Βούτσης: Η κοινωνία δεν πρέπει να είναι σε ομηρία φοβικών μοναχικών συνδρόμων και φοβικών μιντιακών κατασκευών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Βούτσης: Η κοινωνία δεν πρέπει να είναι σε ομηρία φοβικών μοναχικών συνδρόμων και φοβικών μιντιακών κατασκευών

17:01 | 24/6/15
voutshs-h-koinwnia-den-prepei-na-einai-se-omhria-fovikwn-monaxikwn-syndromwn-kai-fovikwn-mintiakwn-kataskeywn

Για τυφλότητα τόσο στην πολιτική της λιτότητας και του κοινωνικού κράτους, αλλά και στο θέμα της μετανάστευσης μιλά ο υπουργός Εσωτερικών με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένιας

Κατώτερη των περιστάσεων και της ιστορικής συγκυρίας χαρακτήρισε την πολιτική των ευρωπαίων εταίρων ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι «την ίδια τυφλότητα που δείχνουν για τη στρατηγική της λιτότητας, της απομείωσης του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου χώρου, δείχνουν και για το μεταναστευτικό πρόβλημα»

Παράλληλα, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, ο κ. Βούτσης μίλησε για νεοφιλελεύθερη ελίτ της ΕΕ που έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

Οι Ευρωπαίοι έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα


«Με αφορμή τη διαπραγμάτευση, τη σκληρή αντιπαράθεση που εξελίσσεται σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, φαίνεται ότι κάποιοι ηγετικοί κύκλοι, αυτό που ονομάζουμε ελίτ στις νεοφιλελεύθερες παραδόσεις της ΕΕ, έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα σε σχέση με τις μεγάλες προκλήσεις, τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω από το φρούριο της ΕΕ. Δεν εξηγείται διαφορετικά», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

«Κάνουν μια πολιτική τσούκου-τσούκου, κάθε μέρα, μαλώνουν μεταξύ τους, κάθε μέρα θέτουν ζητήματα που υποτίθεται έχουν λυθεί ή είχαν πάει στο πλάι, και τα ξαναφέρνουν στο τραπέζι. Η κατάσταση αυτή είναι κατώτερη των περιστάσεων και της ιστορικής συγκυρίας, πηγαίνει σε μεσαιωνικές καταστάσεις απομονωτισμού και αυταρχισμού και σε πολιτικές αναδιπλώσεις. Σε ένα τέτοιο θερμοκήπιο θα αναβιώσουν ακροδεξιά φαινόμενα. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να σταματήσει» προσέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών και τόνισε:

«Αυτή τη μάχη δίνουμε ως χώρα και ως κυβέρνηση με αφορμή τη συμφωνία. Για μια συμφωνία που πρέπει να έχει άλλα χαρακτηριστικά, οικονομικής βιωσιμότητας, αναπτυξιακής προοπτικής, μιας πολιτικής ανοικτών οριζόντων για όλες τις χώρες της ΕΕ, ώστε τα ζητήματα που εμείς πολύ καθυστερημένα προσπαθούμε να επιλύσουμε, να αποτελούν στοιχεία μιας νέας σχέσης της ίδιας της Ευρώπης σε μια κατεύθυνση προοδευτική, βαθιά ανθρωπιστική».

Άνθρωποι που γεννήθηκαν εδώ δεν είναι μετανάστες

Υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, ο κ Βούτσης, υπογράμμισε ότι «είναι στοιχείο ωρίμανσης πως σχεδόν όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, συγκλίνουν πάνω σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, ότι άνθρωποι που γεννήθηκαν εδώ δεν είναι μετανάστες και πρέπει να έχουν την ελληνική ιθαγένεια».

«Φτάσαμε σε μια ουσιαστική σύγκλιση, όχι ταύτιση, που θα βοηθήσει να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση», προσέθεσε.

Ο κ. Βούστης έκανε λόγο για μεταναστευτικό πρόβλημα που «κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου» και υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με στρατηγικές τυφλότητας».

«Τα προβλήματα, αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές, θα είναι τρομακτικά και για τις χώρες αυτές και για τους ίδιους τους ανθρώπους», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και κάλεσε τους Ευρωπαίους «να μην περιορίζονται μόνο σε μέτρα καταστολής, ούτε να συμπεριφέρονται οπισθοδρομικά σε ένα τόσο μείζον ζήτημα, όπως είναι το μεταναστευτικό, αλλά να αναλάβουν μερίδιο ευθύνης», κάτι που «μέχρι σήμερα δεν θέλουν και δεν αποδέχονται να κάνουν».

«Αν δεν υπάρχει στρατηγική για να σταματήσουν οι πόλεμοι, οι διαμελισμοί, αν δεν υπάρξει ουσιαστική χρηματική αναπτυξιακή βοήθεια για τις χώρες που γειτονεύουν για να συγκρατηθεί ο κόσμος στις πατρίδες τους, το μόνο που μένει είναι η καταστολή», επισήμανε,

«Το βήμα θα γίνει από αυτή τη Βουλή, και θα είναι ένα σήμα ότι σε συνθήκες κρίσης, η κοινωνία δεν πρέπει να είναι σε ομηρία φοβικών μοναχικών συνδρόμων και φοβικών μιντιακών κατασκευών, πατώντας ο ένας τον άλλο. Αντίθετα, από τα εργασιακά ζητήματα μέχρι το μεταναστευτικό, πρέπει να υπάρχει προοδευτική κατεύθυνση και αλληλεγγύη», κατέληξε ο κ. Βούτσης.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών