Εβδομάδα αντοχής για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Εβδομάδα αντοχής για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ

08:48 | 20/7/15
evdomada-antoxhs-gia-thn-kyvernhsh-kai-ton-syriza

Το βλέμμα στραμμένο στην Τετάρτη και στο δεύτερο γύρο των προαπαιτούμενων που έρχονται στην Βουλή έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζοντας καλά πως δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω «στραβοπατήματα»

Το «ψυχολογικό όριο» των 120 βουλευτών έχουν θέσει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ως δικό τους «προαπαιτούμενο» για την συνέχιση της διακυβέρνησης, αφού οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα πιθανότατα να δρομολογήσει πολύ πιο σύντομα τις πολιτικές εξελίξεις.

Οι  αριθμοί είναι «σκληροί» αυτή την ώρα για το κυβερνητικό στρατόπεδο, που στην προηγούμενη ψηφοφορία μέτρησε 123 θετικές ψήφους και πλέον οι δυνατότητες για απώλειες είναι μηδαμινές.

Το όριο των 120 είναι και η τελευταία γραμμή άμυνας για τον Αλέξη Τσίπρα που έχει ξεκαθαρίσει στην κοινοβουλευτική του ομάδα πως δεν θα γίνει πρωθυπουργός με τις ψήφους της Ν.Δ του ΠΑ.ΣΟ.Κ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.

Από την μια με το τελευταίο του μήνυμα είχε υπονοήσει πως ζητά από τους διαφωνούντες να τον «διευκολύνουν» παραδίδοντας τις έδρες τους, από την άλλη είχε κάνει σαφές πως νέες απώλειες ισοδυναμούν με την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο για την εκκίνηση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.

Αν και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ξεκαθαρίζουν πως η στάση τους δεν πρόκειται να αλλάξει στην κυβέρνηση εξακολουθούν να πιστεύουν πως δεν είναι αδύνατη η μεταστροφή του κλίματος.

Η εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, υποστηρίζουν πως θα διαφοροποιήσει την εικόνα, όπως επίσης και το άνοιγμα των τραπεζών.

Παρ’όλα αυτά το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να ψάξει από εδώ και πέρα για πολιτικές, αλλά και πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης, χωρίς, όμως να θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους δανειστές.

Η ανάδειξη των κινημάτων της αλληλεγγύης ενδεχομένως να είναι μια πρώτη μορφή αντίδρασης επαναφέροντας το λαϊκό προφίλ που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις επικρίσεις και τις αντιδράσεις η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με σκοπό την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από χθες είχαν ξεκινήσει έντονες διαβουλεύσεις με την πλευρά των δανειστών προκειμένου οι επιβαρύνσεις κατά των αγροτών που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο της Τετάρτης να απαλειφθούν, έστω και προσωρινά, καθώς ο κίνδυνος να καταψηφιστεί είναι πολύ μεγάλος.

Οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται μόνοστους βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά και τις αντιπολίτευσης που έχουν εκφράσει έντονα τη δυσφορία τους στο γεγονός ότι καλούνται οι ίδιοι, όπως λένε «να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά» με μεγάλη μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζει τα μέτρα που υπόγραψε η ίδια της η κυβέρνηση.

Στο «κόκκινο» το εσωκομματικό θερμόμετρο

Πιθανότατα την Τρίτη να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να λάβει αποφάσεις για την πορεία του κόμματος μέσα στο καλοκαίρι.

Η Αριστερή Πλατφόρμα προσανατολίζεται στο να ζητήσει τη σύγκλιση του Συνεδρίου ακόμα και μέσα στον Αύγουστο, ενώ επιτακτικά θέλει να συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Εκεί θεωρούν πως αυτή την ώρα έχουν την πλειοψηφία μετά και την κατάθεση των 109 υπογραφών που επέκριναν την συμφωνία.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν πολλές ενωτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αποφευχθεί ένα περαιτέρω ρήγμα στο κόμμα που μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Στελέχη των 53+ , της Ενωτικής Κίνησης και της Πλατφόρμας 2010 κινούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη σε αυτή την κατεύθυνση θέλοντας να αναδείξουν τη σκληρή μάχη που έδωσε ο πρωθυπουργός με τις νεοφιλελεύθερες Ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Παράλληλα να τονίσουν τον αγώνα που δίνεται για  πρώτη φορά όσον αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.¨

Όλα τα νέα δεδομένα δεν αποκλείεται να τεθούν στο Συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα κληθεί επανακαθορίσει τη νέα στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που θα ακολουθήσει το κόμμα μετά από τις εκλογές του φθινοπώρου.

Το πεδίο μέσα στο οποίο καλούνται να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι κινήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς τα κορυφαία στελέχη της Αριστερής Πτέρυγας  δείχνουν να έχουν απομακρυνθεί από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις επιλογές και τις τελευταίες κινήσεις του πρωθυπουργού.

Η iskra στο κεντρικό της άρθρο καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη συμφωνία, «το νόμισμα δεν είναι θρησκεία» δήλωσε ο Στάθης Λεουτσάκος στον ΣΚΑΪ, ενώ ο Βασίλης Χατζηλάμπρου ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ επέρριψε ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του για τις επιλογές που έκαναν μετά το δημοψήφισμα, τονίζοντας πως «δεν άκουσαν κανέναν» μετατρέποντας το «όχι» σε «ναι».

Αστάθμητος παράγοντας εξακολουθεί να είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία πέρα από την πολεμική που έχει αναπτύξει κατά των επιλογών της κυβέρνησης δεν είναι σε θέση να προδικάσει κανείς τα επόμενα βήματά της.

Την ώρα που πολλοί στην κυβέρνηση θα επιθυμούσαν την παραίτησή της, η ίδια παραμένει και κατά πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους «απειλεί» με τη στάση που θα κρατήσει την καθυστέρηση του κυβερνητικού έργου.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών