10:38 | 1/7/15
Χωρίς να είναι πλέον σε κανένα πρόγραμμα η κυβέρνηση, έχει στραμμένο το βλέμμα στο σημερινό Eurogroup στις 12.30, αλλά και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Την ίδια ώρα οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών θολώνουν για άλλη μια φορά το τοπίο γύρω από το δημοψήφισμα
Ο Γιάννης Δραγασάκης μετά τη χθεσινή δήλωσή του στην ΕΡΤ άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το κατά πόσο το δημοψήφισμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί.«Είναι πολιτικό θέμα, μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση, το κάναμε για να επιτύχουμε συμφωνία», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βάζοντας φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και προκαλώντας ερωτηματικά για το αν η κυβέρνηση κάνει δεύτερες σκέψεις για το δημοψήφισμα ή έχει ήδη ένα καλό πρώτο σημάδι για συμφωνία με τους δανειστές.
Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα πάρει πίσω το δημοψήφισμα στην περίπτωση που έρθει μια καλή συμφωνία προτίμησε να μην κάνει κανένα σχόλιο.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως επισήμως δεν υιοθετούν τέτοιου είδους σενάρια και τονίζουν πως η κυβέρνηση οδηγείται κανονικά στις κάλπες την προσεχή Κυριακή.
Την ίδια ώρα στην γραμμή μιας ενδεχόμενης αναβολής τους δημοψηφίσματος φέρονται να κινούνται και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης, ενώ στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν χθες ο Νίκος Παππάς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος στο «Ρώσια – 24» τόνιζε: «Νομίζω ότι στο δημοψήφισμα οι Έλληνες θα πουν το δικό τους "όχι" στον εκβιασμό, που εφαρμόζει εναντίον μας η Ευρώπη. Και κατόπιν τούτου και οι τράπεζες θα ανοίξουν και όλα θα είναι καλά. Εάν η κοινωνία μας πει το δικό της σαφές "όχι" σε αυτόν τον εκβιασμό, αλλά η Ευρώπη δεν αλλάξει τη στάση της και δεν επανεκκινήσει τη χρηματοδότηση, διαθέτουμε "σχέδιο Β". Γι' αυτό και η απουσία χρημάτων από την ΕΕ δεν είναι το τέλος του κόσμου. Υπάρχουν και άλλες πηγές», τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έφεραν χθες στο Eurogroup τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να προσπαθεί να «ανταλλάξει» μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με ακύρωση του δημοψηφίσματος.
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας σε ενημέρωση προς το κοινοβούλιο της χώρας του, ανέφερε, σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει, ότι υπό προϋποθέσεις η Ελλάδα συζητά την ακύρωση του δημοψηφίσματος.
Η νέα ελληνική πρόταση
Ένα θρίλερ εκτυλίχτηκε από τη Δευτέρα το βράδυ αρχικά με το νέο μήνυμα του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό, αλλά και στη συνέχεια με τη νέα πρόταση που κατέθεσε η Ελληνική πλευρά.Επιθυμώντας να βγάλει από το «κάδρο» το ΔΝΤ, η Ελλάδα, χωρίς να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα που προτείνει, έβαλε στο τραπέζι μια πρόταση που περιλαμβάνει διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
Αυτό που τόνιζε το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο αίτημα της Ελλάδας «το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους είτε προς το εσωτερικό είτε προς το εξωτερικό».
Το δάνειο που ζητάει η ελληνική πλευρά ανέρχεται στα 29,145 δισ. ευρώ μέχρι το 2017, ενώ υποβάλλει παράλληλα και αίτημα για παράταση του ισχύοντος προγράμματος προκειμένου να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία.
Είχαν προηγηθεί μια σειρά τηλεφωνημάτων του πρωθυπουργού σε Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Μάρτιν Σουλτς και Μάριο Ντράγκι προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να αναλύσει τη νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς
Το Βερολίνο, πάντως εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση ζητώντας μετάθεση των συζητήσεων μετά το δημοψήφισμα, ενώ υπενθυμίζεται πως η Γερμανία δεν δέχεται οποιαδήποτε συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Στο χθεσινό Eurogroup αποφασίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει παράταση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά ούτε και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Αυτό που αναμένεται να εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών σήμερα είναι αν μπορούν να κινηθούν οι διαδικασίες για ένα νέο δανειακό πρόγραμμα μέσω του ESM. Κοινοτικές πηγές αυτό που ανέφεραν από χθες το βράδυ είναι πως οι νέες ελληνικές προτάσεις κινούνται πιο κοντά σε εκείνες των θεσμών
Σχετικές ετικέτες:δανειστέςδιαπραγματεύσειςΕΚΤΕυρωπαϊκή Κεντρική ΤράπεζακυβέρνησηΟικονομίαΣΥΡΙΖΑEurogroup
Σχετικά άρθρα