραπείας ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Αρχοντώ Τερζή καθώς και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ευριπίδης Γλαβάς.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου τονίζει στο κείμενό του ότι « με το άρθρο 1 παράγραφος δ ουσιαστικά καταργούνται τα πτυχία των Τμημάτων Λογοθεραπείας και συνεχίζει αναφέροντας ότι με το ΠΔ δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε ανεξαρτήτως βασικών σπουδών (πχ σε ένα μαθηματικό ή σε έναν πολιτικό μηχανικό) με ένα μεταπτυχιακό τίτλο ενός έτους να γίνεται λογοθεραπευτής!...Είναι το πρώτο αντικείμενο σπουδών κάποιου τμήματος ΑΕΙ που καταργείται από ένα μεταπτυχιακό. Κανείς δε γίνεται μαθηματικός, οικονομολόγος, πολιτικός μηχανικός, γιατρό ή νοσηλευτής με ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών».

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδας έχει καταθέσει υπόμνημα στο οποίο παρουσιάζει αναλυτικά τις θέσεις του επί του νέου ΠΔ ενώ προχώρησε και στην έκδοση νέου Δελτίου Τύπου που μεταξύ των άλλων αναφέρονται από την πρόεδρο του ΣΕΛΛΕ Φιλιώ Βλάχου τα ακόλουθα:

«Στην Ελλάδα του 2015, συμβαίνουν πρωτάκουστα πράγματα… Αν είσαι επιστήμονας σπουδαγμένος στη χώρα σου, ακολουθώντας τη δημόσια σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κι έχοντας περάσει από τις συμπληγάδες των πανελληνίων εξετάσεων, παλεύεις δεκαπέντε χρόνια για να προστατέψεις την επιστήμη σου και να κατοχυρώσεις τα επαγγελματικά σου δικαιώματα. Και μόλις τα καταφέρνεις, έρχεται μια νέα κυβέρνηση, σβήνει όλα όσα είχαν γράψει οι προηγούμενες, μετά από ατελείωτες συναντήσεις, συζητήσεις, διαβουλεύσεις, προτείνει ένα νέο ΠΔ, χωρίς να μπαίνει στον κόπο να επεξεργαστεί το προηγούμενο και χωρίς να δεσμεύεται για τον χρονικό ορίζοντα της υπογραφής του. Πάμε λοιπόν πάλι από την αρχή για έναν νέο γύρο αντιδράσεων, διαβουλεύσεων, διαπραγματεύσεων...

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με το σχέδιο ΠΔ που έθεσε προς διαβούλευση, απαξιώνει τα πτυχία που χορηγούν τα τετραετούς φοίτησης ΑΤΕΙ Λογοθεραπείας της χώρας, αφού τα εξισώνει με μονοετή μεταπτυχιακά "εξπρές" καθώς και με πτυχία του εξωτερικού, δίχως αναγνώριση αντιστοιχίας από το ΔΟΑΤΑΠ. Ο ΣΕΛΛΕ, ο πολυπληθέστερος σύλλογος λογοθεραπευτών της χώρας, μένει σταθερός στη θέση του: πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και ο νόμος να προστατέψει όχι μόνο τους επιστήμονες λογοθεραπευτές, αλλά κυρίως εκείνους τους πολίτες που αναζητούν τις υπηρεσίες τους. Το νέο σχέδιο ΠΔ επιτρέπει, για ακόμη μία φορά, την άσκηση του επαγγέλματος από άτομα που δεν διαθέτουν τουλάχιστον τα τυπικά προσόντα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και επιβαρύνοντας τον ήδη υπερχρεωμένο ΕΟΠΥΥ». 

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών