Πρωτοβουλίες σε κυβέρνηση και κόμμα αναμένεται να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πρωτοβουλίες σε κυβέρνηση και κόμμα αναμένεται να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας

08:25 | 14/7/15
prwtovoylies-se-kyvernhsh-kai-komma-anamenetai-na-parei-o-alekshs-tsipr

Ημέρα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και διεργασιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι η σημερινή. Η κυβέρνηση βρίσκεται υπ’ ατμόν με τα όργανα του κόμματος να συνεδριάζουν, τον εταίρο να εμφανίζεται επιφυλακτικός και τον ανασχηματισμό να είναι προ των πυλών

Μετά την αναμενομένη παραίτηση του Νίκου Χουντή από την θέση του βουλευτή, προκειμένου να μετακομίσει στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά και την ανάρτηση στο facebook του Δημήτρη Κοδέλα πως δεν θα ψηφίσει την συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή και θα παραιτηθεί, ανοίγει ο δρόμος των εξελίξεων στο κυβερνών κόμμα.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως η σημερινή ημέρα μπορεί να κρύβει και άλλες εκπλήξεις που μπορεί να περιλαμβάνει την παραίτηση, ή ακόμα και την διαγραφή βουλευτών που εξακολουθούν να κρατούν σκληρή στάση, με τον πρωθυπουργό να θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Στις 9 το πρωί συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ενώ αν και δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα δεν αποκλείεται να συγκληθεί και η κοινοβουλευτική ομάδα.

Στην κυβέρνηση εργάζονται πυρετωδώς για την σύνταξη των πρώτων νομοσχεδίων που θα ανοίξουν την κάνουλα της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, όμως το βλέμμα είναι στραμμένο κατ’ αρχάς στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος που για πολλούς απειλεί το κόμμα ακόμα και με διάσπαση.

Οι 30 βουλευτές που είτε δεν ψήφισαν τη συμφωνία είτε απειλούν πως δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση προκαλούν αυτή την ώρα τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα.

Η Αριστερή Πλατφόρμα εμφανίζεται αποφασισμένη να εμμείνει στην άρνηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα δούμε τις επόμενες ώρες και ημέρες κάποια ομαδική κίνηση παραίτησης των βουλευτών της μειοψηφίας του κόμματος.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναμένεται να αφήσει την όποια πρωτοβουλία στον πρωθυπουργό με τις συσκέψεις των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως και χθες στη Βουλή στο γραφείο της Δέσποινας Χαραλαμπίδου, να πυκνώνουν τις τελευταίες ώρες προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Στελέχη που είναι χρόνια δίπλα στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θεωρούν αδιανόητο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί τη συμφωνία που υπόγραψε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες που περιέχει μεταξύ άλλων και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η οποία αρχικά είχε εξαιρεθεί από την ελληνική πλευρά.

Ερωτηματικό αποτελεί ποια είναι η στάση που θα κρατήσει από εδώ και πέρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, καθώς το «διαζύγιο» του με την κυβέρνηση μοιάζει να είναι οριστικό και οι σκέψεις που ήδη γίνονται από πολλά στελέχη γυρνούν και γύρω από τη δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Σε αυτή την περίπτωση ο απαιτούμενος αριθμός των 10 βουλευτών υπάρχει και με το παραπάνω, το κόστος, όμως που θα προκληθεί στον κυβερνητικό σχηματισμό θα είναι ανυπολόγιστο.

Ο ανασχηματισμός

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να δούμε το «λίφτιγκ» που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα, με πληροφορίες να φέρουν πέρα από τον Νίκο Χουντή, εκτός υπουργικού συμβουλίου τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Δημήτρη Στρατούλη και τον Κώστα Ήσυχο.
Οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο έχουν ήδη ξεκινήσει με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του να ετοιμάζουν ήδη μια πρώτη λίστα με πιθανά ονόματα νέων υπουργών.

Πέρα από τις δεδομένες απομακρύνσεις δεν αποκλείονται να υπάρξουν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και αρκετές εσωτερικές μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών (Βαλαβάνη, Σταθάκης, Βούτσης) ή ακόμα και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε αυτό το νέο σχήμα.

Τα σενάρια περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας φαίνεται να μην αγγίζουν το Μέγαρο Μαξίμου με τις κυβερνητικές πηγές να παραπέμπουν στα λόγια του πρωθυπουργού πως «ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού και συνεπώς δεν θα μπορούσε να συμμετέχει σε μια τέτοια κυβέρνηση».

Γρίφο εξακολουθεί να αποτελεί η στάση του Πάνου Καμμένου, καθώς με τον χθεσινό «χρησμό» ξεκαθάρισε μεν, πως δεν θα συμμετέχει σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όμως άφησε ανοιχτή τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση τονίζοντας πως δεν τάσσεται υπέρ της συμφωνίας που έκανε ο πρωθυπουργός. «Έχει την συμπαράσταση των Ελλήνων και θα προχωρήσουμε μαζί», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών