«Να μην πάρει πίσω η κυβέρνηση τα ελάχιστα που υλοποίησε» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Να μην πάρει πίσω η κυβέρνηση τα ελάχιστα που υλοποίησε»

18:30 | 14/7/15
na-min-pari-piso-i-kivernisi-ta-elachista-pou-ilopiise

Ανακοινώσεις εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα και πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ

«Καλούμε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να πάρει πίσω αυτά τα ελάχιστα που κατάφερε να υλοποιήσει το προηγούμενο διάστημα, με βάση τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Καλούμε τους συναδέλφους να υπερασπιστούμε τα θεμελιώδη κοινωνικά αγαθά, τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, το δικαίωμά μας στη δουλειά και το δικαίωμα των μαθητών μας στη μόρφωση, που κατακτήσαμε μετά από 2 χρόνια σκληρών αγώνων».

Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ των άλλων σε ανάρτηση στο δικτυακό τόπο των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα, ενώ σημειώνουν πως «το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες συντονισμένων ενεργειών από πολιτικές δυνάμεις  εντός και εκτός της χώρας, που σκοπό έχουν -εκτός των άλλων- να ακυρωθούν και όλα τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν μετά τις 20/2/2015 και ήταν σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Σημείο αιχμής αυτών των επιθέσεων αποτελεί ο νόμος που αφορά την επαναπρόσληψη των "διαθέσιμων-απολυμένων" στις δουλειές τους».

Στο κείμενο της συμφωνίας των Βρυξελλών της 12ης Μαΐου 2015, μαζί με τα λοιπά βαριά και επαχθή μέτρα αναφέρεται: «εξαιρουμένου του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό να τις τροποποιήσει, τις θεσπισθείσες νομοθετικές πράξεις που δεν συνάδουν με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου διότι συνιστούν υπαναχώρηση σε σχέση με δεσμεύσεις από προηγούμενα προγράμματα ή θα προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα για την αντιστάθμιση των δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν συνεπεία των ανωτέρω πράξεων».

Στο κείμενο τους οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας τονίζουν ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του σήμερα, ανέφερε ότι: «Δεν τίθεται θέμα ανάκλησης νομοθετημάτων» και «οι επαναπροσλήψεις θα αφαιρεθούν από τις προγραμματισμένες νέες προσλήψεις, δηλαδή, ότι τα ισοδύναμα μέτρα είναι η αντίστοιχη μείωση προσλήψεων στο δημόσιο, που για το 2015 ήταν 15.000».

Οι εκπαιδευτικοί καλούν την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να πάρει πίσω αυτά τα ελάχιστα που κατάφερε να υλοποιήσει το προηγούμενο διάστημα, με βάση τις προεκλογικές της εξαγγελίες ενώ καλεί και τους εκπαιδευτικούς να υπερασπιστούν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, το δικαίωμά μας στη δουλειά και το δικαίωμα των μαθητών μας στη μόρφωση, που κατακτήσαμε μετά από 2 χρόνια σκληρών αγώνων.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, «προκηρύσσει 24ωρη Απεργία την Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015, ημέρα ψήφισης του 3ου Μνημονίου με απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 11:00πμ καθώς και στις έδρες των Νομαρχιακών Τμημάτων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ».

Οι εκπαιδευτικοί κλείνουν το κείμενό τους καλώντας όλους τους συναδέλφους τους, με πνεύμα αγωνιστικής επαγρύπνησης και επιφυλακής, να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται από ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδίες, σωματεία κ.ά., την Τετάρτη 15 Ιουλίου, ημέρα ψήφισης της συμφωνίας.

Ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ για το προσωπικό που επανήλθε σε υπηρεσία

«Οι πρυτανικές αρχές θεωρούν ότι με το σχετικό νόμο και τις ακόλουθες αποφάσεις της πολιτείας για την επαναφορά των υπαλλήλων που είχαν τεθεί υπό τις γνωστές συνθήκες σε διαθεσιμότητα, αποκαταστάθηκε στην περίπτωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μια κραυγαλέα αδικία: αυτή της εξαρχής αθεμελίωτης εισήγησης περί του αριθμού και των κλάδων του δήθεν πλεονάζοντος προσωπικού. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει τεκμηριωμένα στοιχεία για την ανάγκη διατήρησης τουλάχιστον του προσωπικού που σήμερα διαθέτει. Αυτό καταδείχθηκε άλλωστε πέραν πάσης δυνατής αμφιβολίας από την αντικειμενική υποβάθμιση σειράς υπηρεσιακών λειτουργιών του ιδρύματος κατά το διάστημα της αδίστακτης αποψίλωσής του από τόσα έμπειρα και ικανά στελέχη με την περιβόητη πλέον "διαθεσιμότητα", που καταδίκασε το πανεπιστήμιο σε παρατεταμένη αδιαθεσία και καχεξία.

Για ενημέρωσή σας, όμως, παραθέτουμε αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα της κοινής δήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των χωρών του ευρώ:

"With the exception of the humanitarian crisis bill, the Greek government will reexamine with a view to amending legislations that were introduced counter to the February 20 agreement by backtracking on previous programme commitments or identify clear compensatory equivalents for the vested rights that were subsequently created" (Eurosummit, SN4070/15).

Από το απόσπασμα προκύπτει σαφώς η δυνατότητα της Πολιτείας να χειρισθεί το θέμα με σύνεση και λογική, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος, ειδικά σε ό,τι αφορά το ΕΚΠΑ. Θα μαρτυρούσε τουλάχιστον έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας να ερμηνευθεί η παραπάνω διάταξη ως εξαγγελία μιας ανθρωπιστικής κρίσης με στόχο τους μόλις αποκατασταθέντες διοικητικούς μας υπαλλήλους.

Οι πρυτανικές αρχές είναι σε εγρήγορση για το θέμα, ούτως ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Ιδρύματος, το δίκαιο των στελεχών του και την δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας και απόδοσής του».

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών