01:33 | 30/5/15
Παρουσιάστηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας
Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης για την καταπολέμηση της φτώχειας, παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε ημερίδα στο Ηράκλειο, με την συμμετοχή βουλευτών, του περιφερειάρχη, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, περιφερειακών συμβούλων, εκπροσώπων δήμων, κοινωνικών και εκπαιδευτικών φορέων, της Εκκλησίας Κρήτης, κ.ά.Όπως αναφέρθηκε κατά την ημερίδα, η Περιφέρεια Κρήτης θα συμβάλλει το επόμενο διάστημα με κονδύλια ύψους 66 εκ. ευρώ στην αντιμετώπιση της μάστιγας της φτώχειας που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση στο νησί. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι η Περιφέρεια του νησιού, είναι από τις πρώτες Περιφέρειες στη χώρα που έχουν ετοιμάσει τον στρατηγικό τους σχεδιασμό για την καταπολέμηση της φτώχειας, και τα κονδύλια που θα διαθέσει προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θα επιχειρηθεί να πολλαπλασιαστεί η χρηματοδότηση και με τη διεκδίκηση εθνικών πόρων.
Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, έκανε έκκληση για συνεργασία και συνέργεια όλων των κοινωνικών φορέων, με στόχο να μειωθεί το μεγάλο ποσοστό φτώχειας, που - όπως ανακοινώθηκε - ανέρχεται στο 20% του πληθυσμού στο νησί.
«Η χρηματοδότηση των 66 εκ. ευρώ για την Κρήτη δεν είναι αρκετή, και πρέπει να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε και άλλους πόρους από το υπουργείο» ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης. Πρόσθεσε πως τον συντονισμό θα έχει η Περιφέρεια Κρήτης, και δεσμεύθηκε ότι «θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διαχυθεί η χρηματοδότηση αυτή στις κατηγορίες ανθρώπων που πράγματι έχουν ανάγκη. Αυτό είναι το ζητούμενο και θα επιδιωχθεί πάση θυσία» ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης και ευχήθηκε «με το κλείσιμο της προγραμματικής περιόδου, να μην χρειαστούν ξανά άλλα τέτοια χρηματοδοτούμενα προγράμματα για τη φτώχεια».
Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας και συντονιστής της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την εκπόνηση Περιφερειακής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης Κρήτης, Γαβριήλ Αμίτσης, ανέφερε ότι η ομάδα του έχει προχωρήσει σε καταγραφή των τεχνικών στοιχείων σε θέματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στη Κρήτη με βάση τον αριθμό των ευεργετούμενων από κρατικές παροχές (οι οποίοι ανέρχονται σε 85.000) και τη στατιστική αποτύπωση της φτώχειας, όπου το 20%, όπως προαναφέρθηκε, ζει κάτω από το στατιστικό όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Γνωρίζουμε ποιοι είναι οι φτωχοί, αλλά δυστυχώς περί τα 30.000 άτομα στο νησί αδυνατούν να καλυφθούν από το κράτος» ανέφερε ο κ. Αμίτσης. Από το ΠΕΠ Κρήτης, δεσμεύονται και αξιοποιούνται για την περίοδο 2014-2020, πόροι 66 εκ. ευρώ για την καταπολέμηση της φτώχειας και του αποκλεισμού, ενώ σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να εντοπιστούν και άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Βαμβακάς, έκανε λόγο από πλευράς του για συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό, με στόχο «να δούμε το πλαίσιο των παρεμβάσεων που μπορούν να γίνουν από την Περιφέρεια Κρήτης και τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να βελτιωθούν ουσιαστικά οι συνθήκες διαβίωσης των ευπαθών ομάδων».
«Δυστυχώς υπάρχει αύξηση του ποσοστού των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε καθεστώς φτώχειας, ή σε ακραία φτώχεια» σημείωσε ο κ. Βαμβακάς και τόνισε ότι οι παρεμβάσεις αυτές, με την συνεργασία των κοινωνικών φορέων για την αντιμετώπιση της φτώχειας, θα συζητηθούν και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΗράκλειο ΚρήτηςΚρήτηφτώχεια
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων