ΝΔ: Στα διαδικαστικά η πρώτη αναμέτρηση των υποψηφίων προέδρων μετά την επίσημη ανακήρυξή τους | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

ΝΔ: Στα διαδικαστικά η πρώτη αναμέτρηση των υποψηφίων προέδρων μετά την επίσημη ανακήρυξή τους

10:12 | 6/10/15
nd-sta-diadikastika-h-prwth-anametrhsh-twn-ypopshfiwn-proedrwn-meta-thn-epishmh-anakhryksh-toys

Συνεδριάζει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή το απόγευμα με τη συμμετοχή των αντιπρόσωπων των υποψήφιων αρχηγών - Επίμαχο καταρχήν ζήτημα η ημερομηνία της εσωκομματικής εκλογής - Με ποιες προτάσεις κατέρχονται τα τέσσερα επιτελεία

Το πρώτο άτυπο debate μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών της ΝΔ θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα δια αντιπροσώπων, πίσω από τις κλειστές πόρτες της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, στις συνεδριάσεις της οποίας θα κρατιούνται πλέον πρακτικά με ηλεκτρονικό τρόπο καταγραφής προκειμένου να μην επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης οι θέσεις των επιτελείων των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ.

Η ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών, ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων και των καλπών, οι παράμετροι που θα ρυθμίσουν το εύρος του γαλάζιου εκλογικού σώματος είναι μεταξύ των βασικών πεδίων που αναμένεται να απασχολήσουν ακόμα και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών της ΝΔ. Και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα θέματα σχετίζονται εν μέρει με τη στρατηγική, το πολιτικό στίγμα και το ιδεολογικό πρόσημο που θέλει να εκπέμψει ο κάθε υποψήφιος ή με τις εκλογικές δεξαμενές από τις οποίες προσδοκά ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην εσωκομματική αναμέτρηση.

Ήδη από χτες οι υποψήφιοι διασταύρωσαν ατύπως τα ξίφη τους, με την πλευρά Τζιτζικώστα να κατηγορεί την πλευρά Μεϊμαράκη ότι θέλει κλειστή διαδικασία, με μικρή συμμετοχή ψηφοφόρων και λίγες κάλπες. Η πλευρά του υπηρεσιακού προέδρου της ΝΔ ανταπάντησε ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί στα διαδικαστικά ωστόσο άφησε αιχμές κατά τη λογική που έχει θέσει επανειλημμένα ο κ. Μεϊμαράκης εκφράζοντας τη διαφωνία του με την συγκεκριμένη διαδικασία ότι μπορεί να ψηφίζει ο κάθε περαστικός.

Ως προς την ημερομηνία φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και του Απόστολου Τζιτζικώστα για εκλογές όχι τον Οκτώβριο, με την πλευρά του κ. Μητσοτάκη να θέλει ο πρώτος γύρος να διεξαχθεί στις 15 Νοεμβρίου. Το πιθανότερο σενάριο είναι να επιδιωχθεί μια σύγκλιση και των τεσσάρων για την 1η Νοεμβρίου χωρίς πάντως να είναι σαφές αν θα επιτευχθεί μια τέτοια σύγκλιση.

Στο τραπέζι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έριξε από χθες και το ζήτημα δύο πανελλαδικών συνδιασκέψεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντί του debate με τους άλλους συνυποψήφιούς του να απαντούν και συνδιασκέψεις και debate. Μάλιστα ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε 5 θεματικές συνδιασκέψεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η αυριανή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ θα αποτελέσει και ένα πεδίο όπου ο κάθε υποψήφιος θα προσπαθεί να τεστάρει την τακτική των εσωκομματικών του αντιπάλων και δεν είναι ακόμα σαφές αν οι τέσσερις μονομάχοι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα επιμείνουν στις αρχικές του θέσεις.

Οι πληροφορίες για τους εκπροσώπους των τεσσάρων υποψηφίων στην ΚΕΦΕ αναφέρουν ότι ο Θόδωρος Αμπατζόγλου θα είναι πιθανόν ο εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Τάσος Γαϊτάνης εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Στέφανος Σταμούλης θα εκπροσωπήσει τον Άδωνι Γεωργιάδη. Από την πλευρά Τζιτζικώστα ως και αργά χτες το βράδυ δεν είχε οριστεί εκπρόσωπος στην κεντρική εφορευτική επιτροπή.

Στο μεταξύ η γαλάζια εσωκομματική διαδικασία επισκιάζεται από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης όπου είναι η πρώτη κοινοβουλευτική μάχη και πολιτική δοκιμασία για τη ΝΔ στο ρόλο της αντιπολίτευσης μετά την εκλογική ήττα της 20ης Σεπτεμβρίου.

Εκεί αναμένεται οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι, οι Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ως αρχηγός της ΝΔ αυτή τη στιγμή να δώσουν ο καθένας και το δικό του στίγμα στο πλαίσιο της γενικότερης γραμμής με την οποία θα κινηθεί η ΝΔ στη συζήτηση αυτού του διημέρου στη βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες μια πρώτη αποτίμηση που έκανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τους συντονιστές της ΝΔ για την ομιλία Τσίπρα δείχνει πως η ΝΔ θα κινηθεί στο να καταδείξει την διάσταση των λόγων του πρωθυπουργού για ανάπτυξη με τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού για υφεσιακά μέτρα και αύξηση της ανεργίας.

Πάντως δύσκολα θα πρέπει να αναμένει κανείς οι υποψήφιοι πρόεδροι με τις κοινοβουλευτικές τους παρεμβάσεις να επιδιώξουν να εμφανίσουν μια εικόνα προσωπικών στρατηγικών που αντικειμενικά θα τους αποδυναμώνει καθώς θα αποτελούν μέρος μιας επικοινωνιακά αποδυναμωμένης ΝΔ έναντι της κυβέρνησης. Μάλιστα στο τέλος της χθεσινής ημέρας και ο Απόστολος Τζιτζικώστας απεδέχθη την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προκειμένου να παίρνει ενεργό μέρος στο έργο της κοινοβουλευτικής ομάδας καταθέτοντας τις δικές του απόψεις. 

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών