16:49 | 15/6/15
Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα της Αττικής του 4ου αιώνα π.Χ.
Σε καλό δρόμο, αν και οριακά λόγω χρονοδιαγράμματος, βρίσκεται το έργο αποκατάστασης των δύο πύργων, που πλαισιώνουν το αρχαίο φρούριο των Αιγοσθένων στο Πόρτο Γερμενό, ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα της Αττικής του 4ου αι. π. Χ. και μια από τις αρχαιότερες ολόλιθες οχυρώσεις. «Το έργο πάει καλά, παρά το πολύ πιεστικό χρονοδιάγραμμα. Ευελπιστούμε ότι μέχρι τον Οκτώβριο, τουλάχιστον ο ένας από τους δύο πύργους θα έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για τον Νοτιοανατολικό, που ‘κατεβάσαμε' σχεδόν όλο κάτω, με πολύ σοβαρά προβλήματα στη βάση του, τα οποία όμως έχουν θεραπευτεί πλήρως. Ο Βορειανατολικός θα είναι έτοιμος οριακά. Ελπίζουμε σε μια μικρή παράταση ενός μήνα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών (ΕΦΑ), Ελένη Μπάνου.Τα δύο ενταγμένα σε ΕΣΠΑ έργα, που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο, ήταν από τα πλέον φιλόδοξα και απαιτητικά που είχε αναλάβει η τέως Γ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (το ένα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων). Ο βορειοανατολικός πύργος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 1981 και κινδύνευε με κατάρρευση, ο δε νοτιοανατολικός, εντυπωσιακός ως προς το σωζόμενο ύψος του (18 μ.), αλλά με σημαντικές φθορές να απειλούν τη στατικότητά του, κρίθηκε ότι μπορεί να «ξαναγεννηθεί» με την πλήρη και καθολική του αποκατάσταση. Κύριος λόγος για την παραπάνω απόφαση -που πάρθηκε μετά από επιστημονική συζήτηση στο ΚΑΣ τον Ιούλιο του 2013- ήταν ο διδακτικός χαρακτήρας που θα είχε το μνημείο για το πώς ήταν ο πύργος όχι μόνον αυτοτελώς, αλλά και στο πλαίσιο ενός οχυρωματικού συστήματος.
«Έχουμε βάλει τα δυνατά μας. Μας πήγε πίσω και ο καιρός. Όσο και να φαίνεται περίεργο, ο αέρας έχει επίπτωση στο έργο, καθώς δεν μπορεί να κινηθεί ο γερανός. Ακόμα και τώρα που έχει ζέστη, εκεί πάνω έχει αέρα κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να προβλέψεις», σημείωσε η έφορος. Με την αποκατάστασή τους, οι πύργοι θα δώσουν πνοή στην ακρόπολη των Αιγοσθένων, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία αρχαίας αμυντικής φρουρικής αρχιτεκτονικής που σώζει στην αυθεντική μορφή τους ακέραια μεγάλα τμήματα, αλλά και από τους ωραιότερους, κρυμμένους, αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας, που προσφέρονται για περιήγηση και θέαση προς τον κορινθιακό κόλπο, μόλις λίγα μέτρα από την όμορφη παραλία του Πόρτο Γερμενού.
Η Ακρόπολη των Αιγοσθένων, έκτασης 190 Χ 80 μ., βρίσκεται στην κορυφή ενός χαμηλού λόφου. Περιμετρικά ορίζεται από περίβολο με πύργους, οι οποίοι έχουν ισόδομη τοιχοδομία ενώ το τείχος έχει τραπεζιόσχημη, πολυγωνική ή και ακανόνιστη. Την εποχή ανέγερσής τους, τα Αιγόσθενα ήταν κώμη των Μεγάρων. Πιθανότατα χτίστηκε το 343 π. Χ. με τη βοήθεια των Αθηναίων, συμμάχους τότε των Μεγαρέων, με σκοπό την αντιμετώπιση του Θηβαϊκού κινδύνου, γι' αυτό και στο φρούριο εγκαταστάθηκε αθηναϊκή φρουρά.
Η θέση χρησιμοποιήθηκε ως και τα βυζαντινά χρόνια, όπως πιστοποιεί η πεντάκλιτη βασιλική του 5ου αι. μ.Χ., που κτίστηκε δίπλα στο νεώτερο μικρό εκκλησάκι της Παναγίας με αρχαίο οικοδομικό υλικό, αλλά και στα μεταβυζαντινά, όπως μαρτυρούν ερείπια κελιών, καθώς και το καθολικό μοναστηριού, ο μικρός ναός του Αγίου Γεωργίου.
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων