Συμφωνία ή δημοψήφισμα; | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Συμφωνία ή δημοψήφισμα;

09:45 | 12/5/15
symfwnia-h-dhmopshfisma

Τι λέει το Μέγαρο Μαξίμου για την δήλωση του Eurogroup και ποιες οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Μάχη με τον χρόνο σε τεντωμένο σχοινί έχει να δώσει πλέον η κυβέρνηση, η οποία μέχρι τα τέλη Μαΐου πρέπει να βρει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η νέα συμφωνία πακέτο.
Το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στα τέλη του μήνα δεν θεωρείται καθόλου απίθανο και είναι, άλλωστε κάτι που θέλει και η Αθήνα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως η απόφαση του Eurogroup ήταν η αναμενόμενη και πως κατέγραψε την ικανοποίηση των εταίρων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις.
Αυτή η πρόοδος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οφείλεται  στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία στο πλαίσιο της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου.

Με δεδομένο το γεγονός ότι χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα (30 Ιουνίου λήγει η παράταση της δανειακής σύμβασης) στην ελληνική κυβέρνηση τονίζουν πως είναι απαραίτητο στοιχείο να επιταχυνθεί η διαδικασία, ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με σεβασμό τόσο στους κανόνες της Ευρωζώνης όσο και στη Δημοκρατία  στην Ευρώπη.
Παρ’όλα αυτά κυβερνητικές πηγές αναγνώριζαν πως η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί είναι όντως μεγάλη, ξεκαθαρίζοντας πως για ζητήματα όπως το εργασιακό και ασφαλιστικό, που το χάσμα είναι μεγάλο, πρέπει να προκριθεί η πολιτική λύση.

Το γεγονός ότι πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά και η αναγνώριση ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να κλείσουν είναι καλοδεχούμενο από την ελληνική κυβέρνηση.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης ο οποίος δήλωνε για την απόφαση πως «δεν εκπλαγήκαμε αρνητικά, απλώς θα μπορούσε να υπάρξει και κάτι περισσότερο»
Σε αυτό το πλαίσιο κορυφαία στελέχη εκτιμούν πως η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τη στάση της όσον αφορά  τη χαλάρωση της ρευστότητας προς την Ελλάδα. Όλα πλέον βρίσκονται στα χέρια του Μάριο Ντράγκι για τον οποίο ελπίζουν να προσλάβει με θετικό τρόπο τις αποφάσεις του Eurogroup.

Το δημοψήφισμα

Όπως διαμηνύεται, πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου «η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, δεσμευμένη πάντοτε από τη λαϊκή εντολή».

Σε αυτό το σημείο άλλωστε κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε πως «αν η συμφωνία που θα έρθει είναι έξω από την πρόσφατη εντολή τότε θα προσφύγουμε στον λαό», αφήνοντας για ακόμα μια φορά ανοιχτό το θέμα του δημοψηφίσματος.

Πολλές συζητήσεις, άλλωστε έχει προκαλέσει η αυριανή σύγκλιση του κυβερνητικού συμβουλίου στις 2 το μεσημέρι μια μόλις ημέρα μετά το Eurogroup, θέλοντας ο πρωθυπουργός να δώσει έναν εξαιρετικά έκτακτο χαρακτήρα σε αυτή του την απόφαση.

Είναι γεγονός πως επειδή οι εξελίξεις τρέχουν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να έχει από πολύς νωρίς το πράσινο φως των υπουργών για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης και τις κινήσεις «ματ» που ενδεχομένως σχεδιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην ατζέντα του σημερινού συμβουλίου θα μπει η διερεύνηση των επόμενων κινήσεων της ΕΚΤ, αλλά και η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα. Όπως και στο κυβερνητικό συμβούλιο της Κυριακής, στο τραπέζι αναμένεται να πέσει και το θέμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης το χαρακτήρισε «υπερόπλο», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «δεν είναι όπλο των δειλών».

Οι δηλώσεις πάντως των Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ δείχνουν πλέον ότι το θέμα του δημοψηφίσματος έχει συζητηθεί εκτενώς και εκτός των τειχών. Και από τη στιγμή που η νέα συμφωνία φαίνεται πως θα περιέχει νέα δημοσιονομικά μέτρα όλο και περισσότερα στελέχη εισηγούνται προς τον πρωθυπουργό πως το δημοψήφισμα ενδεχομένως "λύσει" τα χέρια της κυβέρνησης.

Υπάρχουν τα λεφτά για τον Μάιο

Μετά την καταβολή της δόσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας που ήταν δεσμευμένος, όπως έγινε γνωστό για το ΔΝΤ, για την είσπραξη της συνδρομής του, στο προσκήνιο ήρθε το θέμα των μισθών και των συντάξεων του Μαΐου.

«Ο πρωθυπουργός τήρησε τον λόγο του ότι δεν θα δώσει ούτε ευρώ από τα διαθέσιμα των ταμείων για να πληρώσει δόσεις», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, την ώρα που επεσήμαναν πως δεν θα έδιναν τα λεφτά στην Ουάσιγκτον αν δεν είχαν εξασφαλιστεί μισθοί και συντάξεις.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως ξεκαθαρίζουν πως τα λεφτά για τους μισθούς και τις συντάξεις του Μαΐου είναι από τώρα εξασφαλισμένα.

Διευκρίνιζαν μάλιστα ότι χρειάστηκε να βάλει το κράτος ακόμη 90 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να συμπληρωθεί το ποσό της δόσης του ΔΝΤ.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών