Στις Βρυξέλλες για τη λύση ο Αλέξης Τσίπρας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στις Βρυξέλλες για τη λύση ο Αλέξης Τσίπρας

09:57 | 24/6/15
stis-vrykselles-gia-th-lush-o-alekshs-tsipras

Διαστάσεις θρίλερ παίρνει το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες με τον Αλέξη Τσίπρα να φτάνει στην Βελγική πρωτεύουσα, την ώρα που τα μηνύματα που στέλνει το ΔΝΤ και η Γερμανική πλευρά είναι για άλλη μια φορά ανησυχητικά

Στις 12 το μεσημέρι προσγειώνεται στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός μετα από πρόσκληση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να συναντηθούν πριν το Eurogroup προκειμενου να υπαρξουν κάποιες τελευταίες συνεννοήσεις. Όλα αυτά πριν οι υπουργοί Οικονομικών κληθούν να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους για την Ελλάδα στις 8 το βράδυ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί τόσο με τον Μάριο Ντράγκι όσο και με την Κριστίν Λαγκάρντ με το ΔΝΤ να εγείρει αντιδράσεις πιστεύοντας πως τα μέτρα που προτείνει η ελληνικη πλευρά είναι υφεσιακά και εκτιμώντας πως ήδη η ελληνική οικονομία ειναι υπερφορολογημένη.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα πιο πολύ από τη στιγμή που η Γερμανία έχει διαμηνύσει πως δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που δεν θα έχει την σφραγίδα του ΔΝΤ.

Το γεγονός πραγματοποίησης αυτής της νέας τετραμελούς μαρτυρά πως υπάρχουν ακόμα κάποια πολύ σκοτεινά σημεία που θα πρέπει να ξεπεραστούν.

Στην ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες ¨θόρυβο" έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του Επιτρόπου Μοσκοβισί σε Έλληνες ευρωβουλευτές για παράταση, που αναμένεται να συμφωνήσουν θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση. Εκεί θα προβλέπεται η επέκταση του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2015, χωρίς όμως να υπάρχουν αναφορές για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που ζητά επιτακτικά η Αθήνα.

Οι Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης έχουν επιδοθεί σε έναν πυρετό διαβουλεύσεων με ανταλλαγή μηνυμάτων και κειμένων με τους θεσμούς προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.

Η διαπραγμάτευση κινείται πάνω σε 3 άξονες.


1. Τα προαπαιτούμενα που αφορούν τα δημοσιονομικά μέτρα των 8 δις. ευρώ και αποτελούν το μεγάλο αγκάθι αυτή τη στιγμή.

2. Το ζήτημα του χρέους, που σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές είναι το θέμα που έχει προχωρήσει λιγότερο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ήταν πολύ πιο εποικοδομητική η συζήτηση που εγινε στη Σύνοδο της Δευτέρας από ότι στο Eurogroup, εκτιμώντας πως είναι κάτι που θα κλείσει στο τέλος και θα είναι σαν ¨το κερασάκι στην τούρτα¨.
Σε αυτό το σημείο έρχονται και επισημαίνουν και τις διαφωνίες που έχουν οι θεσμοί μεταξύ τους για το θέμα του χρέους.

3. Το επενδυτικό που είναι και το πιο εύκολο κομμάτι, καθώς δεν έχουν παρουσιαστεί αποκλίσεις.
Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η λίστα με τα προαπαιτούμενα, τα οποία πρέπει να περάσουν αμέσα τις επόμενες ημέρες απο την ελληνική Βουλή.
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο NEWS 247 εξέφραζε τον φόβο του μήπως τελικά οι  δανειστες  εγείρουν και άλλες απαιτήσεις που έχουν να κάνουν για παράδειγμα με τον ΦΠΑ ή και το συνταξιοδοτικό. Σε αυτή την περίπτωση η ελληνική πλευρά πλέον δεν θα έχει άλλα περιθώρια ευελιξιών και σαφώς τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Συντονιστή της Διαπραγματευτικής Ομάδας Ευκλείδη Τσακαλώτου για το πως αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά όλο τον θόρυβο που έχει προκληθεί όσον αφορά την επικείμενη συμφωνία.

¨Θα είναι μια συμφωνία με πολλούς πυλώνες (χρέος - αναπτυξιακό πακέτο) και η κρίση του καθένος και της καθεμίας θα πρέπει να γίνει στο συνόλο της. Μπορεί να έχει αρνητικά, αλλά θα έχει και θετικά και μόνο στο τέλος θα ξέρουμε που έκατσε η μπίλια στο τελικό ισοζύγιο. Επιπλέον στα μέτρα έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια στη διαπραγμάτευση τα βάρη να τα σηκώσουν αυτοί που μέχρι τώρα δεν τα έχουν σηκώσει και μπορούν να σηκώσουν κάτι παραπάνω. Και άρα δεν μπορούμε να απομονώσουμε κάποιους αριθμούς χωρις να εξετάσουμε τη μεγαλύτερη εικόνα.¨

Συσκέψεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο εσωκομματικό επίπεδο σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που ¨βράζει¨ οι  Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης και Γαβριήλ Σακελλαρίδης κινούμενοι στο ίδιο πλαίσιο αυτό που τόνιζαν είναι πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί αν η συμφωνία δεν υπερψηφιστεί από τους βουλευτές του κόμματος, με την ψηφοφορία στη Βουλή να λαμβάνει σαφώς χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

Η ¨εμπροσθοφυλακή¨ του κόμματος Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Τάσος Μαντάς και  Τάσος Κορωνάκης βρέθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να δουν όλα τα νέα δεδομένα.

Οι πληροφορίες μιλούν για την ανησυχία που εκφράζει ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης σε συνομιλητές του για το ενδεχόμενο να έρθει μια συμφωνία στη Βουλή χωρίς καμία αναφορά στο θέμα του χρέους.

Το κατώφλι της Ηρώδου Αττικού πέρασε και ο Πάνος Καμμένος αναλύοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρωθυπουργό ποια είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ.

Μια σειρά από στελέχη του κόμματος μιλούν για μια ¨δύσκολη¨ συμφωνία και παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις. Σήμερα στις 3 το μεσημέρι αναμένεται, εκτός απροόπτου, να συνεδρίασει και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

Χαρακτηριστική ήταν και η χθεσινή τοποθέτηση του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του κόμματος Παναγιώτη Λαφαζάνη στην παρουσίαση ενός βιβλίου, μιλώντας για διαγραφή του χρέους.
«Αν θέλουμε να φύγουμε από αυτή την κρίση, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο όπου θα ανακοπεί η ύφεση για να μπούμε σε μια νέα ανοδική τροχιά, ανακαμψιακή τροχιά, αν θέλουμε λοιπόν να οδεύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, χρειάζονται απαραιτήτως τρία πράγματα. Είναι πολλά που χρειάζονται, αλλά τρία πράγματα απαραιτήτως:
Πρώτον, να τερματιστεί η λιτότητα. Η λιτότητα είναι ότι πιο καταστροφικό για όλη την Ευρώπη, αλλά ειδικότερα για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Με μέτρα λιτότητας η Ελλάδα δεν μπορεί να δει το αύριο.

Το δεύτερο που χρειάζεται είναι μια ισχυρή ένεση ρευστότητας στην ελληνική  οικονομία. Ισχυρή ένεση ρευστότητας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με σαφή και καθαρή την παραγωγική και αναπτυξιακή κατεύθυνση και, βεβαίως, ισχυρή ρευστότητα για να χρηματοδοτηθεί με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς όρους η οικονομία.
Και το τρίτο που χρειάζεται απαραιτήτως, είναι η βαθιά διαγραφή του χρέους. Θα έλεγα, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους».

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών