Προγραμματικές δηλώσεις: Επιστροφή στην Ανάπτυξη υποσχέθηκε ο Τσίπρας (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Προγραμματικές δηλώσεις: Επιστροφή στην Ανάπτυξη υποσχέθηκε ο Τσίπρας (video)

00:38 | 6/10/15
alekshs-tsipras-epistrofh-sthn-anaptyksh-sto-prwto-eksamhno-toy-2016-kai-stis-agores-sto-epomeno-20mhno
Οδικός χάρτης 20 μηνών για την αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας και την προώθηση πλέγματος παράλληλων ενεργειών για την επιστροφή στις αγορές στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Αναστολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και μήνυμα στις διοικήσεις των τραπεζών ότι θα αντικατασταθούν αν ανακεφαλαιοποιήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα με χρήματα του ελληνικού δημοσίου

Η επίσπευση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων με στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του 2016 αλλά και η ανάληψη νέων πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να βγει και πάλι στις αγορές στο επόμενο 20μηνο καθορίζουν τον νέο οδικό χάρτη της κυβέρνησης όπως τον περιέγραψε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της δεύτερης κυβέρνησής του. Για την επίτευξη αυτών των στόχων  προανήγγειλε τη λήψη νέων πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν την ίδρυση νέας δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας η οποία θα χρηματοδοτεί την οικονομία, τη συγκρότηση νέου δημόσιου φορέα για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και την απομάκρυνση της διοίκησης των τραπεζικών ιδρυμάτων που θα ανακεφαλαιοποιηθούν.

«Αυτή η Βουλή θα σφραγίσει την οριστική έξοδο από την κρίση κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας της» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός και σε αυτό το πλαίσιο διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή στη ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων που θα επιτρέψουν να αποδειχθεί θετική η πρώτη αξιολόγηση. «Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι το κλειδί που θα ανοίξει την απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Πρόκειται για το πιο κρίσιμο κάβο για την ανάκαμψη» είπε και εξέφρασε την πίστη του ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι το εξάμηνο της επιστροφής της οικονομίας στην ανάπτυξη.

Σημείωσε, μάλιστα ότι οι τρεις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για αυτή την περίοδο περιλαμβάνουν την απομείωση του χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.  Όσον αφορά το στόχο της απομείωσης του χρέους ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα προτείνει την επιμήκυνση των πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και τη μετατροπή τους σε σταθερά επιτόκια, τη ρήτρα ανάπτυξης αλλά και μια μακρά περίοδο χάριτος για την ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους. Στο μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ρητά ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει το μάνατζμεντ στις τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν.



«Η περίοδος της διαπλοκής και των πελατειακών εξαρτήσεων έχει τελειώσει οριστικά» ξεκαθάρισε. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η ανακεφαλαιοποίηση αυτή θα είναι «η τελευταία ευκαιρία» για την εξυγίανση των τραπεζών. Παράλληλα, άσκησε, σκληρή κριτική στους προκατόχους του επισημαίνοντας ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις «απέτυχαν παταγωδώς και δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων». Αναφερόμενος στο ζήτημα των επενδύσεων προανήγγειλε τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα προσέλκυσης επενδύσεων ο οποίος θα επιμελείται της υποβολής μελετών και της έκδοσης αδειών.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε, εντωμεταξύ, να καθησυχάσει τους πολίτες αλλά και τους βουλευτές για το επίμαχο θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προσωρινή αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα του Νοεμβρίου προκαλώντας πάντως την έντονη αντίδραση των εδράνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε έντονο ύφος προανήγγειλε, παράλληλα, την επίταση του αγώνα κατά της διαπλοκής. «Ισχυρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση θα είναι το ολιγαρχικό καθεστώς. Οι δυνάμεις του παλιού και χρεοκοπημένου καθεστώτος θα κάνουν τα πάντα ώστε σε αυτόν τον τόπο να μην αλλάξει τίποτα» προεξόφλησε. «Θα συγκρουστούμε σκληρά με αυτές τις δυνάμεις» διαβεβαίωσε προαναγγέλλοντας την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων τραπεζικών καταθέσεων που έχει ξεκινήσει ο ΣΔΟΕ. «Θα ελεγχτούν εξονυχιστικά όλες οι λίστες και κυρίως η λίστα Λαγκάρντ όπου υπάρχουν νέα στοιχεία» συμπλήρωσε και υπογράμμισε  ότι θα ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις «από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έως την Αγροτική Τράπεζα».



Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα κινήσει τις διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και στην παροχή δυνατότητας διενέργειας δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών. Ως προς τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την υιοθέτηση νέου θεσμικού πλαισίου αξιολόγησης για το Δημόσιο και τη δημιουργία εσωτερικής κινητικότητας στον χώρο του Δημοσίου. «Πρέπει να ξεριζώσουμε ριζωμένες αντιλήψεις στο κράτος και την κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωσε επίσης μέτρα ενίσχυσης για τους αδύνατους (κάρτες μεταβίβασης, κάρτες υγείας για ανασφάλιστους, παροχή σχολικών γευμάτων και ελεύθερες αγορές». Προανήγγειλε, δε την ίδρυση ενός νέου εθνικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Σε ειδική αναφορά για το θέμα των αγροτών δεσμεύτηκε για τον επανακαθορισμό της έννοιας του αγρότη ούτως ώστε οι πραγματικοί αγρότες να έχουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση. αξιοποίηση 20 δις ευρώ έως το 2021 για τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας. Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα δοθεί σκληρή μάχη για τα «ανοιχτά σημεία» της συμφωνίας που αφορούν: α) τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων με στόχο την προστασία των πολιτών, β) τη μάχη για την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας,  την επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, γ) τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στην ενέργεια (ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ) και τέλος δ) την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.


Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών