09:44 | 20/4/15
Έχοντας να πληρώσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο 20μερο σε μισθούς, συντάξεις και δόσεις η κυβέρνηση εξακολουθεί να εκφράζει αισιοδοξία για λύση μέχρι τα τέλη Απριλίου
Για εποικοδομητικές συζητήσεις κάνει λόγο η Ελληνική πλευρά και πρόοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες δυο ημέρες κατά τη συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων στο Παρίσι.Τo Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να επιθυμεί και να μην αποκλείει λύση μέχρι τα τέλη του μήνα, αφού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι εξειδικευμένες και μπορούν να αποτελέσουν τη λύση προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων.
Μάλιστα δεν αποκλείεται η χρυσή τομή να έρθει ακόμα και μέσω ενός έκτακτου Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 11ης Μαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει εστιάσει στο θέμα της φορολογίας βάζοντας στο στόχαστρο τον κρυμμένο πλούτο, αλλά και τους «έχοντες». Δεν αποκλείεται μια λύση να είναι η επιβολή ενός νέου φόρου σε όσους επιλέγουν ακριβά καταλύματα για τις διακοπές τους.
Με αυτό τον τρόπο, ενδεχομένως η κυβέρνηση να αποφύγει το σκόπελο της αύξησης του ΦΠΑ που επιθυμεί η πλευρά των δανειστών, αλλά και της νομικής δυσκολίας να εξαιρεθούν από το καθεστώς έκπτωσης κάποια νησιά.
Στο τραπέζι σήμερα μέχρι και την Τρίτη αναμένεται να τεθούν τα σημεία αγκάθια που είναι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, με το Μέγαρο Μαξίμου να ξεκαθαρίζει πως δεν κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει.
Κοινοτικές πηγές ανέφεραν πως στο Brussels Group, υπήρξε μια καταρχήν συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα κινείται εκεί που επιθυμεί η Ελληνική πλευρά από 1,2 – 1,5% για το 2015-2016.
Χθες το πρωί συζητήθηκε και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπου και εκεί φαίνεται πως υπήρξε συμφωνία για τη συμμετοχή του κράτους. Η διαφωνία φέρεται να έγκειται στο που θα πάνε τα λεφτά που θα μπουν στα ταμεία, με την πλευρά των δανειστών να επιθυμεί να κατευθυνθούν αποκλειστικά στη «μαύρη τρύπα» του χρέους και όχι στην ανάπτυξη που θέλει η Αθήνα.
Στο τραπέζι της χθεσινής συζήτησης μπήκαν και φορολογικά θέματα, καθώς στη σύσκεψη συμμετείχε και η Κατερίνα Σαββαΐδου. Στη διαβούλευση τέθηκε και η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Εσόδων της οποίας ηγείται.
Κατά την συνεδρίαση του Brussels Group αποφασίστηκε η πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης του EuroWorking Group μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τετάρτη, δύο μέρες πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.
Συνεχίζεται η πίεση από το εξωτερικό
Την ώρα που το ζητούμενο της Ελληνικής πλευράς εξακολουθεί να είναι μια αμοιβαία επωφελής λύση και ένας έντιμος συμβιβασμός, οι πιέσεις από τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων δεν λένε να σταματήσουν.Ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε την Ελληνική κυβέρνηση να βιαστεί, προειδοποιώντας πως «μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά αν προκύψει κρίση», ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη να εμβαθύνει σε σχέση με τις προτάσεις που καταθέτει η Ελληνική πλευρά.
Από το «πάζλ» των χθεσινών δηλώσεων δεν έλειψε και ο «συνήθης ύποπτος» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εκτίμησε πως δεν φαίνεται να βρίσκεται λύση στη Ρίγα της Λετονίας.
Βασικό διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελληνική πλευρά, ως απάντηση σε όλες τις «ενοχλητικές φωνές» από το εξωτερικό είναι το γεγονός πως από ένα ενδεχόμενο Grexit κανείς δεν θα βγει ωφελημένος.
Κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να θέλουν να φέρουν σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση πετώντας της το μπαλάκι και καλώντας την να τοποθετηθεί αν όντως επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει στην υπογραφή μιας σειράς νέων υφεσιακών μέτρων.
Δημοψήφισμα ή εκλογές
Την ώρα που εντείνονται τα σενάρια, αλλά και οι δηλώσεις για δημοψήφισμα ή εκλογές, η κυβέρνηση εξακολουθεί να τονίζει πως είναι δεσμευμένη να δώσει λύση.Μετά τον Γιάννη Δραγασάκη πάντως και ο Αλέξης Μητρόπουλος με δήλωσή του στον ΣΚΑΙ ήρθε και τάραξε τα νερά τονίζοντας πως "ο έντιμος συμβιβασμός δεν είναι στις προθέσεις των δανειστών. Στο τραπέζι έχουν αφήσει ένα εκβιαστικό δίλημμα". Σε αυτό το πλαίσιο εκτίμησε πως η προσπάθεια της κυβέρνησης για μια συμφωνία ενδεχομένως να απαιτούσε την επικύρωση μέσω δημοψηφίσματος.
Είναι προφανές πως το σενάριο δημοψήφισμα ή εκλογές δεν ακούγεται καθόλου θετικά και στην πλευρά των δανειστών, οι οποίοι θα έβλεπαν ένα μεγάλο πισωγύρισμα των διαπραγματεύσεων σε μια τέτοια περίπτωση.
Σε αντίθεση με την προσφυγή στις κάλπες, το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα εξακολουθεί να πιστεύει πως η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας είναι ο μοναδικός δρόμος προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις των τεχνικών κλιμακίων που επιμένουν να μιλούν αποκλειστικά με την γλώσσα των αριθμών.
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΕκλογέςκυβέρνησηΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα