Μαξίμου προς Αμερικανό Πρέσβη: Δεν απελευθερώνουμε τρομοκράτες, σεβόμαστε τα Ανθρώπινα Δικαιώματα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μαξίμου προς Αμερικανό Πρέσβη: Δεν απελευθερώνουμε τρομοκράτες, σεβόμαστε τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

20:51 | 20/4/15
maksimoy-pros-amerikano-presvh-den-apeleytherwnoyme-tromokrates-sevomaste-ta-anthrwpina-dikaiwmata

Πώς απαντάνε κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου στο αυστηρό μήνυμα του Αμερικανού Πρέσβη, ο οποίος -αναφερόμενος σε ενδεχόμενη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού- έκανε λόγο για μη φιλική πράξη και έλλειψη σεβασμού από πλευράς της ελληνικής Κυβέρνησης

Άμεση ήταν η αντίδραση κυβερνητικών κύκλων στο αυστηρό μήνυμα που έστειλε ο Aμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, για τυχόν αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, συνεχίζοντας την αυστηρή γραμμή που έχει υιοθετήσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ζήτημα.

Ο κ. Πιρς σημείωσε πως εάν ο Ξηρός ή οποιοσδήποτε άλλος που έχει λερώσει τα χέρια του με αίμα Αμερικανών διπλωματών αποφυλακισθεί θα πρόκειται για μια "βαθιά μη φιλική πράξη" ("deeply unfriendly") και εξέφρασε την άποψη πως "η αποφυλάκιση των δολοφόνων δείχνει έλλειψη σεβασμού στη μνήμη αυτών που έχουν σκοτωθεί και παραβιάζει τα δικαιώματα των μελών των οικογενειών τους".

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυρίου Πιρς, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου έσπευσαν να διευκρινίσουν πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, ωστόσο, ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών.

"Η ισονομία, το κράτος δικαίου αλλά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι όπως αυτά ορίζονται από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελούν απαράβατες συνθήκες για μια δημοκρατική διακυβέρνηση. Το ίδιο, άλλωστε,ισχύει στο σύνολο των ευνομούμενων κρατών του κόσμου", λένε με νόημα και τονίζουν την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι στη νομοθεσία δεν πρέπει να προβλέπονται εξαιρέσεις και δεν πρέπει να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις.

Με βάση, λοιπόν, το νόμο που ψηφίζεται μια ορισμένη κατηγορία κρατουμένων –και αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως να έχουν αναπηρία πάνω από 80%- η ποινή τους μετατρέπεται σε κράτηση κατ’ οίκον με "βραχιολάκι".

Ο νόμος δεν έχει ως στόχο τον Σάββα Ξηρό ωστόσο και αυτός, όπως και άλλοι κρατούμενοι, πληρούν τις προϋποθέσεις για κατ’ οίκον κράτηση με "βραχιολάκι", ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Υπενθυμίζουν επίσης ότι εν λόγω πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98% και σημειώνουν ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού.

Προβάλουν μάλιστα το αντεπιχείρημα ότι η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος και τέλος επισημαίνουν ότι:

"Ο Υπουργός των ΗΠΑ, κ. Κέρι πράγματι τηλεφώνησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη, προκειμένου να του εκφράσει την ανησυχία του για τον Σ. Ξηρό. Ο πρωθυπουργός του εξήγησε το νόμο, ότι δεν αφορά τον Σ. Ξηρό, και ότι ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα, προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών. Και του εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να την αντιμετωπίσουν"

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών