18:16 | 4/10/15
Από τα αντιδικτατορικά κινήματα, στο ΚΚΕ Εσωτερικού και το Συνασπισμό, την ενασχόληση του επί 35 χρόνια στο ιδιωτικό τομεά και την περιπέτεια με τη σύλληψη του γιου του, ως την υπουργοποίησή του στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Βουλής
Ιστορικό στέλεχος της λεγόμενης ανανεωτικής αριστεράς, μέλος της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και του ΚΚΕ Εσωτερικού, ο Νίκος Βούτσης εντάχθηκε στις τάξεις του Συνασπισμού και μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχτηκε βουλευτής διαδοχικά από το 2012 ως τις πρόσφατες εκλογές του Σεπτεμβρίου και διετέλεσε υπουργός εσωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Τα φοιτητικά χρόνια και η ένταξη στην αριστερά και το αντιδιδακτορικό κίνημα, η πολυετής εργασία του στον ιδιωτικό τομέα επί 35 συναπτά έτη, η στοχοποίησή του με αφορμή τη σύλληψη του γιού του και η ανάδειξή του σε πρόεδρο της Βουλής.
O νέος Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μεγάλωσε στην Αθήνα με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Γεννημένος το 1951, είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας του Γιώργου, της Αριάννας-Νίκης και του Πάνου. Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Π.Α. (1957-1969) και απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970-1975). Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.
Εξελέγη βουλευτής το 2012
Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015). Ο Νίκος Βούτσης, εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές Μαϊου και Ιουνίου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.
Υπήρξε Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012-Δεκέμβριος 2014), μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής με την παράταξη «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο» την περίοδο 2010-2012.
Από τις ΦΕΑ, στην ΕΚΟΝ και το ΚΚΕ Εσωτερικού
Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Ήταν αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου.
Ο Νίκος Βούτσης διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος σε δύο θητείες (1980-1985) και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το 1986. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α (1987-1991).
Από τον Συνασπισμό στον ΣΥΡΙΖΑ
Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.
Η πολτική στοχοποίηση με αφορμή τη σύλληψη του γιου του
Το 2007 το όνομα του Νίκου Βούτση βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας, αφού έγινε στόχος πολιτικών επιθέσεων εξαιτίας της σύλληψης του γιου του, ο οποίος κατηγορείτο για απόπειρα ληστείας σε τράπεζα. Επρόκειτο για μια άδικη επίθεση, στα πλαίσια της οικογενειακής ευθύνης.
Ο ίδιος τότε είχε μιλήσει για το περιστατικό τονίζοντας: "Δεν ζήτησα, δεν διεκδικώ και δεν θα ανεχθώ οποιαδήποτε διακριτική μεταχείριση σε οποιοδήποτε στάδιο που θα έχει η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης. Ο γιος μου, που έχει τις δικές του ιδεολογικές επιλογές, πάντοτε, όπως και τώρα, υφίσταται τις συνέπειες μέσα στο πεδίο αξιών και πρακτικών που ο ίδιος ορίζει".
Σχετικές ετικέτες:κυβέρνησηΝίκος ΒούτσηςΠολιτικήπρόεδρος ΒουλήςΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων