00:09 | 9/6/15
Ο υπουργός Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού εμφανίστηκε αντίθετος στην εφαρμογή της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου Επενδύσεων που επιδιώκουν ΗΠΑ και ΕΕ
"Η Ελλάδα έχει διατυπώσει την αντίθεση της και τις επιφυλάξεις της για τη συνέχιση αυτής της διαδικασίας υπό τους όρους που γίνεται σήμερα" σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, σχετικά με την αποτροπή της σύναψης και έγκρισης της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου Επενδύσεων (ΤΤΙΡ).Όπως επισήμανε ο κ. Σταθάκης η διαδικασία αυτή δεν αφορά το εμπόριο, και υπάρχουν τρεις ενότητες κριτικής για αυτή: α) γίνεται υπό ένα αυστηρό πλαίσιο αδιαφάνειας, β) αμφισβητεί τη δυνατότητα του κράτους ή της ΕΕ να αλλάξει τους όρους λειτουργίας σε διάφορους τομείς και δίνει τη δυνατότητα στον ιδιώτη επενδυτή να αμφισβητεί τη δυνατότητα του κράτους ή της ΕΕ να νομοθετεί και γ) ενστάσεις επιμέρους κρατών για επιμέρους ρυθμίσεις.
Τι είναι το TTIP;
Θυμίζουμε πως η TTIP αφορά την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP), που, αν τελικά επιτευχθεί, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά. Η συμφωνία συζητείται εδώ και δύο περίπου χρόνια εν κρυπτώ ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Για να μιλήσουμε με νούμερα, η συμφωνία TTIP αφορά 850 εκατ. κατοίκους, στους οποίους αντιστοιχεί το 45% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Υπολογίζεται ότι το εμπόριο που θα επηρεαστεί από την TTIP ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ ετησίως.Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ δεν είναι δικής μας πολιτική απόφαση
"Η κυβέρνηση επιδιώκει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για όλα τα λιμάνια της χώρας" επισήμανε παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δώσει μια εικόνα για τους επικείμενους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ένα θέμα που προκαλεί σοβαρούς εσωκομματικούς τριγμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα του ΟΛΠ τονίζοντας πως πρόκειται για πολιτική απόφαση της προηγούμενης απόφασης.
Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, βρίσκεται σε μια διπλή διαπραγμάτευση: με τους εταίρους μας σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κομμάτι (στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης) και, δεύτερον, για την ίδια τη σύμβαση και τη βελτίωσή της σε μια προσπάθεια να υπάρξει αλλαγή όρων χωρίς την ακύρωση της σύμβασης (είτε για μέρος του λιμανιού είτε για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του).
Όπως επισήμανε ο κ. Σταθάκης "η κυβέρνηση δεν θα είχε αυτήν την πολιτική για τον ΟΛΠ. Είχαν προαποφασιστεί αυτά, και είχε εγραφεί στον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει τους όρους".
Πηγή: ΑΠΕ
Σχετικές ετικέτες:Γιώργος ΣταθάκηςκυβέρνησηΟικονομίαΟΛΠΠολιτικήΣΥΡΙΖΑυπουργείο οικονομικών
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων