Χατζηδάκης: Αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά, πολιτική κατανόηση από τους εταίρους | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Χατζηδάκης: Αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά, πολιτική κατανόηση από τους εταίρους

18:23 | 12/5/15
apofasistikothta-gia-metarrythmiseis-apo-thn-ellhnikh-pleyra-politikh-katanohsh-apo-toys-etairoys-zhta-o-xatzhdakhs

Σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ.Καραμανλής, Ιδρύματος Hanns Seidel και Ινστιτούτου Goethe, ο πρώην υπουργός ζήτησε η αντιπολίτευση “να απέχει από κάθε λαϊκιστική πρακτική”- αναφορά που ερμηνεύθηκε και ως αιχμή απέναντι σε όσους εισηγούνται η Ν.Δ να καταψηφίσει τη συμφωνία

Αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά, πολιτική κατανόηση από τους εταίρους ζήτησε ο Κωστής Χατζηδάκης σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ.Καραμανλής, Ιδρύματος Hanns Seidel και Ινστιτούτου Goethe.

Το ίδιο αίτημα είχε εκφράσει ο πρώην υπουργός και τον περασμένο Νοέμβριο όταν διαπραγματευόταν η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου σε μια αντίστοιχη συζήτηση του Ιδρύματος Hanns Seidel στις Βρυξέλλες.

Η σημερινή εκδήλωση είχε θέμα «Η Ευρώπη και η Ελλάδα στο σταυροδρόμι των Προκλήσεων» και ο κ.Χατζηδάκης σημείωσε καταρχήν ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να κάνει τη δική της της διαπραγμάτευση επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, χωρίς όμως να χάνει τους βασικούς στόχους: να ανακτήσει το ελληνικό δημόσιο την εμπιστοσύνη των αγορών και να καταστεί η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική.

“Για να γίνει αυτό απαιτούνται δύο προϋποθέσεις: υπεράσπιση στη διαπραγμάτευση κάθε θέσης που οδηγεί την Ελληνική οικονομία σε μια πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης, αλλά και επίγνωση του ρυθμιστικού πλαισίου της ευρωζώνης” προσθεσε με νόημα.

Ο κ.Χατζηδάκης υποστήριξε ότι θα ήταν λάθος να επιβεβαιωθεί μια ανάσχεση του μεταρρυθμιστικού κύματος, ένα «ξήλωμα του πουλόβερ» με σκοπό είτε την ικανοποίηση συντεχνιακών αιτημάτων είτε την εκπλήρωση προεκλογικών απωθημένων. Χαρακτήρισε επίσης άδικο για τις θυσίες των Ελλήνων ότι πλέον δε γίνεται συζήτηση για την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά το περιεχόμενο του τρίτου Μνημονίου που η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υπογράψει.

Τόνισε ωστόσο -και αυτό την ώρα που στο εσωτερικό της Ν.Δ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή εφόσον υπάρξει μία συμφωνία- πως το ζητούμενο τώρα είναι η χώρα να παραμείνει όρθια, να καταλήξουμε σε μια πραγματικά δίκαια και υποστηρικτική για την οικονομία συμφωνία.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να αποφύγει όχι το πολιτικό, αλλά το εθνικό κόστος και την αντιπολίτευση “να απέχει από κάθε λαϊκιστική πρακτική”- αναφορά που ερμηνεύθηκε και ως αιχμή απέναντι σε όσους εισηγούνται η Ν.Δ να καταψηφίσει τη συμφωνία.

“Ελπίζω παράλληλα ότι και οι εταίροι μας στη ευρωζώνη θα δείξουν την απαραίτητη κατανόηση και ευελιξία στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτές τις μέρες. Πρέπει να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή, να αποδείξουμε ότι μπορούμε να υπερβούμε στερεότυπα, επιβλαβείς δογματισμούς και έλλειψη πολιτικής θέλησης. Αυτό που σημειώνω τώρα, σημείωσα σε μια αντίστοιχη συζήτηση του Ιδρύματος Hanns Seidel στις Βρυξέλλες τον περασμένο Νοέμβριο, όταν διαπραγματευόταν η δική μας κυβέρνηση : Αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά, πολιτική κατανόηση από τους εταίρους μας”, κατέληξε ο κ.Χατζηδάκης.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών