Κυνήγι για τα φορολογικά έσοδα, ενώ τα ταμεία αδειάζουν | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Κυνήγι για τα φορολογικά έσοδα, ενώ τα ταμεία αδειάζουν

10:01 | 9/6/15
kynhgi-gia-ta-forologika-esoda-enw-ta-tameia-adeiazoyn

Η μεγάλη πτώση των φορολογικών εσόδων τον Μάιο έχει ήδη αρχίσει να ροκανίζει επικίνδυνα το πρωτογενές πλεόνασμα - Φόβοι για επιστροφή στη σκοτεινή περίοδο των ελλειμμάτων - Ποια τα επόμενα κυβερνητικά βήματα

Με τον φόβο του πρωτογενούς ελλείμματος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση, μετά την πρωτοφανή καθίζηση που έχουν υποστεί τα φορολογικά έσοδα για τον μήνα Μάιο.

Το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,1 δισ. ευρώ που είχε εμφανίσει ο κρατικός προϋπολογισμός για το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2015 κινδυνεύει να εξανεμιστεί, αφού η μεγάλη πτώση των φορολογικών εσόδων τον Μάιο έχει ήδη αρχίσει να το «ροκανίζει» επικίνδυνα.

Οι πιο απαισιόδοξοι μάλιστα εκφράζουν έντονη ανησυχία για επιβεβαίωση των εξαιρετικά δυσοίωνων εκτιμήσεων των δανειστών για επιστροφή της Ελλάδας στη μαύρη περίοδο των ελλειμμάτων.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, βάσει των εκτιμήσεων των δανειστών, σε όρους προγράμματος δεν αποκλείεται ο κρατικός προϋπολογισμός να καταγράψει πρωτογενές έλλειμμα, ακόμη και 1,5 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2015.

Κατά τις πληροφορίες, η κακή εικόνα που εμφάνισαν τα δημόσια έσοδα τον Μάιο απειλεί ανοιχτά το πρωτογενές πλεόνασμα, ειδικά αν αντιληφθεί κανείς πως και αυτό είχε παραχθεί όχι λόγω της ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων, αλλά λόγω της δραστικής περικοπής των δαπανών.

Μπορεί τα αποτελέσματα από τη ρύθμιση των 100 δόσεων να κρίνονται ικανοποιητικά, όμως δεν φαίνεται να αρκούν για να δώσουν την πολυπόθητη ανάσα στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μόνο κατά τους δύο τελευταίους μήνες, οι εισπράξεις του δημοσίου από τη ρύθμιση των 100 δόσεων υπολογίζονται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.
Όμως δεν φαίνεται να επαρκούν για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των κρατικών ταμείων.

Τον δικό της αρνητικό ρόλο στη μάχη για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων διαδραμάτισε η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε σε ό,τι αφορά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων.

Η σχετική εφαρμογή - για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων - δεν έχει ακόμη ανοίξει...

Στην όξυνση του προβλήματος συνηγορούν και οι μεγάλες αλλαγές που σημειώθηκαν στα φορολογικά έντυπα.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών